3568 sayili kanun çerçevesinde muhasebe veya mali müsavirlik meslegini ifa edenler de her meslekte oldugu gibi, çesitli sorunlarla ugrasmaktadir. Ancak bu meslekte verilen hizmetler, diger birçok meslege nazaran biraz farklidir. Çünkü bu mesleklerde hizmet, kamu otoritelerinin ve mevzuatin belirlemeleri dogrultusunda, kamu otoritelerine hizmet edecek sekilde, özel ekonominin aktörlerine verilmektedir.
Bu nedenle bu meslektekiler, kisaca özel ekonominin aktörleri olarak adlandirdigimiz kurum veya gerçek kisi mükelleflere hizmet verirken bu hizmeti verebilmek için vergi, sosyal güvenlik vb çesitli idarelerle muhatap olmakta, müsterileri adina bürokrasiyi ve bürokratik islemleri gögüslemektedirler. Bu nedenle haksiz rekabet, etik ilkeler, ücret tahsili gibi mesleki sorunlari ve müsteri memnuniyeti gibi hizmet iliskisinden kaynaklanan sorunlari bir tarafa birakilirsa yasadiklari sorunlarin büyük çogunlugu bürokrasi ve bürokratik islemlerden kaynaklanmaktadir.
Geçen günlerde önce Istanbul SMMM Odasi, vergi idaresi ve sosyal güvenlik kurumunda yasadiklari bürokratik sorunlar hakkinda bir rapor hazirladi. Bu raporda yer alan vergiyle ilgili sorunlar listesi ile olusturulan çözüm önerilerini asagida özetle aktariyorum.
1. KDV alacaklarinin SGK borçlarina mahsupta yasanan sorunlar: KDV iade alacaklisina mahsubu yapilacak borçla ilgili kurulus namina yazili çek verilmesi veya ilgili kurum tarafindan düzenlenen gönderme emirlerinin mükelleflerce de incelenmesi saglanarak dogrulugu konusunda emin olunduktan sonra gerekli islemlerin gerçeklestirilmesi.
2. Ba ve Bs formlarindan kaynaklanan sorunlar: Katma Deger Vergisi beyannamelerindeki esneklik burada da gösterilmelidir. Ba/Bs formlari ilgili ayi takip eden ikinci ayin 10. günü aksam saat 24.00’e kadar gönderilebilmelidir. Bildirim formlarinda yapilan hatalari kendisi düzelten mükelleflere ceza kesilmemelidir.
3. Tahsil edilmemis mesleki ücret üzerinden KDV alinmasi: Bu sorunun çözümü için KDV Kanunu’na hüküm eklenmesi.
4 Kod listesi uygulamasi: Yasal dayanagi olmayan ve zaman zaman meslek mensuplarini da haksiz suçlamalara maruz birakacak sekilde müsterilerinin ticari yasantisini olumsuz etkileyen bu uygulamanin terk edilmesi.
5. Vergi incelemesinde karsilasilan sorunlar: Incelemeye alinacak defter ve belgelerin yazili olarak istenmesi, belgelerin mükellefler inceleme elemanlarina tesliminde teslim tutanaginin düzenlenmesi, inceleme süresinin ve konusunun baslangiçta net olarak belirlenmesi.
6. Son dönem geçici vergi beyannamesi: 4. dönem geçici vergi beyannamelerinin verilmesini takip eden 1. ayda Gelir Vergisi beyannamelerinin, 2. ayda ise Kurumlar Vergisi beyannamelerinin veriliyor olmasinin da emek ve zaman israfina neden olmasi nedeni ile son dönem geçici vergi beyannamesinin kaldirilmasi.
7. Ticaret sicil harçlarinin tahsili: Ticaret sicil memurluklarindan harç ödemelerinin yeniden –eski uygulama gibi– ilgili bölge memurluklarindaki veznelerden tahsilinin saglanmasi.
8. Meslek mensuplarinin mahsup sorunu: Meslek mensuplarina müsterilerince yapilan ödemelerden kesilen vergilerin yillik beyanla karsilastirilmasi sonucu ortaya çikan mahsup/iade sorunlarinin ortadan kaldirilmasi ve sürecin hizlandirilmasi.
9. Meslek mensuplarinin bilgiye erisimi: Meslek mensuplarinin müsterileri ve onlarin tarh dosyasi veya ticari iliskileri ile ilgili bilgilere erisimin saglanmasi, yeni müsterilerinin eski tahakkuk ve borçlarini kendi sifreleri ile görebilme hakkinin taninmasi.
Meslek mensuplarinin, daha dogrusu odalarinin dile getirdigi bu sorunlar, gerçekten uygulamacilar için önemli noktalar ve çözüm olarak ileri sürülen bu taleplerinin çogu da makul istemler.
Meslek mensuplarinin müsterilerinden de istekleri var. Ama bu isteklerini dile getirme yolu ilginç: “Gazete Ilani”, “Is Dünyasi ve Bütün Vergi Mükelleflerinin Dikkatine” diye baslayan ve bagli bütün odalarinin katildigi TÜRMOB imzali gazete ilani. Ben görmedim, bana mail ile geldi. Ama herkes okumustur nasil olsa. Tekrar etmeye gerek yok.
Herhalde bu bir ilktir. Müsterisini gazete ilani ile uyaran meslek. O kadar olacak artik. Çünkü ilanin arkasindaki mesaj önemli: “Kizim sana söylüyorum, gelinim sen anla.” Bakalim “gelin” anlayacak mi?
22.02.2010 | Referans Gazetesi