ANTREPODAN SATIS VE KDV

26.07.2010 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3941 görüntülenme YAZDIR

ANTREPODAN SATIS VE KDV
26 Temmuz 2010, A.Bumin DOGRUSÖZ

Gümrük antrepolari, Gümrük Kanunu’nun 93. maddesinde yer alan düzenlemeyle ithal vergilerine ve ticaret politikasi önlemlerine tabi tutulmamis ve serbest dolasima girmemis esya ile ihraç esyasinin konulabildigi yerler olarak tanimlanmistir. Bu düzenleme ile antrepolar, gümrük bölgesi disinda sayilamamakla beraber, antrepoya konulan serbest dolasimda bulunmayan esyanin gümrük yükümlülügü öngörülmemistir.

KDVK’nin 1/1. maddesi ile Türkiye’de yapilan ticari, sinaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesindeki teslim ve hizmetler, 1/2. maddesi ile de her türlü mal ve hizmet ithalatinin Katma Deger Vergisi’ne tabi oldugu hükme baglanmistir. Kanunun 6. maddesinde ise islemin Türkiye’de yapilmasi ile mal teslimi açisindan; mallarin teslim aninda Türkiye’de bulunmasinin kastedildigi vurgulanmistir. Yine kanunun vergiyi doguran olaya iliskin 10. maddesinin 1-i bendinde, ithalatta, Gümrük Kanunu’na göre Gümrük Vergisi ödeme mükellefiyetinin baslamasi, Gümrük Vergisi’ne tabi olmayan islemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili ile Katma Deger Vergisi’nin dogacagi hükme baglanmistir.

Yine KDVK’nin16/1-c maddesinde, transit ve gümrük antreposu rejimleri ile serbest bölgeler geçici depolama yerleri ve gümrük hizmetlerinin verildigi gümrüklü sahalarla ilgili hükümlerin uygulandigi mal ve hizmetlerin Katma Deger Vergisi’nden istisna oldugu hükme baglanmistir.

Yurtdisindan gümrük antreposuna getirilen mallarin, bu bölgeden çikartilmadikça ithalde ödenmesi gereken KDV yükümlülügü söz konusu olmaz. Ama acaba bu mallar, bu bölgeden çikartilmadan satilirsa, bu satis islemi, satisin Türkiye’de yapildigi gerekçesi ile KDV’yi dogurur mu? Bu gün, bu konuyu irdelemek istiyoruz.

Önce cevabi verelim, sonra gerekçelerini aktaralim. Aktardigimiz düzenlemelerden hareketle antrepoda teslim edilen mallar açisindan Katma Deger Vergisi uygulamasini degerlendirdigimizde, antrepodaki bir malin tesliminde Katma Deger Vergisi’nden söz etmenin mümkün olmadigi anlasilmaktadir. Çünkü ne KDVK açisindan Türkiye’de gerçeklesen bir teslim vardir ne de Katma Deger Vergisi’ne konu edilmesi gereken bir malin millilesmesi söz konusudur. Türkiye gümrük sinirlarina girmeyen kisacasi millilesmesi söz konusu olmayan bir malin satisinda gümrük mevzuatina bakilmaksizin, Katma Deger Vergisinin varligindan söz edilemez.

Nitekim Adana Vergi Dairesi Baskanligi’nin 30.10.2007 tarih ve 1428 sayili özelgesinde; “gümrük antreposundaki söz konusu mallarin firmaniz tarafindan, (…)Tic.Ltd.Sti.’ne devredilmesi Katma Deger Vergisi’nin konusuna girmekle birlikte, söz konusu islem Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 16/1-c maddesi kapsaminda vergiden istisna bulunmaktadir” açiklamasiyla, gümrük antrepolarinda yurtiçi müsterine yapilan teslimlerin Katma Deger Vergisi’nden istisna oldugu yönünde görüs belirtilmistir.

Ayni sekilde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi de 6.5.2009 tarih ve 15130 sayili özelgesinde; “Ihracat Yönetmeliginin 4’üncü maddesinin (n) fikrasinda yer alan ‘yurtdisinda veya serbest bölgede yerlesik bir firmadan ya da antrepodan satin alinan malin, ülkemiz üzerinden transit olarak veya dogrudan dogruya yurtdisinda veya serbest bölgede yerlesik bir firmaya ya da antrepoya satilmasi’ seklindeki transit ticaret tanimindan hareketle transit ticarete konu mallarin sirketin malvarligina girip çikmasina ve satisin fatura ile belgelenmesine ragmen, millilestirilmeksizin satisa konu oldugu için katma deger vergisinin konusuna girmedigi” vurgulanmis ve hatta bu islemlerin Katma Deger Vergisi beyannamesinde, ‘Mal ve Hizmet Alimlarina Iliskin Bildirim Formu’ (Ba) ve ‘Mal ve Hizmet Satislarina Iliskin Bildirim Formu’nda (Form Bs) yer almasinin söz konusu olmadigi görüsüne yer verilmistir.

Nihayet 52 sira no’lu KDVK Sirküleri’nde; gümrüksüz satis magazalarinda yapilan satislarda Katma Deger Vergisi uygulamasina iliskin açiklamalara yer verilirken “Gümrük Kanunu’ndaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandigi mallarin teslimi”nin vergiden istisna oldugu vurgulanmis, gümrük mevzuati uyarinca gümrük antreposu sayilan gümrüksüz satis magazalarinin gerçeklestirdikleri mal teslimleri Katma Deger Vergisi Kanunu’nun 16/1-c maddesi uyarinca Katma Deger Vergisi’nden müstesna oldugu belirtilmistir. Bu açiklamayla gümrük antrepolari rejimine tabi mallarin vergiden istisna oldugu, gümrüksüz satis magazalarinin da bir tür gümrük antreposu olmasi sebebiyle istisna kapamina girdigi vurgulanmistir.

Maliye idaresinin görüsü de görüsümüzle ayni yönde olmasina ragmen, son zamanlarda bu konuda KDV tarhiyati öneren bazi inceleme raporlarina rastlanilmaktadir. Bakanligin aksi yönde görüs açiklayip, sonra mükellefleri inceleme konusu yaparak cezali vergi alma politikasi olamayacagina göre bu konudaki incelemelerin ve yazilan raporlarin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

26.07.2010 | Referans Gazetesi