MALI TATILDE YAPILAN DEGISIKLIKLER

28.01.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3992 görüntülenme YAZDIR

MALI TATILDE YAPILAN DEGISIKLIKLER

(28.1.2016/ Dünya Gazetesi)

Bir süredir, Vergi Usul Kanunu Tasari Taslagi ile ilgili olarak adeta yazi dizisi gibi düsüncelerimi yaziyordum. Daha sonra devam etmek üzere, bu günlük ara veriyorum. Çünkü aralarda güncel gelismeleri de yazmak gerekiyor.

Söz konusu Taslakla ilgili olarak gündeme tasidigim mali tatil konusunu, taslaktaki sekli ile elestirmistim. Taslagin bu konudaki hükümlerinin yasalasma ihtimali düsük görülmüs olmali ki, 14.1.2016 tarihinde kabul edilen 6661 sayili “Askerlik Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun”un 18. Maddesi ile Mali tatili düzenleyen 5604 sayili Kanunda bazi degisiklikler yapildi. Bu yazimda bu degisiklikleri aktarmak istiyorum.

Bilindigi gibi 5604 sayili Kanunda beyanname verme sürelerinin, ikmalen, re’sen veya idarece yapilmis vergi ve ceza tarhiyatlarindan dogan borçlar ile gecikme faizlerinin ödeme sürelerinin, uzlasma veya indirim talep sürelerinin devamli bilgi verme sürelerinin, muhasebe kayit sürelerinin, bildirim sürelerinin ve vergiyle ilgili islemlere iliskin dava açma süresinin sonunun mali tatile ve/veya mali tatilin bitimini izleyen yedi günün içine denk gelmesi halinde, bu sürelerin sonu olarak mali tatilin bitimini izleyen yedinci günün mesai saati bitimi kabul edilmekteydi. 5604 sayili Kanunla buradaki yedi günlük süre, bes güne indirilmistir.

          Bir baska anlatimla artik, söz konusu vergi ödevlerine iliskin sürelerin sonunun mali tatile ve/veya mali tatilin bitimini izleyen bes günün içine denk gelmesi halinde, mali tatilin bitimini izleyen besinci günün mesai saati bitimi söz konusu sürelerin bitim zamani olarak kabul edilecektir.

          5604 sayili Kanunda gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafindan tarh ve tahsil edilen vergi, resim ve harçlar mali tatil disinda birakilmisti. 6661 sayili Kanunla bu kapsam genisletilmis, özel tüketim vergisi, özel iletisim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, sans oyunlari vergisine iliskin beyannameler de mali tatil kapsami disina çikartilmistir. Dolayisiyla bu vergilere iliskin beyanname verme süreleri artik mali tatil dolayisiyla uzamayacaktir.

          Maliye Bakanligi 6661 sayili Kanunla yapilan degisiklik sonucu mali tatil disina çikartilan söz konusu vergilerin beyannamelerini daha önce de Genel Teblig düzenlemesi ile mali tatil kapsami disina çikartmak istemisti. Ancak yetkisinin olmamasi dolayisiyla söz konusu Genel Teblig düzenlemesi Danistay Yedinci Dairesinin 23.12.2011 tarih ve E. 2009/2636 K. 2011/9721 sayili karariyla iptal edilmisti. (Bu karara karsi yapilan temyiz basvurusu ve karar düzeltme talebi Danistay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 13.11.2013 tarih ve E. 2012/262, K. 2013/512 sayili, 28.05.2014 tarih ve E. 2014/351, K. 2014/526 sayili kararlariyla reddedilmistir).   

5604 sayili Kanunda, beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamis olan vergilerde ödeme süresinin de uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamis sayilacagi kabul edilmisti. 6661 sayili Kanunla yapilan bir diger degisiklikle bu üç günlük ödeme süresi degistirilmistir. Bu kapsamdaki beyannamelerden dogan vergilerin, tatilin bitiminden itibaren bes gün uzamis bulunan beyanname verme süresinin bitimini izleyen gün ödenmesi geregi hükme baglanmistir.

Hükümetin 2016 yili Eylem Planinda “6 Ay Içerisinde Gerçeklestirilecek Reformlar” içerisinde “Vergi Usul Kanununun Güncellenmesi” yer almis ve konuya iliskin Tasari Taslaginda da zaten mali tatil düzenlenmis, konuya iliskin eylem sonu tarihi olarakta 21.6.2016 tarihi belirlenmisken ve bu tarihte zaten mali tatil öncesine rastlar iken, bu düzenlemelerin alelacele bir torba yasa ile yasama geçirilmesini anlamlandirmak zor.