VERGI KANUNLARI YINE DEGISIYOR

07.06.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3981 görüntülenme YAZDIR

Vergi kanunlari yine degisiyor

Dr. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi / 07.06.2016

 

Artik herkesin bildigi gibi yeni bir Torba Kanun Tasarisi hazirlaniyor. Ancak görünen o ki, yeni torba kanun yine tedvin teknigine aykiri olarak pek çok kanunda degisiklikler getirecek ve adeta bir çorba kanun görünümünde karsimiza çikacak. Torba kanunlara ve yarattigi mevzuat karmasasina alistim. Ancak bu defa tasari içerisinde yer almasi öngörülen vergi düzenlemeleri bana ilginç geldi. Çesitli kurumlara görüs almak üzere gönderilen ve vergi yasalarinda muhtelif degisiklikler öngören taslak metin, belki ayri bir kanun konusu olur. Simdiden bir sey söylemek, tabii ki olanaksiz. Görüs alinmak üzere çesitli kurum veya kuruluslara gönderilmis taslak metne göre Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkindaki Kanun’da, Gider Vergileri Kanunu’nda, Harçlar Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Belediye Gelirleri Kanunu, Ar-Ge Hakkinda Kanun ve Katma Deger Vergisi Kanunu’nda çesitli degisiklikler öngörülmekte. Bilindigi gibi halen Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda Gelir Vergisi Kanunu Tasarisi görüsülüyor ve Maliye Bakanligi da Vergi Usul Kanunu Tasari Taslagi üzerinde çalisiyor. 

Artik yasama sürecine girmis bulunan Gelir Vergisi Kanunu Tasari Taslagi, halen yürürlükte bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarini yürürlükten kaldiriyor ve bu vergilerin konusunu tek kanun altinda yeniden düzenliyor. Gelir Vergisi Kanunu Tasarisi’na da, Vergi Usul Kanunu Tasari Taslagi’na da yönelik çok agir elestiriler var ve hatta hiç çikmasa daha iyi olur diyenler de var. Elestirilerin büyük bölümü de gelir ve kurumlar vergilerinin birlestirilmesine yönelik. 

64. Hükümet’in 100 günlük programina göre bu degisikliklerin haziran sonuna kadar yasalasmasi gerekiyordu. Ancak bu hükümetin yerini 65. Hükümet aldi. Bu noktada bana ilginç gelen, hazirlanan Taslak metnin, yürürlükten kaldirilmasi öngörülen Gelir ve Kurumlar Vergilerinde ve hatta Vergi Usul Kanunu’nda da çesitli degisiklikler öngörmesi. Öngörülen degisikliklere bakilirsa, çok da acil olarak yapilmasi gereken degisiklikler degil. Hani, yeni kanun çikincaya kadar bekleyebilecek nitelikte. Bu noktada 65. Hükümetin bu çalismalardan, Gelir Vergisi Tasarisi’ni yasalastirmaktan vazgeçtigi görüntüsü ortaya çikiyor. Gelir ve kurumlar vergisi kanunlari zaten yürürlükten kaldirilacaksa, o halde yeni Kanunu beklemeden bu degisiklikleri gerçeklestirmenin bir anlami yok. Bana sorarsaniz, eger sonuç bu ise, yeni Meclis’te bulunan tasaridan vazgeçildi ise mevcut metinlere bakarak pek de üzülmem. Çünkü hem gelir hem de vergi usul kanunu tasarilari çok daha basarili sekillerde hazirlanabilir.

Zaten halen komisyonda görüsülmekte olan tasarinin aynen yasalasmasi bile mümkün degil. Verilecek pek çok önergelerle en azindan tasarinin hazirlandigi tarihten bu yana Gelir Vergisi Kanunu’nda yapilan degisikliklerin metne aktarilmasi gerekiyor. 2013 tarihli tasari, mevcut kanunun bile gerisinde kalmis durumda. 

Yeni taslagin neler öngördügünü ise kismen de olsa gelecek yazilarimda ele alacagim.