ENERJI KIMLIK BELGESI VE VERGISEL TESVIK

10.01.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3138 görüntülenme YAZDIR

ENERJI KIMLIK BELGESI VE VERGISEL TESVIK

Dünya Gazetesi 10.1.2017

2.5.2007 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanmis bulunan 5627 Sayili Enerji Verimliligi Kanunu ve bu kanuna dayali “Binalarda Enerji Performansi Yönetmeligi”ne göre 1 Ocak 2011’tarihi itibari ile tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çikarilmasi zorunlu hale gelmistir. Enerji Kimlik Belgesi’nin çikartilmamasi da pek çok yaptirima baglanmistir. Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanin enerji ihtiyacini, enerji tüketim siniflandirmasini, yalitim özelliklerini ve isitma ve/veya sogutma sistemlerinin verimini, bir baska anlatimla binanin enerji performansini gösteren bir belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi, bu belgeyi vermeye yetkilendirilmis kuruluslar tarafindan 10 yil geçerli olacak sekilde düzenlenir Enerji Kimlik Belgesi’nin bir nüshasi bina sahibi veya yöneticisi tarafindan muhafaza edilir, bir nüshasi da bina girisinde rahatlikla görülebilecek bir yerde asili bulundurulur. Binada yillik birincil enerji ihtiyacinin degismesine yönelik herhangi bir uygulama yapilmasi halinde, belgenin bir yil içinde yenilenmesi gerekmektedir. Bu belge binanin tamami için hazirlanir. Ayrica, istege bagli olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bagimsiz bölüm veya farkli kullanim alanlari için de ayri ayri düzenlenebilir. Bu belgeye göre binalar A (en verimli bina) ve G (en verimsiz bina) harfleri araliginda bir Enerji Sinifi içerisinde yer alir. Ideal bina C sinifi bir belgeye sahip olandir.

1.1.2011 sonrasi yapilan binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için binanin adi geçen Yönetmelikle belirlenmis yapi ve yalitim standartlarini karsilayabilecek sekilde insa edilmis olmasi gerekmektedir. Yani yeni insa edilen binalarin enerji sinifinin C’den düsük olmasi halinde bina için yapi kullanim izni de alinamayacaktir. 1.1.2011 sonrasi yapilan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çikartmak bu tarih itibari ile zorunlu hale getirilmesine karsin, bu tarihte mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamalari için 2017 yilina kadar süre taninmistir. Kanunun geçici 6. maddesine göre, “Bu Kanunun yayimi tarihinde mevcut olan veya yapi ruhsati alinmis binalar hakkinda [“Enerji Kimlik Belgesi” alma zorunlulugunu içeren] 7. maddenin 1. fikrasinin (d) bendi hükmü, bu kanunun yayimi tarihinden itibaren on yil süreyle uygulanmaz”. Kanunun yayim ve yürürlüge giris tarihi 2.5.2007 olduguna göre, 1.1.2011 öncesinde mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulugu 2.5.2017’de dolmaktadir.

1.1.2011 tarihinde mevcut binalar için enerji sinifi sinirlamasi bulunmadigindan, bina sinifinin C’nin altinda çikmasinin da bir önemi bulunmamaktadir. Binalarda Enerji Performansi Yönetmeligine göre 2.5.2017 tarihinden sonra 1.1.2011 öncesinde yapilmis binalarin alim - satim ve kiralamalarinda da Enerji Kimlik Belgesi’nin ibraz edilmesi zorunlu olacaktir. Yönetmeligin 1.4.2010 tarihli yönetmelikle degisik 25. maddesine göre “Binalar veya bagimsiz bölümlere iliskin alim, satim ve kiraya verme ile ilgili is ve islemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmis olmasi sarti aranir. Binanin veya bagimsiz bölümün satilmasi veya kiraya verilmesi safhasinda, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini aliciya veya kiraciya verir.”

Bu hususun binanin fiyatini etkileyecegini düsünüyorum. Yoksa bu belgenin olmamasinin satis veya kiralama islemi yapilmasina engel olusturacagina dair bir yaptirima Kanunda rastlamadim. Ancak bu uygulama sonucu olarak satin alan veya kiralayan aldigi yapinin enerji sinifinin ne oldugunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu da binalara olan talebe ve fiyatlarina yansiyacaktir. Nitekim bazi satilik bina ilanlarinda “mantolamasi yapilmis” veya “isi yalitimi saglanmis” gibi ifadelere simdiden yer verilmektedir. Ileride yapilacak düzenlemeler ile binalarin enerji sinifl arina göre bir vergilendirmeye tabi tutulmasi, enerji verimliligi yüksek binalarin daha düsük oranda vergilendirilmesi de mümkündür. Binasinin enerji sinifi C’nin altinda çikanlarin veya zaten binasinin dis cephesinin belli bir onarimi gerektirenlerin yahut isitma giderleri yüksek olup da tasarruf saglamak isteyenlerin tek yapacaklari, binaya mantolama yaptirmaktir. Vergi mevzuati da isi yalitimini tesvik amaciyla mükellefl ere belli kolayliklar saglamistir.

6728 ve 6745 sayili kanunlarla Gelir Vergisi Kanunu’nda yapilan degisikliklerle,

¦ Tüccarlara isletmelerine dâhil olan gayrimenkullerin iktisadi degerini artirici niteligi olan isi yalitimi ve enerji tasarrufu saglamaya yönelik harcamalari binanin maliyetine eklemeksizin dogrudan gider yazma,

¦ Gayrimenkul sermaye iradi sahiplerine de ayni nitelikteki harcamalarini gerçek gider yöntemini seçmis olmalari kosulu ile kira gelirlerinden düsme, olanagi saglanmistir. Bu degisikliklerden önce söz konusu harcamalar, ancak binanin maliyetine eklenip amortisman yoluyla itfa edilebilmekteydi.