KIMSENIN OKUMADIGI MADDE

30.01.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3608 görüntülenme YAZDIR

KIMSENIN OKUMADIGI MADDE

 

Dünya Gazetesi / 30.1.2018

 

Bir kanun maddesini asagida aktaracagim. Bu madde 6183 sayili Kanunun ödeme emrine itiraz baslikli 58. maddesi. Maddeyi Gelir Idaresi Baskanliginin sayfasindan aldim. Türkiye’nin resmi mevzuat sitesi Basbakanlik Mevzuat Bilgi Sisteminden de kontrol ettim orada da aynen yaziyor. Madde söyle:

       “Kendisine ödeme emri teblig olunan sahis, böyle bir borcu olmadigi veya kismen ödedigi veya zamanasimina ugradigi hakkinda teblig tarihinden itibaren 15  gün içinde alacakli tahsil dairesine ait itiraz islerine bakan vergi itiraz komisyonu nezdinde itirazda bulunabilir. Itirazin sekli, incelenmesi ve itiraz incelemelerinin iadesi hususlarinda Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur.

        Borcun bir kismina itiraz eden borçlunun o kismin cihet ve miktarini açikça göstermesi lazimdir, aksi halde itiraz edilmemis sayilir.

       (Mülga üçüncü fikra)

       Itiraz komisyonu bu itirazlari en geç 7 gün içinde karara baglamak mecburiyetindedir.

       Itirazinda tamamen veya kismen haksiz çikan borçludan, hakkindaki itirazin reddolundugu miktardaki amme alacagi % 10 zamla tahsil edilir.

       Itiraz komisyonlarinin bu konudaki kararlari kesindir.

       Borcun tamamina bu madde geregince vaki itirazlarin tamamen veya kismen reddi halinde, borçlu ret kararinin kendisine tebligi tarihinden itibaren 15 gün içinde mal bildiriminde bulunmak mecburiyetindedir.

      Borcun bir kismina karsi bu madde geregince vaki itirazlar mal bildiriminde bulunma müddetini uzatamaz.”

       Bir kismi hocalarimizin adiyla yayinlanan bir kismi özel kurumlar tarafindan yayinlanan piyasadaki Kanun kitaplarini da kontrol ettim, hepsinde madde ayni.

     Anayasa Mahkemesi bile kararinda maddeyi yayinlarken bu degisikligi dikkate almiyor ( E.2009/83 K.2011/29).

        Maddeye göre ödeme emrine itiraz edilebilir. Itiraz da itiraz komisyonuna yapilir. Tam bir komedi. Bundan tam 36 sene önce 6.1.1982 tarihinde kabul edilen 2576 sayili Kanunla bu tabirlerin anlamlari degisti. Itiraz komisyonu ibaresi vergi mahkemesi olarak degisti. Itiraz deyimi vergi mahkemesinde dava açilmasi olarak degisti. Ancak yayinlanan Kanunlarin hiç birinde bu degisikligi görmek mümkün degil.

        Ne diyor Kanun maddesi, “Itiraz komisyonu bu itirazlari en geç 7 gün içinde karara baglamak mecburiyetindedir.” Degisikligi biz isleyelim. “Vergi mahkemeleri bu davalari en geç 7 gün içinde karara baglamak mecburiyetindedir.”

         Simdi soralim. Acaba bir vergi mahkemesi, ödeme emri aleyhine açilmis bir davayi 7 gün içinde sonuçlandirabilir mi? Cevabi verelim. Hukuken sonuçlandiramaz. Çünkü mahkeme, Idari Yargilama Usulü Kanununa göre dava dilekçesini davali idareye teblig edecektir. Idarenin 30 gün cevap süresi vardir. Mahkeme bu süreyi beklemek zorundadir. Peki 6183 sayili Kanunun 7 günlük süresi ne oldu?

          Ne diyor 58. madde; “Itirazin sekli, incelenmesi ve itiraz incelemelerinin iadesi hususlarinda Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur.” Ibare ve anlam degisikliklerini biz isleyelim; “Davanin sekli, incelenmesi ve davaya iliskin iade hususlarinda Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur”.

         Simdi soralim? Davada uygulanacagi söylenen Vergi Usul Kanunu hükümleri nerededir. Yoktur. Çünkü bu hükümler (VUK md. 379 – 412), 36 yil önce 2577 sayili kanunla yürürlükten kaldirilmistir. Bu konudaki davalarda 36 yildir diger Kanunlar geregi Idari yargilama Usulü Kanunu hükümleri uygulanmaktadir.

         Maddeye göre, “Itiraz komisyonlarinin (yani vergi mahmelerinin) bu konudaki kararlari kesindir.” Kesin midir? Hayir degildir. Tutari 5.000 Lirayi geçiyorsa, Istinaf Mahkemelerine basvurulabilir.

         Maddeyi okuyan birisi, ödeme emrine itiraz etmek için itiraz komisyonunu arasa ne olacak? Geçen gün ugradigim bir vergi dairesinde memurun birine “vergiler itiraz komisyonu nerede, dilekçe verecegim” dedim. “Ilk defa sizden duyuyorum, yok öyle bir komisyon dedi” Maddeyi  gösterdim, “ilk defa duyuyorum, müdür muavinine bir sorun” dedi. Gencecik, piril piril bir memur. Yasi bile bilmeye müsait degil.   

          Merak ediyorum, Maliye Bakanliginda, vazgeçtim, Gelir Idaresi Baskanliginda 36 yildir bu maddeyi okuyup da, bu komediyi düzeltelim diyen çikmaz mi? Bunca Torba Kanun çikiyor. Bir madde ile konu yeniden düzenlenemez mi? 

          Simdi diyeceksiniz ki, yürürlükten kaldirilmis defterleri tutmayanlara ceza öngören Vergi Usul Kanunu hükümleri dururken bu maddeye sira nereden gelecek. Sizde haklisiniz.  

           Kanunlarimizda uygulanma olanagi bulunmayan hükümleri tutmak, hukuka saygi kadar, devlet otoritesini de zedeler ve giderek kanunlarin sayginligi ortada kalkar. 

           “Vergi Kanunlarini yeniden yazmak gerekir” diyen Maliye Bakani, yerden göge hakli.