KDV’DE DEVRIM GIBI DEGISIKLIKLER

06.03.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3660 görüntülenme YAZDIR

KDV’DE DEVRIM GIBI DEGISIKLIKLER

 Dünya gazetesi / 6.3.2018

 Içerisinde özellikle KDV ile ilgili olarak devrim niteliginde pek çok düzenlemeler bulunduran Kanun Tasarisi nihayet Meclis’e sunuldu ve bu gün Plan ve Bütçe Komisyonuna görüsülmeye baslanilacak. “Katma Deger Vergisi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi”nda yer alan ve is dünyasini yakindan ilgilendiren düzenlemeleri, irdelemesine sonraki yazilara birakarak, hemen aktarayim istedim.

            Tasari, 1.1.2019 tarihine kadar birikecek devreden KDV sorununa an itibariyle çözüm getirmemekle birlikte, biriken tutarlarin iadesi yolunda çözümün kapisini açmaktadir. Ayni zamanda bundan sonra devreden KDV birikimi olmamasi için de çesitli tedbirler öngörmektedir. Bu tedbirlerin basinda ise “grup KDV beyannamesi” müessesesi ve “hasilat esasli vergilendirme” müessesi gelmektedir.

Tasari ile mükelleflerin alislari nedeniyle ödedigi katma deger vergisinin hesaplanan katma deger vergisi ile telafi edilememesi nedeniyle olusan ve sonraki döneme sürekli devreden katma deger vergisinin belli bir süreden fazla devretmesi durumunda mükellefe iade edilmesi öngörülmektedir. Tasariyla, mükelleflerin bir vergilendirme döneminde indirilecek KDV toplaminin hesaplanan KDV toplamindan fazla oldugu hallerde, aradaki farkin iade edilmeyecegi kurali kaldirilmakta ve her bir vergilendirme dönemine iliskin oniki ay süreyle indirim yoluyla giderilemeyen  KDV’nin izleyen alti ay içinde mükellefe iadesi öngörülmektedir.  Ancak bu düzenlemenin 1.1.2019’da yürürlüge girmesi öngörülmektedir. 1.1.2019 öncesinde birikmis ve indirim yoluyla giderilememis KDV’nin ise ayri ve özel bir hesaba alinmasi, ödenecek KDV’den mahsubu disinda bu hesabin kullanilmamasi ve bu sekilde birikmis devreden KDV’nin idareye taninan yetki çerçevesinde ve bütçe olanaklari çerçevesinde yillara yayili sekilde iadesi yahut muhtelif vergi borçlarina mahsup edilmesi veyahut gider yazilmasi konusunda düzenlemeler yapmaya Maliye Bakanligi yetkili kilinmaktadir.

            Tasari ile Maliye Bakanligi, kurumlar vergisi mükelleflerine talepleri üzerine, en az % 50 oraninda ortagi oldugu diger kurumlar vergisi mükellefleriyle birlikte grup KDV mükellefiyeti tesis ettirme ve ortak beyanname verdirtebilme konusunda yetkili kilinmaktadir. Bu yetki kullanildiginda, “grubun bazi sirketleri KDV ödüyor bazilari ile alacakli kaliyor” elestirisi ortadan kalkacak ve grup sirketlerinin KDV hesaplari birbirlerini dengeleyecektir. Burada gruba dâhil olanlarin tamami vergiden müteselsilen sorumlu olacaklardir.  Bu bir adimdir. Devami konsolide kurumlar vergisi beyanidir. Elbet bu da bir gün gündeme gelecektir.

            Vergi Usul Kanununda tam inceleme ve kismi inceleme için inceleme süreleri öngörülmekle birlikte KDV iade incelemeleri için bir süre öngörülmemisti. Tasari ile iade incelemelerine de üç aylik inceleme süresi getirilmektedir. Bu konudaki  boslukta bu sekilde giderilmektedir. Öte yandan Tasari ile SMMM’lere KDV iade raporu hazirlama yetkisi verilmesinin yolunun açilmasi, bir ihtisas vergi dairesinin kurulmasinin öngörülmesi de süreci hizlandiracaktir. Tasariyla ayrica süresinde ödenmeyen vergi iadeleri için, tecil faizi oraninda faiz ödenmesi de öngörülmektedir.

            Tasariyla, gümrüksüz satis magazalarina veya bunlarin depolarina yapilan teslimler de ihracat islemi kapsamina, adi ortakliklarin anonim sirkete dönüsmesinde dogan KDV’de istisna kapsamina alinmaktadir.

Tasariyla ayrica faydali ömrünü tamamladiktan sonra zayi olan veya istisna kapsaminda teslim edilen amortismana tabi iktisadi kiymetlerin iktisabinda yüklenilen KDV ile faydali ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsaminda teslim edilen amortismana tabi iktisadi kiymetlerin iktisabinda yüklenilen KDV’nin kullanilan süreye isabet eden kisminin indirim olanagi saglanmaktadir.

Indirim hakkini vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yili içinde kullanilmasini öngören düzenleme de degistirilerek, indirim hakkinin vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yilini izleyen takvim yili sonuna kadar kullanilma olanagi saglanmaktadir.

Tasari ile transfer fiyatlandirmasi içeren bedellerde yüklenilen KDV’nin, ithalde veya sorumlu sifatiyla ödenmis olmasi halinde indirimine izin veren düzenlemedeki yurt içi islemler aleyhine olusmus esitsizlikte giderilmektedir. Böylece transfer fiyatlandirmasi içeren bedellerde yüklenilen KDV’nin indirilmesi olanagi yurt içi islemlerde de –teslim veya hizmet ifasinda bulunan mükellefin bu KDV’yi beyan ederek ödemis olmasi kosulu ile-  saglanmaktadir.

Maliye Bakani Sayin Agbal, Vergi Konseyinin Genel Kurulunda, son Torba Tasari ile ilgili olarak devreden KDV’nin belli kosullarla iadesinin disinda öngörülenleri, “ihracatçilarin alabilecekleri KDV iadesinin tavanini artiriyoruz, isletmelerin birbirlerine yapacaklari borçlanmalar üzerindeki KDV yükünü düsürüyoruz, isletme defteri tutan isletmelerin hasilat üzerinden düsük oranli KDV ödemelerinin önünü açiyoruz, ikinci el gayrimenkul ve tasit ticaretinde KDV matrahini daraltiyoruz ve kat karsiligi insaat yapan isletmelerin KDV matrahini düsürüyoruz” seklinde açikladi. Tabii ki baska degisiklikler de var. Ben sadece en önemlilerini siraladim.

            Birikmis devreden KDV’nin mükellefe ödenmesi, birikmis devreden KDV’nin önüne geçici tedbirler ihdasi, grup KDV beyannamesinin yolunun açilmasi, serbest meslek erbabi ile isletme hesabi esasindakilere kolay vergilendirme yolu öngörülmesi, bazi esitsizlik/adaletsizlik veya uygulama sorunlarinin giderilmesi gibi degisiklikler, adeta devrim gibi cesur adimlardir. Bence bu adimlari atan veya atilmasini saglayan Maliye Bakani Sayin Naci AGBAL’i kutlamak gerekir.