BILMEYENE DE CEZA

24.04.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2789 görüntülenme YAZDIR

BILMEYENE DE CEZA

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi 24.4.2018

 

Geçen yazim “kusuru olmayana da ceza” verilebilecegi anlayisina karsi idi. Bu yazimda ise, birakin kusuru olmayani, bilmeyene de ceza verilip verilemeyecegini tartismak istiyorum. 

Antalya’da bir mükellef 2011 yili islemleri dolayisiyla incelemeye alinir. Gerçek bir emtia alimina dayanmayan faturalari da kayitlarina aldigi iddiasi ile hakkinda cezali KDV tarhiyati yapilir. Ancak ceza, inceleme elemaninin mükellefin bu faturalari bilmeden kullandigini kabul etmesi dolayisiyla, 306 sayili Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi uyarinca üç kat kesilmez, bir kat olarak düzenlenir ve mükellef hakkinda suç duyurusunda bulunulmaz.

Mükellef, hakkindaki bireysel (vergi/ceza tarhiyati) islemle birlikte 306 sayili sayili Genel Tebligin, “belgeleri bilmeden kullananlara bir kat ceza kesilmesini” öngören düzenlemesinin de iptalini birlikte dava konusu yapmistir. Bireysel islemin yani sira dayanagi düzenleyici isleminde birlikte dava konusu yapilmasi halinde görevli mahkeme Danistay oldugundan (Danistay Kanunu md. 24), davaya Danistay 4. Dairesince bakilmistir.

4. Daire E.2014/8785 K.2017/5719 sayi ve 22.6.2017 günlü Karari ile “cezanin Genel Teblig uyarinca bir kata çevrilmesinin mükellefin menfaatine oldugu ve dolayisiyla Genel Teblig’in iptalinde menfaati bulunmadigi, bu nedenle davada menfaat kosulu gerçeklesmediginden iptal talebinin menfaat yönünden reddine (ve artik bireysel islemin tek basina kalmis olmasi dolaysiyla da davanin bu yönünün incelenmesi için dosyanin Antalya Vergi Mahkemesine gönderilmesine karar vermistir. Kisaca 4. Daire, mükellefe “sana ceza kesilmemesinde menfaatin yoktur, cezan 3 kat yerine bir kat kesilmis buna katlan” demistir.   

Mükellef ise Genel Teblig iptal edilirse kendisine hiç ceza kesilemeyecegini, çünkü yasada sahte belgeyi bilmeden kullanana da ceza kesilecegine dair bir düzenleme olmadigi, bir kat cezanin Genel Teblige göre kesildigini, cezanin baskaca bir yasal dayanagi olmadigini ve dolayisiyla iptal davasi açmakta menfaati oldugu” gerekçesi ile Karari temyiz etmistir.

Konu temyiz dolaysiyla Vergi Dava Daireleri Kurulunda tartisilmis ve Danistay Vergi Dava Dairleri Kurulu E.2017/610 K.2017/559 sayi ve 22.11.2017 günlü karari ile 4. Daire Kararini asagidaki gerekçe ile bozmustur.

“Kasitli olarak sahte fatura kullanma fiilinin varligi somut delillerle ispatlanamiyorsa vergi ziyai cezasi kesilemeyecegi, aksi yöndeki uygulamanin kaynaginin kanun degil dava konusu teblig oldugu, davali idarece de kabul edildigi üzere kusursuz olduklari için kendilerine hiç ceza kesilmemesi gerekirken haksiz yere bir kat ceza kesildigi iddialariyla açilan davada kisaca kendisi adina hiç ceza kesilmemesi gerektigini savunan davacinin söz konusu düzenlemenin iptali istemiyle dava açmakta menfaat ilgisi bulundugu açik olup, düzenleyici islemin ve bu durumda bu isleme bagli olarak tesis edilen uygulama isleminin hukuka uygunlugu incelenerek karar verilmek üzere, Daire kararinin bozulmasi gerekmistir.”