VERGI YARGISINDA ISTINAF TOPLANTISI

22.11.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3307 görüntülenme YAZDIR

Vergi yargisinda istinaf toplantisi

Dünya Gazetesi 22.11.2016

Idari Yargilama Usulü Kanunu’nda 6545 sayili Kanun’la yapilan ve 20.7.2016 itibariyle yürürlüge giren degisikliklerle, genelde idari yargi özelde vergi yargisi alaninda istinaf sistemi hukukumuza da girmistir. Bu degisiklikler öncesi iki dereceli olan yargilama sistemi, dava konusuna göre degisen sekilde tek dereceli, iki dereceli ve üç dereceli olarak olusmustur. 

Bilindigi gibi mahkeme kararlarina karsi gidilebilecek yollara “kanun yolu” denilmektedir. Kanun yollari ise aleyhine basvurulan kararin kesinlesmis olup olmadigina göre ikiye ayrilmaktadir. Henüz kesinlesmemis yargi kararlarina karsi gidilebilecek olagan kanun yollari, usul kanunumuzdaki söz konusu degisiklikten önce “itiraz”, “temyiz” ve “kararin düzeltilmesi” seklindeyken degisiklikten sonra “istinaf” ve “temyiz” olarak karsimiza çikmaktadir. Kararin düzeltilmesi ise yolu kaldirilmistir. Olaganüstü kanun yolu ise “yargilamanin yenilenmesi” müessesesidir. Bir tür olaganüstü kanun yolu olarak nitelendirilen “kanun yararina bozma” müessesesinin adi da “kanun yararina temyiz” seklinde degistirilmistir.

Bu yeni sisteme göre artik konusu 5 bin lirayi geçmeyen vergi davalari tek hâkimle olusan vergi mahkemelerinde görülmekte ve bu hâkim tarafindan verilen kararlar kesin hüküm teskil etmektedir. Bir baska deyisle bu davalarda verilecek kararlar aleyhine basvurulacak bir olagan kanun yolu artik kalmamistir. Bu sekilde tek dereceli bir yargilamanin yargiya erisim hakki, hak arama özgürlügü ve adil yargilanma hakki karsisindaki durumu ise ögretide tartismalara yol açmistir.

Vergi mahkemelerinin konusu 5 bin lirayi geçen kararlarina karsi basvurulabilecek olagan kanun yolu ise istinaf mahkemeleridir. Istinaf basvurusu süresi 30 gün olup, basvuru usul ve sekli, temyiz basvurusu ile aynidir. Konusu 100 bin lirayi asmayan davalarda istinaf mahkemelerinin verecegi kararlar da kesin hüküm teskil edecektir. Çünkü bu davalarda temyiz yolu kapatildigi gibi karar düzeltme yolu da kaldirilmistir.

Istinaf mahkemelerinin konusu 100 bin lirayi geçen davalara iliskin kararlar aleyhine ise temyiz yoluna gidilerek Danistay’a basvurulabilecektir. Burada da basvuru süresi, istinaf mahkemesi kararinin teblig tarihinden itibaren yine 30 gündür. Istinaf mahkemesi önüne gelen dosyada hem maddi olayi degerlendirecek hem de vergi mahkemesi kararinin hukuki degerlendirmesini yapabilecektir. Ancak temyiz asamasinda istinaf mahkemesi kararinin sadece hukuki degerlendirmesi yapilabilecektir. Bir baska deyisle Danistay, istinaf mahkemesi karari hakkinda bir karar verecektir. Bu nedenle istinaf asamasinda ilk derece mahkemesi kararinin benimsenmemesi halinde bu karar kaldirilarak yeniden karar verilecekken, temyiz asamasinda istinaf mahkemesinin kararinin hukuka aykiri bulunmasi halinde karar bozularak istinaf mahkemesine yeniden karar verilmek üzere geri gönderilecektir.

Görüldügü gibi idari yargilama usulünde çok önemli degisiklikler yapilmistir. Bu degisikliklerin sonuç ve aksakliklarini ileriki yazilarima birakarak, bu degisikliklerin ve yeni düzenin tartisilacagi bir toplantiyi duyurmak istiyorum.

Istanbul Vergi Merkezi tarafindan bu degisiklikleri ve uygulamada ortaya çikabilecek sorunlari ele alan bir toplanti düzenlenmistir.

Istanbul Bölge Idare Mahkemesi Baskani Sayin Ahmet Cüneyt Yilmaz’in ve Istanbul Vergi Merkezi Baskani Prof. Dr. Hakan Üzeltürk’ün açilis konusmalari ile baslayacak toplanti Prof. Dr. Ates Oktar’in yönetiminde yapilacak. Toplantida ilk tebligi Galatasaray Üniversitesi E. Ögretim Üyesi Prof. Dr. Celal Erkut “Idari Yargilama Usulünde Yapilan Degisikliklerin Genel Degerlendirmesi” basligi ile sunacak. Ikinci teblig ise tarafimdan Idari Yargilama Usulü Kanunu Isiginda Istinaf Sistemi” basligi ile sunulacak. Üçüncü olarak Danistay E. Bassavcisi Turgut Candan tarafindan “Idari Istinaf Sistemine Geçisin Temyiz Kanun Yoluna Getirdigi Degisiklikler” baslikli teblig sunulacak. Sonraki asama, tartisma ve soru-cevap bölümünden olusuyor. 
Toplanti, Istanbul Bölge Idare Mahkemesi’nin konferans salonunda 24 Kasim Persembe günü saat 14.00 ilâ 17.00 arasinda kamuya açik olarak yapilacak. Önceden kayitta gerekmiyor. 

Hukukçulari ve mali müsavirleri yakindan ilgilendiren bu toplanti, bence izlenmesi gereken bir toplanti. Benden duyurmasi.