TEZEL HOCA VE YASAMDAKI VERGI HUKUKU TOPLANTISI

26.05.2015 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3806 görüntülenme YAZDIR

 

TEZEL HOCA VE YASAMDAKI VERGI HUKUKU TOPLANTISI

(26.5.2015 tarihli DÜNYA Gazetesinde yayimlanmistir)

1941 yilinda Istanbul’da dogdu. Sirasiyla Robert Koleji ve Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Sonra Istanbul Iktisadi Ticari Ilimler Akademisine vergi hukuku alaninda asistan oldu. Akademik kariyerde hizla yükseldi. Pek çok idari görev yapti. Maliye alaninda pek çok uluslararasi kurulusun üyesi idi. Yurt disina Türk Vergi Sistemini yatirimcilar için tanitan pek çok rapor hazirladi. Tezler yazdi, tezler yönetti. Sonra da Marmara Üniversitesinin ögretim üyesi olarak 1997 yilinda 56 yasinda erkenden aramizdan ayrildi.

Prof. Dr. Adnan TEZEL’den söz ediyorum. Binlerce ögrencinin yani sira pek çok vergi hukukçusu akademisyen de yetistirdi. Yaninda asistanlik yapmis olmanin gururunu tasiyanlardan biri de benim. Insan pek çok seyi sonradan fark ediyor. Muazzam bir hukuk yorumcusuydu. Ressamin tual üzerinde firçasiyla dolasmasi veya gitar çalan bir sanatçinin teller üzerinde gezinmesi gibi, sorunlarla ilgili olarak kanun maddeleri arasinda dolasir ve maddeleri çarpistirir, kimsenin göremedigi sonuçlara ulasirdi. Adeta bir sistematik yorum sanatçisiydi. Birçok kez sofrasinda da bulundum. En büyük zevkim, bir konu ortaya atip hayranlikla yorumunu izlemekti. Fakültede Tezel Hoca’nin Dr. Veysi Sevig Hoca ve rahmetli hocamiz Prof. Dr. Salih Sanver ile olan hukuk atismalarinin keyfi bir baskaydi. Bu tartismalar o zamanlar, biz asistanlari yöntem açisindan egitir, vergi hukukunun bir bilim olduguna daha fazla ikna ederdi.

Hocamizdi ama benim için hocadan çok bir agabeydi. O zamanki asistanlar simdiki adiyla arastirma görevlileri, hocalarinin özel islerine de kosmaktan yakinirlar. O bizi çalistirdi ama hiç özel isinde kullanmadi. Oysa deseydi ki, evde esya tasinacak gel yardim et, gözü kapali ve zevkle giderdim. Buna karsilik sabaha karsi bir yerden “hocam zordayim” diye telefon etseydim, o saatte kalkip geleceginden, yardim edeceginden de adim gibi emindim. Çünkü o bir agabeydi.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi büyük bir kadirsinaslikla Tezel Hocanin ölüm yildönümünde, Tezel Hocanin anisina “Vergi Yargisinda Güncel Hukuk Problemleri” konulu bir toplanti düzenledi. Bu toplantinin düzenlenmesinde Tezel Hocanin yetistirdigi hocalardan Galatasaray ve Yeditepe Üniversitesi Vergi Hukuku ögretim üyesi Prof. Dr. Hakan Üzeltürk’ün katkisini da görmezden gelmeyip, ona da ayrica tesekkür etmek gerek.

Toplantinin teblig konulari ise su sekilde:

¦ Vergi Hukukunda Sekil Kurallarina Aykiriliklar ve Sonuçlari (Mehmet Simsek - Istanbul 7. Vergi Mahkemesi Üyesi)

¦ Vergi Hukukunda Teblig (Serkan Durmusoglu- Istanbul 2. Vergi Mahkemesi Üyesi)

¦ Türk Vergi Hukukunun Güncel Hukuk Problemleri (Prof. Dr. Hakan Üzeltürk)

¦ Vergi Mahkemesince Iptal Edilen Verginin Iadesinde Faiz Uygulamasi (Atanur Erol - Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 2. Kurul Üyesi)

¦ Hak Arama Hürriyeti ve Mülkiyet Hakki Çerçevesinde Haksiz Çikma Zammi (Bülent Dag-Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 3. Kurul Üyesi)

¦ Düzeltme ve Sikâyet Basvurusu ile IYUK 11. Basvurusunun Karsilikli Incelenmesi  (Osman Sariaslan – Istanbul 6. Vergi Mahkemesi Üyesi)

            Toplantinin ana konusu “Vergi Yargisinda Güncel Hukuk Problemleri” olunca, tebligleri sunanlar da dogal olarak yargiçlar olacak. Tabii ki yargiç sifatlari ile konusmayacaklar, ihtilaflari çözerek hukuku yasatan, hukuki güvenligi saglayan kisi olarak konularindaki uygulamayi ve aksakliklari degerlendirerek kisisel bakis açilari ile konusacaklar ve her halde çözüm önerilerini de olusturacaklar. Dolayisiyla toplantida “yasamdaki vergi hukuku” tartisilacak. Bu nedenle toplanti konulari, sadece akademik camiaya yönelik olmayip,  özellikle avukatlar, mali müsavirler gibi uygulamacilar için de önem tasiyan konular.

Toplanti Yeditepe Üniversitesinin Atasehir’deki Kampüsünde bulunan Rektörlük Binasinda, Inan Kiraç Salonunda,  28 Mayis 2015 Persembe günü saat 10.00 ila 16.00 arasinda yapilacak. Toplanti, akademisyenlere, lisans üstü çalisma yapanlara, uygulamacilara, kisaca herkese açik ve ücretsiz.

Toplanti konusunun çekiciligine bakinca, bence gitmeye fazlasiyla deger. Benden duyurmasi. En azindan, ben gidecegim.

Bir önemli ekonomi toplantisi da Cuma günü Ankara’da. Onu da gelecek yazimda duyuracagim.