INTERNET REKLAMLARINA VERGI KESINTISI

12.02.2019 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2810 görüntülenme YAZDIR

INTERNET REKLAMLARINA VERGI KESINTISI

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi / 12.2.2019

Vergi Usul Kanununun 11 inci maddesinin yedinci fikrasi ile Cumhurbaskanina; ödeme yapilan kisilerin mükellef olup olmamasina, ödeme yapan veya ödemeye aracilik edenlerin vergi kanunlarina göre vergi kesintisi yapmak zorunlulugu bulunup bulunmamasina, ödemenin konusunun mal veya hizmet alim satimi olup olmamasina, elektronik ortamda gerçeklestirilip gerçeklestirilmemesine, ödeme yapilanin bu tutari vergi matrahinin tespitinde indirim konusu yapip yapmamasina bakilmaksizin, vergiye tabi islemlere taraf veya araci olanlara vergi kesintisi yaptirma ve vergi kanunlarinda belirtilen alt ve üst limitler arasinda olmak sartiyla, farkli kesinti oranlari tespit etme yetkisi verilmistir.

Söz konusu düzenlemeyle Cumhurbaskanina verilen yetki, 19/12/2018 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayili Cumhurbaskani Karari ile kullanilmistir.

Söz konusu yetki kullanimi ile internet ortaminda reklam hizmeti verenlere veya bu hizmetin verilmesine aracilik hizmeti verenlere yapilan ödemeler vergi kesintisi kapsamina alinmistir. Anilan karar ile bu ödemelerin muhatabinin gerçek kisi  veya dar mükellef kurum olmasi halinde yapilan ödemenin % 15 oraninda vergi kesintisine tabi tutulmasi, buna karsilik tam mükellef kurum olmasi halinde sifir oraninda kesinti yapilmasi, bir baska deyisle kesinti yapilmamasi hükme baglanmistir. 

Kanunlarda öngörülmemis vergi sorumlulugu yaratma yetkisinin yasa ile Cumhurbaskanina taninmasinin verginin yasalligi ilkesi karsisindaki durumunun ayrica tartisilmasi gerekmekle birlikte bu konu yazimizin disindadir. Hazine ve Maliye Bakanliginin 17 sayili Kurumlar Vergisi Genel Tebligi ile konuya iliskin görüslerini henüz açiklamasi dolayisiyla ben de bu yazimda söz konusu Kararin uygulanmasi üzerinde durmak istiyorum.

Bu kapsamdaki ödemelerinden vergi kesintisi yapma yükümlülügü Gelir Vergisi Kanununun 94 ve Kurumlar Vergisi Kanununun 15. maddesinde sayilanlara getirilmistir.  Bu maddelerde sayilanlar; kamu idare ve kuruluslari, iktisadi kamu kuruluslari, sair kurumlar, ticaret sirketleri, is ortakliklari, dernekler, vakiflar, dernekler ve vakiflarin iktisadi isletmeleri, kooperatifler, yatirim fonu yöneticileri, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabi, zirai kazançlarini bilanço usulüne veya zirai isletme esasina göre tespit eden çiftçilerdir. Bu sayilanlarin disinda kalanlarin vergi kesintisi yapma yükümlülügü söz konusu olmayacaktir.

Söz konusu Karara göre saydigimiz vergi kesmekle yükümlü olanlarin;

- bir gerçek kisiye veya dar mükellef bir kuruma internet ortaminda reklam hizmeti alinmasi karsiliginda veya

- bir gerçek kisiye yahut dar mükellef bir kuruma internet ortaminda reklam hizmeti verilmesine aracilik etmesi karsiliginda

ödeyecekleri reklam (hizmet) bedellerini % 15 oraninda vergi kesintisine tabi tutmalari gerekmektedir.

Burada hizmeti veren veya hizmete aracilik edenin gerçek kisi olmasi halinde vergi mükellefi olup olmamasinin, tam veya dar mükellef olmasinin bir önemi yoktur.

            Buna karsilik bir tam mükellef kurumdan internet ortaminda reklam hizmeti alinmasi veya internet ortaminda reklam hizmetinin alinmasina aracilik edenin bir tam  mükellef kurum olmasi halinde vergi kesintisi yapilmasina gerek yoktur.

            Internet ortaminda reklam hizmetinin alinmasina aracilik edenin bir tam mükellef kurum olmasi dolayisiyla vergi kesintisi yapilmayacak olmakla birlikte araci konumunda olan tam mükellef kurumun reklam hizmetini verene ödeme yaparken de ayni kurallari uygulamasi gerekecektir. Bir baska anlatimla araci tam mükellef kurumun, reklam hizmeti verene ödemeyi aktarirken, reklam hizmeti verenin gerçek kisi veya dar mükellef kurum olmasi halinde, vergi kesintisi uygulamasi gerekecektir.   

            Vergi kesintisi kapsamindaki ödemelerin avans olarak yapilmasi durumunda da vergi kesintisi yapilmasi gerekecektir.

            Söz konusu vergi kesintisi uygulamasi 1.1.2019 tarihinden itibaren baslamistir. Vergi kesintisinin uygulanmasi gereken tarih, hak sahibine kesintiye tabi ödemenin hesaben veya nakden yapildigi tarihdir. Bunlardan hangisi önce ise kesinti zamani gerçeklesmis olur. Dolayisiyla 1.1.2019 tarihinden önce söz konusu ödemeleri hesaben yapmis olanlarin, fiili ödeme tarihleri bu tarihten sonra da olsa, vergi kesintisi uygulamalari söz konusu olmayacaktir.