VERGILERDE DEGISIKLIKLER

06.02.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3119 görüntülenme YAZDIR

VERGILERDE DEGISIKLIKLER

 

Dünya gazetesi / 6.2.2018

 

 

Geçtigimiz hafta Meclise, “Vergi Kanunlari Ile Bazi KHK’larda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Tasarisi”, “Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Icra Ve Iflas Kanunu Ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Tasarisi”, “Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi” adlariyla üç adet Torba Kanun Tasarisi sunuldu.

            Ayni Kanuna iliskin çesitli degisiklikler dahi içeren bu Torba Kanun Tasarilarinin niçin ayri ayri sunulup, tek bir tasari halinde birlestirilmediginin sebebini bilmiyorum. Maksat her halde, doktrinde çorba kanun veya çuval kanun diye adlandirilan Torba Kanun adedini artirmaktan öte olmali.

            Söz konusu üç Torba Kanun Tasarisindan vergi kanunlari da tabii ki nasibini aliyor. Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun, Vergi Usul kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Deger Vergisi Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu ve Belediye Gelirleri Kanunu degisiklige ugrayan Kanunlar arasinda.

            Ben de yapilmasi öngörülen bu degisiklikleri yazilarimda aktarmaya çalisacagim. Bu yazimda Gelir Vergisi Kanununda yapilmasi öngörülen degisiklikleri aktarmaya çalisacagim.

            Öngörülen bir degisiklikle; evlerinde çati veya cephelerine kurduklari ve azami gücü sistemle 10 k W’yi geçmeyen sistemle elektrik üretenlerin, ürettikleri enerjiyi son kaynak tedarik sistemine satanlarin bu satistan elde ettikleri kazançlar vergiden istisna olacaktir.

            Öngörülen bir diger degisiklikle; isverenlerce kadin hizmet erbabina kres veya gündüz bakimevi hizmetinin isyerinde verilmesi veya bu hizmetin disarida alinmasi halinde de istisnanin uygulanmasi saglaniyor. Bu hizmetin isverenlerce disaridan alinmasi halinde çalisan basina yapilan kres veya gündüz bakimevi kurumuna yapilan ödemenin, asgari ücretin aylik brüt tutarinin % 15’ini geçmesi halinde, asan kisim istisnadan yararlandirilmayarak ücret olarak vergilendirilecektir. Bilindigi gibi, 14.07.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayimlanan "Gebe veya Emziren Kadinlarin Çalistirilma Sartlariyla Emzirme Odalari ve Çocuk Bakim Yurtlarina Dair Yönetmelik' in 15. maddesi ile, "isverenin belediye ve mücavir alan sinirlari içinde bulunan tüm is yerlerinde, yaslari ve medeni halleri ne olursa olsun, toplam 150'den çok kadin çalisani olmasi halinde, 0-6 yasindaki çocuklarin birakilmasi, bakimi ve emziren çalisanlarin çocuklarini emzirmeleri için isveren tarafindan, çalisma yerlerinden ayri ve is yerine yakin belirli sartlari tasiyan bir yurdun kurulmasi zorunlu kilinmistir. 7.9.2017 günlü DÜNYA Gazetesinde yayimlanan yazimizda bazi isverenlerin kres veya gündüz bakimevi olusturma yükümlülüklerini yerine getiremediklerini, buna karsilik disaridan bu hizmeti almak istediklerini ancak bu defa vergi engeli ile karsilastklarinin, konunun ücret baglaminda Kanunda açikliga kavusturulmasi gerektigini yazmistim. Önerimizin dikkate alinmis olmasi sevindirici.

            Öngörülen bir diger degisiklikle de; ücretlilere hizmet sözlesmesi sona erdikten sonra karsilikli sonlandirma sözlesmesi veya ikale sözlesmesi kapsaminda ödenen tazminatlar, is kaybi tazminatlari, is sonu tazminatlari, is güvencesi tazminatlari gibi adlarla ödenen tazminatlar da ücret niteliginde oldugu açikliga kavusturularak istisna kapsamina aliniyor. Ancak bu tazminatlarin ücretliye tâbi oldugu is mevzuatina göre ödenecek kidem tazminatina iliskin vergi istisnasinin siniri içerisinde degerlendirilmesi ve bu siniri asan kisminin ücret olarak vergilendirilmesinin öngörülmesi, söz konusu tazminat istisnasinin önemini azaltmaktadir.

            Öngörülen bir diger degisiklikle de; asgari ücret üzerinden ücret alanlarin ücretlerinde, yilin son aylarinda vergi tarifesi dolayisiyla asgari ücretin altina düsecek sekilde olusan asinmayi telafi edecek düzenleme kalici hale getirilmektedir. 2016 yili için 6753 sayili Kanunla, 2017 yili için 7061 sayili Kanunla yapilan düzenlemeleri aktardigimiz 1 Kasim 2016 ve 14.12.2017 günlü DÜNYA Gazetelerinde yayimlanan yazilarimizda “ilke bazinda düzenleme yapilmayip, geçici maddelerle yillik düzenleme yapilmasini elestirmis”, her yil geçici düzenleme yerine kalici bir düzenleme yapilmasi gerektigini yazmistik. Bu düsüncemizin de yasama geçtigini görmek sevindirici.