‘SM’lerin ‘M’ Mücadelesi Ve Sorulariniz

26.10.2009 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3545 görüntülenme YAZDIR

‘SM’lerin ‘M’ Mücadelesi Ve Sorulariniz
26 Ekim 2009, A.Bumin DOGRUSÖZ

“SM”lerin bes yil boyunca sürecek “M” mücadelesi basladi. SM’ler unvanlarina bir M daha eklemeye çalisiyorlar. Daha açik söyleyecek olursak, (TÜRMOB’un sitesindeki 6 Ekim tarihli istatistiki bilgiye göre) 28.762 Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müsavir olma çabasi içerisine kanunla alindilar. 
Muhasebecilik ve mali müsavirlik mesleklerinin olusum kanunu olan 3568 sayili kanunda, Temmuz 2008’de kabul edilerek yayimlanan 5786 sayili kanunla yapilan degisikliklerin en önemlilerinden biri, “serbest muhasebecilik” mesleginin degisiklik sonrasi için kaldirilmasidir. Artik serbest muhasebeci olmak mümkün degildir. Ancak kanunla, mevcut serbest muhasebecilerin haklari da dogal olarak korunmustur. Kanunun geçici 11. maddesiyle serbest muhasebeciler ile serbest muhasebecilik stajina devam edenlerden basarili olanlara; TÜRMOB tarafindan verilecek en fazla alti aylik özel bir egitime katilmak ve sonrasinda bes yil içinde serbest muhasebeci mali müsavirlik sinavlarina girmek yoluyla SMMM olma olanagi saglanmistir. Ancak bu sinava giris hakki bes hakla sinirlandirilmistir. Kanunla bu sinavlarda basarili olamayanlarin veya sinava katilmayanlarin, “serbest muhasebeci” unvani çalisma haklari da sakli tutulmustur. 
Bu geçici madde uyarinca serbest muhasebecilikten SMMM statüsüne geçenlerin, ileride yeminli mali müsavirlik sinavina katilabilmeleri için kanunun 9’uncu maddesinde belirtilen çalisma niteliklerine, sürelere ve 5/A maddesinin (a) bendinde belirtilen egitim sartini tasimalari, bir baska deyisle anilan hükümde sayilan alanlardaki fakülte veya yüksek okul mezunu olmalari veya bu alanlarda yüksek lisans yapmis olmalari zorunludur. 
Geçici 11. maddenin saglikli sekilde yasama geçmesi için Gelir Idaresi Baskanligi ile TÜRMOB Baskanligi arasinda bir protokol imzalanmistir. Bu protokole göre; 
* Mesleki Uyum Egitim programina, Özel Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi’na girmek isteyen serbest muhasebeciler ile halen serbest muhasebecilik stajina devam edenlerden stajini basari ile tamamlayanlarin katilmasi zorunludur. Mesleki Uyum Egitim Programi’na katilmayan ya da katildigi halde tamamlamayanlar Özel Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi’na giremeyeceklerdir.
* Muhasebe ve denetim, hukuk (ticaret, is, sosyal güvenlik), vergi hukuku, meslek hukuku alanlarinda yapilacak mesleki uyum egitiminin her bir egitim konusu sonunda degerlendirme sinavi yapilacaktir.
* Mesleki Uyum Egitimi’nin lise ve daha alt ögrenime sahip serbest muhasebeciler için alti hafta, iki yillik yüksek okul mezunu serbest muhasebeciler için dört hafta, dört yillik yüksek ögrenim kurumu mezunu serbest muhasebeciler için iki hafta süreli olacaktir. 
* Mesleki uyum egitimini basari ile tamamlayanlar, Özel Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi’na girmeye hak kazanacaklardir. 
* Özel Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi’na, her bir ders konusundan en fazla 5 kez girilebilecektir. Adaylar ilk kez katilacaklari sinavda tüm derslerden sinava girmek zorunda olup, sonraki dönemlerde her bir ders için ayri basvuru yapilabilir.
* Özel Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi’nda basarili olmak için her konudan 100 tam not üzerinden en az 50 almak gerekmektedir. Tüm sinavlardan alinan notlarin aritmetik ortalamasi sinav basari notunu gösterecektir. 
* Mesleki Uyum Egitimi sonunda hesaplanacak degerlendirme notunun yüzde 35’i ile sinav basari notunun yüzde 65’inin toplami 60 olanlar basarili kabul edilerek geçis yapacaklardir. 
Serbest muhasebecilikten serbest muhasebeci mali müsavirlige geçis, bu mesleklerin faaliyet alani itibariyle özellikle Türk Ticaret Kanunu Tasarisinin yasalasmasi ile daha da önem kazanacaktir. Çünkü Tasarida anonim sirketlerde denetçi olabilme olanagi sadece yeminli mali müsavirlerle serbest muhasebeci mali müsavirlere tanimistir. Bu yeni is olanagi, serbest muhasebecilere kapali tutulmustur. 
Sözünü ettigimiz protokol ayrintili olmakla birlikte egitime katilma ve sinavlar hakkinda pek çok serbest muhasebecinin tereddüt ve bilgi ihtiyaci var. Bu nedenle Resul Kurt ile birlikte her pazartesi TRT 2’de saat 15.15 ile 16.00 arasinda sundugumuz “Is’te Gündem” programina konuk olarak Istanbul SMMM Odasi Baskani Yahya Arikan’i davet ettik. Programda sorulmasini istediginiz sorulari veya aydinlatilmasini istediginiz konulari önceden[email protected] veya program sirasinda [email protected] mail adreslerine gönderirseniz, sizler adina ben de baskana sorarim. Bu da bizden Referans okurlarina bir hizmet.

26.10.2009 | Referans Gazetesi