IDARI YARGIDA GELISMELER TOPLANTISI

18.02.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4490 görüntülenme YAZDIR

IDARI YARGIDA GELISMELER TOPLANTISI

( 18.2.2016 / DÜNYA Gazetesi)

Vergilerin kamu hizmetlerinin temel kaynagi olmasinin ve kamu gücü ile toplanmasinin karsisinda kisilerin mülkiyet haklari ve bir çok temel hak ve özgürlükleriyle de yakindan ilgili olmasi ve bu konuda vergi hukukunun dengeleyici islevi de dikkate alinarak; küresellesme ve teknolojik gelismeler çerçevesinde vergilerin uluslararasi baglanti noktalari ile vergi hukukuna iliskin dünyadaki çalismalar ve gelismeler göz ardi edilmeden; vergi olgusunun hukuksal açidan bilimsel olarak  ele alinmasini ve vergi hukukunun  gelisimini, vergi hukuku alaninda arastirmaci, uygulamaci veya egitici olarak çalisanlar tarafindan isbirligi içinde, birlikte saglamak üzere üç arkadasimla birlikte bir sivil inisiyatifi ifade etmek üzere olusturdugumuz “ VEHUP - Vergi Hukuku Platformu”nu daha önce, düzenledigi 1. Uluslararasi Kongresi dolayisiyla duyurmustum.

Simdi VEHUP, 1. Ulusal kongresini, yarin düzenleyecek. Toplanti konusunun belirlenmesi konusunda karsimiza pek çok güncel sorun/konu çikti ki, biz bile hayret ettik. Ancak en önemli gündem maddeleri, vergi yargisi agirlikli olarak yargidaki gelismeler ve tasarilar, vergi usul kanunu tasari taslagi ve gelir vergisi kanunu tasarisi olarak karsimiza çikti.

Biz bunlardan önem ve vergi hukukundaki konumu dolayisiyla yargiyi öne alip, diger iki tasariyi tartismayi Mayis ayinda düzenlenecek 2. Ulusal Kongreye birakmayi kararlastirdik.

Vergi yargisi kendi içerisinde ve özellikle usul hukukuna iliskin pek çok sorunu barindirmasina karsilik, Idari Yargilama Usulü Kanununda 6545 sayili Kanunla yapilan degisikliklerin 20 Temmuz 2016’da yürürlüge girecek olmasi, bu degisikliklerle yargilama usulüne istinaf sisteminin gelmesi, üç dereceli yargilama sistemine geçilmesi, ancak bu konularin akademik camiada ve doktrinde yeterince tartisilmamis olmasi, bizleri yargi konusunu öncelikle ele almaya itti.

Bunlara ilave olarak Adalet Bakanliginca idari yarginin isleyisini hizlandirma amaci ile Idari Yargilama Usulü Kanununda önemi degisiklikler içeren bir tasari taslagi hazirlanip, bazi kurum ve kuruluslara düsünce alma amaciyla gönderilmesi ve taslagin kamuoyuna da duyurulmasi da konu seçiminde önemli bir rol oynadi.

Bu sebeplerlede Toplantinin ana basligin, Idari Yargilama Usulündeki Olasi Degisikliklerin Vergi Hukuku Alanina Yansimalari” seklinde belirlendi. 1. Ulusal Kongre, iki oturum seklinde yapilacak. 

Basligi “Idari Yargilamada Yeni Egilimler” seklinde belirlenen birinci oturumda tartisilacak tebliglerin konulari “Idari Yargilama Alanindaki Son Genel Gelismeler” (Dr. Bumin DOGRUSÖZ), “Idari Yargilamada Is Yükünün Azaltilmasi ve Islevin Hizlandirilmasi” (Prof. Dr. Celal ERKUT), “Idari Basvuru Yollarindaki Olasi Düzenlemeler” (Turgut CANDAN), “Idari Yargilamada Sübjektif Dava Açma Ehliyeti ve Yeni Gelismeler” ( Y. Doç. Dr. Ertunç SIRIN) seklinde.

Adil Yargilanma Ilkesi Isiginda Idari Yargilamadaki Bazi Temel Usuller ve Isleyisler” baslikli ikinci oturumda da teblig basliklari ise su sekilde; “Idari Yargilamada Yeni Bir Kurgu: Istinaf - Adil Yargilanma Ilkesi ve Hak Arama Özgürlügü Açisindan Beklentiler” (Prof. Dr. Gülsen GÜNES) “Adil Yargilanma Ilkesi ve Idari Yargilamanin Hizlandirilmasi Mekanizmalari” (Doç. Dr. Selami DEMIRKOL), “Silahlarin Esitligi Ilkesi ve Yazili Idari Yargilama Usulü”  (Doç. Dr. Irfan BARLASS)

19 Subat 2016 günü, yani yarin yapilacak toplantinin yeri, Bahçesehir Üniversitesi Besiktas Kampüsünde bulunan Fazil Say Salonu. Herkese açik ve katilimin ücretsiz oldugu bu toplantinin baslangiç saati ise 13.00.

Benden duyurmasi.