MAKINE – TEÇHIZAT TESVIKI

08.02.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3476 görüntülenme YAZDIR

MAKINE – TEÇHIZAT TESVIKI

Dünya Gazetesi / 8.2.2018

2 Subat günü Meclise sunulan bir Torba Kanun Tasarisi ile makine-teçhizat yatirimlarina yönelik olarak yeni bir tesvik türünün ihdasi öngörüldü. Bu yeni tesvik makine-teçhizat yatirimlarini yatirimci açisindan, hem fazla amortisman ayirttirmak hem de KDV’siz olarak edinme olanagi saglamak suretiyle tesvik ediyor. Bu tesvik düzenlemesine göre;

> Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicili belgesine sahip mükelleflerce münhasiran imalat faaliyetinde,

> Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Kanunu, Arastirma, Gelistirme ve Tasarim Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkinda Kanun ile Arastirma Altyapilarinin Desteklenmesine Dair Kanun Kapsaminda faaliyette bulunan mükelleflerce münhasiran AR-GE, yenilik ve tasarim faaliyetlerinde,

kullanilmak üzere 2019 yili sonuna kadar iktisap edilen yeni makine-teçhizatlarin amortismani, faydali ömür süresinin yarisi dikkate alinarak hesaplanacaktir. 

            Ayrica ve yine 2019 yili sonuna kadar yatirim tesvik belgesi kapsaminda iktisap edilen makine ve teçhizatin amortismani da faydali ömürlerinin yarisi dikkate alinarak hesaplanacaktir. Tesvikten bu kapsamda yararlanacak olanlar için Tasarida yeni olma kosulu öngörülmemistir.

            Bir makinenin Maliye Bakanliginca tespit edilen faydali ömrü 10 yil ve dolayisiyla amortisman orani % 10 ise, bu yeni düzenlemeden yararlanilacak sekilde edinilmesi halinde faydali ömrü 5 yil ve amortisman orani % 20 olarak dikkate alinacaktir. Tesvik kapsaminda belirlenecek amortisman süre ve orani, izleyen yillarda degistirilemeyecektir.

            Ancak bu tesvikten, imalat faaliyetinde kullanilmak üzere iktisap edilecek her makine-teçhizat için yararlanmak mümkün olmayacak, bu tesvik unsuru kapsaminda edinilebilinecek makine-teçhizat listesi Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenecektir.

            Bu tesvik kapsamindaki alimlarla ilgili KDV istisnasi ise, amortisman tesvikinden yararlananlardan yatirim tesvik belgesi kapsaminda yararlananlarin disindakilere taninmistir. Ilk bakista bir haksizlik varmis gibi görünmekteyse de, yatirim tesvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsaminda makine-teçhizat teslimleri zaten KDV’den istisna oldugu için (KDV Kanunu md. 13/d), düzenleme dogrudur. Dolayisiyla makine-teçhizat aliminda amortismanla ilgili avantajdan tesvik unsuru olarak yararlananlarin hepsi, makine-teçhizat alimlarinda KDV ödemeyeceklerdir.     

            KDV istisnasi kapsaminda alinan makine-teçhizatin, teslim tarihini izleyen takvim yili basindan itibaren üç yil içinde amaç (imalat, AR-GE, yenilik ve tasarim faaliyetleri) disinda kullanilmasi halinde veya bu süre içerisinde elden çikartilmasi durumunda, zamaninda alinmayan vergiler cezali olarak makine-teçhizat alicisindan (tesvikten yararlanandan) tahsil olunacaktir.

            Bu düzenlemelerle, makine-teçhizat alicisi tesvik edilirken, makine - teçhizat üreticisi cezalandirilir gibi finansman yüküne muhatap birakilmaktadir. Çünkü üretici, tüm girdilerini % 18 KDV ile alacak, bu girdiler ile ürettigi makine-teçhizati KDV’siz olarak satacaktir. Düzenleme yasalastigindan makine-teçhizat üreticileri en azindan stoklari ile ilgili olarak bu sorunla karsilasacaklardir.

            Makine-teçhizat üreticileri, yüklendikleri vergileri yilsonuna kadar indirmeye çalisacaklar, indiremedikleri vergiler için izleyen yil YMM Raporu da temin ederek vergi dairelerine müracaat edeceklerdir. Idare, iade tutarinin hesabina onu ekle, bunu çikart, sunu ayikla, bunu kanitla diyerek aylar sonra iade yapacaktir. Bu atada geçen süredeki finansman yükü, makine-teçhizat üreticisinin üzerinde olacaktir. Üretici, mali açidan güçlü degilse bu yükü ya fiyatla oynayarak ya da yükü maliyetlerini etkileyecek sekilde borçlanacaktir. Sonuç makine-teçhizatin zamlanmasidir.

            Bu nedenle bu gibi tesvikleri getirirken, tüm taraflarla konusarak ortak akli bulup çok dikkatle davranmak gerekmektedir. Umarim davranilmistir.