DIKKAT EDILMESI GEREKEN DEGISIKLIKLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER

19.12.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2611 görüntülenme YAZDIR

DIKKAT EDILMESI GEREKEN DEGISIKLIKLER VE YÜKÜMLÜLÜKLER

 

Dünya Gazetesi / 19.12.2017

 

Kimine göre Torba, kime göre Çorba Kanun olarak adlandirilan bir Kanun daha kabul edilerek Resmi Gazetede yayimlandi. Öte yandan Maliye Bakanligi da yayimladigi Genel Tebligler ile bazi yeni yükümlülükler ihdas etti. Ben de bu düzenlemelerdeki bazi önemli süreleri veya yürürlük tarihlerini, gözden kaçmamasi için bir hatirlatma olarak derleyeyim istedim.

            Her seyden önce kurumlar vergisi orani % 20’den 22’ye artti. Ancak bu artis ilk olarak 2018 yili kazançlarina uygulanacagindan 2018 Subat ayinda verilecek 2017 4. çeyrek geçici vergi beyannameleri ile Nisan 2018’de verilecek yillik kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmayacak.

            Gelir vergisi beyannamelerini ilgilendiren degisiklik ise gayrimenkul sermaye iratlari ile ilgili. Götürü gider yöntemini seçenlerin uyguladigi % 25 orani % 15’e indirildi. Bu degisiklik ise Mart 2018’de verilecek 2017 yilina iliskin yillik gelir vergisi beyannamesinde dikkate alinacak.  

            Kurumlarin iki tam yil aktifinde tuttuktan sonra sattiklari gayrimenkullerden sagladiklari kazançlara uygulanan % 75 oranindaki istisnada söz konusu oran % 50’ye indirildi. Bu oran degisikliginin, 7061 sayili Kanunun yayim tarihi olan 5.12.2017 tarihinden sonra yapilan satis islemlerine uygulanmasi gerekmektedir.     

            7061 sayili Kanunla, finansal kiralama sirketleri ile finansman sirketlerinin ayirdigi özel karsiliklarin ayrildigi yil gider yazilmasini saglayan düzenlemenin yürürlüge giris tarihi ise 1.1.2019 olarak belirlenmis bulunmaktadir. 

            6183 sayili Kanunda yer alan ihtiyati hacze veya ihtiyati haciz ile birlikte ihtiyati tahakkuka karsi dava açma süresi, ödeme emri ile mükelleflere taninacak ödeme veya mal bildiriminde bulunma süreleri, ödeme emrine karsi dava açma süresi, teminatli alacaklarda teminatin paraya çevrilmesinden önce borçluya verilecek süre 7061 sayili Kanunla 7 günden 15 güne çikartildi.

            6183 sayili Kanunda yapilan bu süre degisiklikleri 1.1.2018 tarihinde yürürlüge girecek. Bu hususa hak kaybina yol açmamak için dikkat etmek gerekiyor. 1.1.2018’den önce uygulanan veya teblig edilen islemlerde dava açma süresi, yine 7 gündür. Hele yil son günlerinde mali idarenin zamanasimi düzenlemelerine takilmamak için ödeme emri tebliglerini yogunlastirdigi dikkate alindiginda, konunun önemi daha fazla ortaya çikmaktadir.

Öte yandan Maliye Bakanligi 486 sayili Vergi Usul Genel Tebligi ile serbest meslek erbabi, isletme hesabi esasina göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayitlarinin elektronik ortamda tutulmasi, bu mükelleflerden defter tutmak zorunda olanlarin defterlerinin bu kayitlardan hareketle elektronik ortamda olusturulmasi ve saklanmasi, vergi beyannamesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda verilebilmesi ile elektronik ortamda belge düzenlenebilmesi amaciyla gelistirilen Defter-Beyan Sistemini kurdugunu duyurmus, ilgililerden basit usule tabi mükelleflerle serbest meslek erbabinin 1.1.2018 tarihinden itibaren bu sistemden yararlanmasi zorunlulugunu getirmistir.

 Bu yükümlülüge iliskin geçis dönemi olarak basit usule tabi mükelleflere 30.6.2018 tarihine, serbest meslek erbabina ise 31.12.2018 tarihine kadar sistem üzerinden basvuru yapip sitemi kullanmalari olanagi saglanmistir. Isletme hesabi esasindakiler için bu sistemi kullanma zorunlulugu 1.1.2019’da baslayacaktir. Dolayisiyla serbest meslek erbabi, 2018 yili için bu ay klasik defteri tasdik ettirmeyeceklerdir.

Serbest meslek erbabi, 1.1.2018’den sonra, amortisman liste ve hesaplarini da bu sistem üzerinde yapacaklardir. 

Serbest meslek erbabinin tutacagi e-deftere kaydin ait oldugu aya iliskin katma deger vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son güne kadar yapilabilecektir. Böylece Genel Teblig ile “serbest meslek defterine kayitlarin günü gününe yapilacagina” iliskin Vergi Usul Kanunu düzenlemesi 1.1.2018 tarihi itibariyle yürürlükten kalkmis olmaktadir. (Bu düzenlemenin Kanuna uygun, ancak Anayasa’ya aykiri oldugunu da belirtmeden geçemeyecegim.) Yapilan kayitlarin hatali olmasi halinde ise yine ayni süre içerisinde kayit düzeltilebilecektir.

Öte yandan 487 sayili Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile serbest meslek makbuzu, sevk irsaliyesi ve müstahsil makbuzunun da elektronik ortamda düzenlenebilmesi olanagi getirilmistir. Ilgili mükellefler, 1.1.2018 tarihinden itibaren, Genel Tebligde getirilen süreci yerine getirdikten sonra, söz konusu belgeleri elektronik ortamda düzenleyebileceklerdir. Ancak bu sekilde elektronik ortamda belge düzenleme konusunda mükellefler zorunlu tutulmamistir. Bu sistemden yararlanma konusunda mükelleflere ihtiyarilik taninmistir. Dolayisiyla bu belgelerin 1.1.2018 tarihinden sonra da, önceden oldugu gibi, elektronik ortami tercih etmeyen mükellefler tarafindan kâgit ortaminda düzenlenmesi mümkündür.