TASFIYEDE BEKLEME SÜRESI

09.03.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3948 görüntülenme YAZDIR

TASFIYEDE BEKLEME SÜRESI

Dünya Gazetesi / 9.3.2017

            Anonim ve limitet sirketlerde tasfiyeye girilmesi ile birlikte atanan tasfiye memurlari, görevlerine baslar baslamaz, sirketin tasfiyenin baslangicindaki durumunu incelemek; gerekirse sirket mallarina deger biçmek için uzmanlara basvurmak, sirketin malvarligina iliskin durumu ile finansal durumunu gösteren bir envanter ile bilanço düzenleyerek ve genel kurulun onayina sunarlar.

 Tasfiye memurlari ayrica, alacakli olduklari sirket defterlerinden veya diger belgelerden anlasilan ve yerlesim yerleri bilinen kisileri taahhütlü mektupla, diger alacaklilari ise Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ve sirketin internet sitesinde ve ayni zamanda esas sözlesmede öngörüldügü sekilde, birer hafta arayla yapilacak üç ilanla sirketin sona ermis bulundugu konusunda bilgilendirilirler ve alacaklarini tasfiye memurlarina bildirmeye çagrilirlar.

Tasfiye islemleri sonunda kalan malvarliginin tasfiyenin tamamlanmasi amaciyla dagitilabilmesi için söz konusu üçüncü ilandan sonra bir yil geçmesi gerekmekteydi. Bu süre Ticaret Kanununun 543. maddesinde 6728 sayili Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi hakkinda Kanunla yapilan degisiklikle alti aya indirildi. Artik sirketler, üçüncü ilandan sonra alti ay geçmekle, tasfiyelerini tamamlayabilecekler.

Bu alti aylik bekleme süresini beklemek istemeyen tasfiyedeki sirketler, yetkili Ticaret Mahkemesine müracaatla, hâl ve duruma göre alacaklilar için bir tehlike mevcut olmadigini veya bütün borçlarini ödediklerini yahut her hangi bir borçlari olmadigini ileri sürerek bekleme süresinin kaldirilmasini talep edebilirler. Bu müracaatin yapilabilmesi için yine üç ilanin yapilmis olmasi gerekmektedir. Mahkemeler bu talepleri, sirket defter ve belgeleri üzerinde bilirkisi incelemesi yapmak suretiyle karara baglamaktadirlar.

Ancak bu degisiklik, 6728 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 9.8.2016 tarihinden önce alacaklilara üç ilanini yapmis sirketleri için de geçerli olup olmadigi tartismasini da beraberinde getirmistir.  Gümrük ve Ticaret Bakanligi konuya iliskin görüsünü 20.2.2017 günlü Genelgesi ile açiklamis, bu degisikligin 9.8.2016 tarihinden sonra tasfiye halinde oldugunu tescil ettiren sirketleri ilgilendirdigini, bu tarihten önce tasfiyeye girdigini tescil ettiren sirketler için üçüncü ilandan sonraki bekleme süresinin yine bir yil olarak uygulanacagini duyurmustur.    

Gümrük ve Ticaret Bakanligi Iç Ticaret Genel Müdürlügünün 20.2.2017 gün ve 22773931 sayili Genelgesinin konuya iliskin bölümünü, uygulamacilara yararli olacagi inanci ile asagida aynen aktariyorum.

   “? 6728 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 09.08.2016 tarihinden önce tasfiye halinde oldugu tescil edilen sirketlerde, kalan varligin bir yil geçmeden dagitilmasina yetki taniyan mahkeme karari bulunmadikça ve sirket sözlesmesinde aksine daha uzun süre öngörülmemisse üçüncü çagri ilanindan itibaren bir yillik sürenin tamamlanmasinin ardindan kalan varlik dagitilarak tasfiyenin sonlandirilmasi,

   ? 09.08.2016 tarihinden sonra tasfiye halinde oldugu tescil edilen sirketlerde ise, sirket sözlesmesinde veya alacaklilara yapilan çagri ilaninda aksine daha uzun süre öngörülmemisse, üçüncü çagri ilanindan itibaren 6728 sayili Kanunun 68 inci maddesi ile degisik 543 üncü maddenin ikinci fikrasinda belirtilen alti aylik sürenin tamamlanmasinin ardindan kalan varlik dagitilarak tasfiyenin sonlandirilmasi,

Sirket sözlesmelerinde kalan varligin dagitilmasi için bir yil veya daha uzun süre beklenmesi öngörülen sirketlerde, tasfiyenin 6728 sayili Kanunun 68 inci maddesi ile degisik 543 üncü maddenin ikinci fikrasinda belirtilen alti aylik sürede tamamlanmasinin istenmesi durumunda, sirket sözlesmesinin ilgili hükmünün Kanunda yapilan degisiklige uygun olarak degistirilmesi,

Gerekmektedir”