VERGI CEZA SISTEMI AKSIYOR

23.01.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2419 görüntülenme YAZDIR

Vergi ceza sistemi aksiyor

 

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi / 23.1.2018

 

Pek fazla itibar görmese de ben israrla yaziyorum. Vergi Usul Kanunu (VUK) ceza sistemi sorunludur, haksizliklara yol açmaktadir. Hele hürriyeti baglayici ceza ile yaptirimlanan düzenlemesinin mutlaka gözden geçirilmesi gerekmektedir. Haksizliklara, gereksiz yargilanmalara yol açmaktadir. Bu konularda pek çok yazim var.

Yasal düzenlemelerin içerdigi sorunlara bir de uygulamada karsilasilan sorunlar da eklenince, mükelleflerin karsilastigi isyan ettirici haksizliklar giderek çogalmaktadir.

Uygulamada atif yoluyla hazirlanan raporlar, mükellefe teblig edilmeyen atif yapilan raporlar, vergi teknigi raporlarinin mükelleflerden gizlenmesi, yeterince delillendirilmeyen ve taraflar arasi iliskiyi irdelemeyen raporlarin sayisi giderek artmaktadir.

Ancak bunlara bazen saka gibi olaylar da eklenmektedir.

Bunlardan birini geçtigimiz yillarda yazmistim. O olayda, inceleme elemani mükelleften mükellefiyeti terk ettigi yili izleyen yila iliskin defterinin ibrazini istemis, daha sonra da ibraz etmeme dolayisiyla suç duyurusunda bulunmus, mahkeme de kisiyi olmayan defterini ibraz etmemeden mahkûm etmis idi. Neyse ki Yargitay temyiz asamasinda durumu fark etmis, “kisi artik mükellef degil ki, defteri olsun, olmayan defter nasil ibraz edilir” diye karari bozmus ve kisi beraat etmisti.

Yeni bir olayla daha karsilastim. Bir benzin istasyonunu inceleyen inceleme elemani, istasyonun alislarinin sorunlu olmasi, bir kisim alis faturalarinin olmamasi ve muhasebesinin düzensizligi dolayisiyla rapor yaziyor. Raporunda, “alislari olmadigina göre satislari da sahtedir” sonucuna variyor ve buradan benzin alanlarin incelenmesini istiyor. Pek çok nakliyeci mükellefe “sahte belge kullanma” raporu yaziliyor. Yazilma gerekçesi, benzin istasyonu hakkinda hazirlanmis rapor. Bu raporlarda nakliyeci ile istasyon arasindaki iliski, ödeme sekli, nakliyecinin gittigi yol, tasima irsaliyeleri, baskaca yakit faturasi olup olmadigi gibi konular tabii ki incelenmeksizin, ilk rapora atifla nakliyecilere raporlar yaziliyor, suç duyurusunda bulunuluyor ve basliyor ceza yargilamalari.

Ancak aradan iki yil geçtikten sonra bir sebeple benzin istasyonunun ayni dönemi tekrar incelemeye aliniyor. Inceleme elemani ayni, mükellef ayni, vergi ayni, dönem ayni. Bu defa istasyon hakkindaki EPDK raporlari, alislarina iliskin belgeleri, arada verdigi pismanlik beyanlari dikkate alinarak, Inceleme Elemani ilk raporundaki görüsünü degistiriyor ve düzenledigi belgelerin sahte olmadigina hükmediyor. Yani Raporunu düzeltiyor. Olamaz mi? Olabilir.

Ancak bu arada inceleme elemaninin ilk raporuna göre nakliyeciler sahte belge kullanmaktan yargilanmaya devam ediyor. Çünkü ne mütalaa makami mütalaasini geri aliyor, ne de vergi dairesi durumu ceza mahkemelerine bildiriyor.

Simdi merak ediyorum, nakliyeciler bir de mahkûm olursa ne olaca? Çünkü pek çok nakliyecinin 2. rapordan haberi yok.

Bir baska olay. Basina yansimis olay. Çünkü aralarinda bazi sanatçilar da var. Bir muhasebeci, defterini tuttugu kisilerden vergi dairesine yatiracagim diye paralari aliyor, sonra mükelleften habersiz defterlere sahte belgeler ekleyip, bu belge tutarlarina tekabül eden vergileri cebe indiriyor. Bu muhasebeci ile ilgili mükellefteler savciliga suç duyurusunda bulunuyor. Ama inceleme elemani, “ceza davasi suçu isleyen aleyhine açilir” mealindeki VUK 333/son hükmüne ragmen, sadece mükellef hakkinda suç duyurusunda bulunuyor. Bakalim ne olacak? Mükellef beraat ederse, muhasebeci de zamanasimindan kurtaracak.

Isin bir diger ilginç yani, bu muhasebeci ile ilgili basinda pek çok haber çikmasina ragmen, meslek odalari re’sen disiplin sorusturmasi açmiyor. En azindan, vergi ve SGK primlerini yatirmak üzere müsteriden para tahsilini yasaklayan meslek kurali ihlal edilmis. Her halde gazete okumuyorlar.

Neyse?

Ben yine yazacagim, VUK’un ceza hükümlerini yeniden düzenlemenin, uygulamalar ve içtihatlar isiginda ceza sistemini yeniden kurmanin, Kabahatler Kanunu ve Ceza Kanunu düzenlemelerine bakarak kanuna yansitmanin, bu arada da geçmisi temizleyerek bir beyaz sayfa açmanin geregi artik iyice ortaya çikmis durumda.