NAKIT SERMAYE ARTIRIMLARINDA INDIRIM ORANI

12.01.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3198 görüntülenme YAZDIR

NAKIT SERMAYE ARTIRIMLARINDA INDIRIM ORANI

Dünya Gazetesi 12.1.2017

6637 sayili Kanun’la Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “diger indirimler” baslikli 10. maddesine eklenen (i) bendi ile sirketlerin nakit yoluyla sermaye artirimlarini tesvik etmek, bu yolla yabanci kaynak yerine özkaynaga yönelmelerini özendirmek amaciyla bir tesvik düzenlemesi getirilmis ve 1.7.2015 tarihinden sonra uygulanmaya baslanilmistir.

Bu düzenlemeye göre; “sermaye sirketleri, ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi sermaye artislari veya yeni kurulan sermaye sirketlerinde ödenmis sermayenin nakit olarak karsilanan kismi üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan “Bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani” dikkate alinarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarin %50’si” kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancindan indirileceklerdir.

Bu %50 orani, kanunun yayimindan sonra Bakanlar Kurulu karari ile bazi haller için yükseltilmis, bazi haller için ise sifira indirilmistir. Anilan Bakanlar Kurulu Karari 30.6.2015 günlü Resmi Gazete’de yayimlanmistir. Daha sonra Maliye Bakanligi gerek kanun düzenlemesinin, gerek Bakanlar Kurulu Kararinin uygulamasina iliskin görüslerini 9 sayili Kurumlar Vergisi Genel Tebligi ile açiklamistir.

Daha sonra yayimlanan 10 sayili Kurumlar Vergisi Genel Tebligi’nde sermaye avanslari konusu da açikliga kavusturulmustur. Bu düzenlemeye göre; “Ileride gerçeklestirilecek sermaye artirimindan kaynaklanan sermaye taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanilmak amaciyla, sermaye artirimina iliskin karardan önce ortaklar tarafindan sermaye avansi olarak sirketin banka hesabina yatirilan tutarlarin;

a) Banka hesabina yatirildigi tarihten itibaren sirketin bilançosunda öz sermaye kalemleri arasinda yer alan “Diger Sermaye Yedekleri” hesabinda izlenmesi ve b) Banka hesabina yatirildigi tarihin içinde bulundugu hesap döneminin sonuna kadar bu tutarlarla ilgili sermaye artirimina iliskin kararin ticaret siciline tescil ettirilmesi sartiyla, söz konusu kararin ticaret siciline tescil ettirildigi tarih esas alinarak indirim uygulamasinda dikkate alinmasi mümkündür.”

Bu açiklamaya göre; sirketin banka hesabina yatirildigi tarihi kapsayan hesap döneminde sermaye eklenmeyen sermaye avansi niteligindeki tutarlarin, indirim uygulamasinda dikkate alinmasi mümkün degildir.

Ayrica, sirketin banka hesabina yatirildigi tarihten itibaren bilançoda öz sermaye kalemleri arasinda yer alan “Diger Sermaye Yedekleri” hesabinda izlenmeyen tutarlar için, ilgili hesap döneminde bu tutarlari kapsayan sermaye artirimi gerçeklestirilse dahi indirim uygulamasindan faydalanilmasi mümkün bulunmamaktadir. Ortak tarafindan sermaye avansi bankaya yatirildiginda, önce ortaklara borçlar hesabina alinsa, sonra “diger sermaye yedekleri” hesabina aktarilirsa, Teblige göre uygulamadan yararlanmak yine mümkün olmayacaktir. Çünkü 9 sayili Genel Teblig’de, bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu seklinde gerçeklestirilen sermaye artislarinin indirim tutarinin hesabinda dikkate alinmasinin mümkün olmadigi açiklanmistir.

Indirim uygulamasinda dikkate alinacak faiz orani kanunda “TCMB tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani” olarak düzenlenmistir. Konuyu açiklayan 9 sayili Genel Teblig’de “bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani” olarak, TCMB tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan “Bankalarca Açilan Kredilere Uygulanan Agirlikli Ortalama Faiz Oranlarindan ‘Ticari Krediler (TL Üzerinden Açilan) (Tüzel Kisi KMH ve Kurumsal Kredi Kartlari Hariç)’ faiz oraninin” dikkate alinmasi gerektigini açiklamistir. (md.10.6.1) 
Söz konusu oran TCMB verilerine göre 2015 yili sonu için %14.65 seklinde iken 2016 sonu itibariyle %13.57 olarak gerçeklesmistir. Bu oranin Gelir Idaresi Baskanligi’nca bir sirküler ile ayrica duyurulmasinda da yarar vardir.

Dolayisiyla sermaye sirketleri 1.7.2015 tarihinden sonra gerçeklestirdikleri sermaye artirimlarinin nakden ve fiilen ödenen kisimlari üzerinden %13.57 oranini esas alarak hesaplayacaklari indirim tutarini 2016 son dönem geçici vergi ve nisanda verecekleri yillik kurumlar vergisi beyannamelerinde kurum kazancindan indirebileceklerdir.