MAYIS AYININ EK YÜKÜMLÜLÜKLERI

24.05.2010 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4851 görüntülenme YAZDIR

MAYIS AYININ EK YÜKÜMLÜLÜKLERI
24 Mayis 2010, A.Bumin DOGRUSÖZ

Mayis ayi, olagan muhtasar, KDV veya geçici vergi beyannamesi verilmesi disinda gerek maddi gerek sekli pek çok mali yükümlülügün toplandigi ay.  Her ayin ilk çarsambasi bütün mali yükümlülüklerin listesi ve vadeleri Gazetemizde Veysi Sevig Hoca ile birlikte hazirladigimiz sorular ve yanitlari sayfasinda yayinlanmakla birlikte,  bu çok sik karsilasilmayan yükümlülükleri bu yazimizda bir hatirlatma olarak listeleyelim istedik.

1. Emlak Vergisi Taksit Dönemi : Bina, arsa ve arazilerin idarelerce belirlenmis degerleri üzerinden alinan emlak vergisinin birinci taksidinin bu ay içerisinde ödenmesi gerekiyor. (ikinci taksit, Kasim ayi içerisinde ödenecektir)

Bu yilin özelligi, emlak vergisi matrahlari yeniden belirlenmis olan bir yil olmasi. Bilindigi gibi ara yillarda emlak vergisi bir önceki yilin vergisinin yeniden degerleme oraninin yarisi kadar artirilmasi suretiyle hesaplanirken, dört yilda bir arsa / arazi degerleri güncellestirilmekte ve belediyelerce bina insaat maliyetleri de dikkate alinarak verginin matrahi yeniden hesaplanmaktadir.

Ancak Belediyelerin yeniden belirlenen degerleri ve tahakkuk ettirilen vergileri ilgilisine teblig etme zorunlulugu, gerek Kanun gerekse mükellef odakli çalisan ve her firsatta mükellef haklarina saygidan söz eden Maliye Bakanligi tarafindan öngörülmedigi için, herkes ödeyecegi vergiyi ögrenmek, tahakkuk fisini almak için gayrimenkulünün bulundugu belediyeye kadar gitmek zorunda.

Bu vergi her yilin Ocak ayinin birinci günü kendiliginden tahakkuk ettiginden, 2010 yilinin emlak vergisini ödeme yükümlülügü de gayrimenkulün 1 Ocak tarihindeki sahibine ait. Gayrimenkul sahibinin gayrimenkulünü 1 Ocak’dan sonra satmis olsa bile, 2010 vergisini kendisi ödemek zorundadir. Yeni malikin ödeme yükümlülügü izleyen yil baslayacaktir.

2. Emlak Vergisine Bagli Diger Yükümlülükler : Emlak vergisinin % 10’u oraninda hesaplanan Tasinmaz Kültür Varliklarinin Korunmasina Katki Payinin birinci taksidinin de bu ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

Ayrica is yerleri tarafindan belediyelere ödenmesi gereken çevre temizlik vergisinin birinci taksidinin de bu ay ödenmesi gerekiyor.(bu vergi konutlarda su faturalari içerisinde tahsil edilmektedir)

3.  Vergi Levhasinin Tasdiki       : Gelir vergisi mükelleflerinden ticari ve mesleki kazanç sahiplerinin, büro sahibi zirai kazanç sahiplerinin, adi sirketlerle kolektif ve adi komandit sirketlerin vergi levhalarini bu ay içerisinde tasdik ettirerek isyerlerine asmalari gerekmektedir. Bu yükümlülük kurumlar vergisi mükelleflerinden sermaye sirketleri için de geçerlidir.

Tasdik vergi dairesine yaptirilabilecegi gibi bir yeminli mali müsavire veya serbest muhasebeci mali müsavire yahut bir serbest muhasebeciye de yaptirilabilir.

4. Yabanci Sermayeli Sirketlerle Irtibat Bürolarinin Bildirim Yükümlülükleri : Dogrudan Yabanci Yatirimlar Kanununun Uygulama Yönetmeligine göre, yabanci sermayeli sirketlerle irtibat bürolarinin, söz konusu yönetmeligin ekinde yer alan Bilgi Formlarini, bu ay içerisinde bir önceki yila göre doldurarak Hazine Müstesarligi Yabanci Sermaye Genel Müdürlügüne bu ay içerisinde göndermeleri gerekmektedir.

5. Veraset ve Intikal Vergisi Taksidi     : Veraset ve Intikal Vergisi Kanunu ile veraset vergisinin üç yilda ve alti taksitte ödenmesi gerekmektedir. Bu taksitlerin her yil mayis ve kasim aylarinda ödenmesi gerekmektedir. Dolayisiyla bu yila düsen veraset vergisi tutarinin birinci taksidinin de bu ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

6. Yatirim Indirimi Stopaji : 24 Nisan 2003 tarihinden önce yapilan basvurulara istinaden düzenlenen tesvik belgesi kapsaminda yapilan yatirimlar dolayisiyla yatirim indirimine hak kazanan  ve yatirim indiriminden 4842 sayili Kanunla Gelir Vergisi Kanununda yapilan degisikliklerle bagli olmaksizin, bir baska deyisle 5479 sayili Kanunla mülga 19. maddeye tabi olmaksizin 4842 sayili Kanunla mülga ek 1 – 6. maddelere göre yatirim indiriminden yararlanmayi tercih edenler, 2009 yili beyanlarinda yararlandiklari yatirim indirimi tutarlari üzerinden, yine bu Kanunun geçici 61. maddesine % 19,8 oraninda stopaj yapmak ve bu stopaji muhtasar beyanname ile beyan ederek bu ayin 26. günü aksamina kadar ödemek zorundadirlar.

Yillik beyannamede yararlanilan yatirim indirimi tutari üzerinden söz konusu stopajin yapilmasi, kar dagitimi kosuluna bagli degildir. Dolayisiyla söz konusu istisna kazanç dagitilmasa da bu stopajin yapilmasi gerekmektedir.

Buna karsilik, Gelir Vergisi Kanununa 4842 sayili Kanunla eklenen 19. madde hükümlerine göre yararlanilan yatirim indirimi tutari ile 24 Nisan 2003 tarihinden önce yapilan basvurulara istinaden düzenlenen tesvik belgesi kapsaminda yatirim yapan mükelleflerden bu tarihten sonraki yatirim harcamalarini anilan yeni hükme göre yatirim indiriminden yararlandirmayi tercih edenlerin yararlandiklari yatirim indirimi tutari üzerinden, % 19,8 oraninda stopaj yapilmasi söz konusu degildir.

24/5/2010 referans gazetesi