MAKINA VE TEÇHIZAT KDV TESLIMLERINDE ISTISNASI

24.05.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2239 görüntülenme YAZDIR

MAKINA VE TEÇHIZAT KDV TESLIMLERINDE ISTISNASI

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi 24.5.2018

 

7103 sayili Kanunla, Katma Deger Vergisi Kanununa eklenen geçici 39. maddeyle göre, Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenecek yeni makine ve teçhizatin, Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz KDV mükelleflerine münhasiran imalat sanayiinde kullanilmak üzere teslimi 31/12/2019 tarihine kadar KDV’den istisna tutulmustur. Bu istisna 1/5/2018 tarihinde yürürlüge girmistir.

            Bu istisna hakkindaki genel bilgiyi ve görüslerimi, 7103 sayili Kanun Tasari asamasinda iken yazmistim. Bu istisnanin uygulanmasina iliskin usul de, Gelir Idaresi Baskanliginca hazirlanan bir Teblig Tasarisi ile belirmeye baslamistir. Kisa zamanda Resmi Gazete’de yayimlanacagini düsündügümüz Taslakla belirlenen usuli esaslari bu yazima konu etmek istedim. 

Bu Istisna, 6948 sayili Kanuna göre sanayi sicil belgesini haiz KDV mükellefleri içindir. Istisna, Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenecek yeni makina ve teçhizatin tesliminde uygulanacaktir. (Bakanlar Kurulu, istisna kapsaminda teslim edilecek makina ve teçhizat listesini 30/4/2018 tarihli ve 2018/11674 sayili kararname eki liste ile belirlemistir. Bu liste 5 Mayis günlü Resmi Gazete’de yayimlanmistir.)

Dolayisiyla, sanayi sicili belgesi olmayanlara yapilan teslimlerde, Bakanlar Kurulu Karari listesinde yer almayan makine ve teçhizat tesliminde veya münhasiran imalatta kullanilmayacak makine teçhizat alimlarinda bu istisnanin uygulanmasi söz konusu olmayacaktir. Istisna “yeni” makina ve teçhizat teslimlerine tanindigindan, istisna kapsaminda teslime konu edilecek makina ve teçhizatin kullanilmamis olmasi gerekmektedir. Öte yandan makina ve teçhizatin aksam, parça, aksesuar ve teferruatlari istisna kapsaminda degerlendirilmeyecektir.

Istisna kapsaminda makina ve teçhizat satin almak isteyen mükellefler, sanayi sicil belgelerini ibraz ederek alacaklari makina ve teçhizati imalat sanayiinde kullanacaklarina dair beyanlariyla birlikte KDV yönünden bagli olduklari vergi dairesine basvuracaklar ve vergi dairesinden “istisna belgesi” alacaklardir.

Bu istisna kapsaminda makine ve teçhizat alacak olanlar, söz konusu “istisna belgesi”nin onayli bir örnegini saticiya vereceklerdir. Saticilar, istisna belgesi ekinin ilgili bölümünü fatura tarihi, numarasi, mal miktari ve tutarini belirtmek suretiyle onaylayacaklar ve bu belgeyi Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümlerine uygun olarak saklamakla yükümlü olacaklardir. Teslim gerçeklestikçe alici ve satici alim/satim bilgilerini elektronik ortamda sisteme gireceklerdir.

Istisna uygulanan teslimler nedeniyle yüklenilen KDV, saticilar tarafindan indirim konusu yapilabilecektir. Indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV saticilara talep edilmesi halinde iade edilecektir.

Istisna kapsamindaki makine ve teçhizatin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilecektir. Istisna belgesindeki istisna kapsaminda ithal edilen makina ve teçhizata iliskin bölüm doldurulduktan sonra ilgili gümrük idaresi tarafindan bu bölüm de onaylanacaktir. 

Istisna kapsaminda mal alan mükellefler, istisna belgesinin bittigi tarih itibariyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattiracaklardir. Vergi dairesi istisna belgesinde yer alan makina ve teçhizat listesinin saticilar tarafindan doldurulup doldurulmadigini ve faturalarla uyumunu kontrol ederek istisna belgesini kapatacaktir.

Istisna kapsaminda alinan makina ve teçhizatin, teslim tarihini takip eden takvim yilinin basindan itibaren üç yil içinde; imalat sanayii disinda kullanilmasi, elden çikarilmasi veya kiralanmasi hallerinde, zamaninda alinmayan vergi alicidan, vergi ziyai cezasi uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Zamaninda alinmayan vergiler ile vergi cezalarinda zamanasimi, verginin tarhini veya cezanin kesilmesini gerektiren durumun meydana geldigi tarihi takip eden takvim yilinin basindan itibaren baslayacaktir.