ASGARI ÜCRETIN TELAFISI

14.12.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3452 görüntülenme YAZDIR

ASGARI ÜCRETIN TELAFISI

Dünya Gazetesi / 14.12.2017

 

Bu yilin Eylül, Ekim, Kasim ve Aralik aylarina iliskin ücretlerde  Gelir Vergisi Kanununun vergi tarifesi  nedeniyle net ücretlerin 1.404,06 TL’nin altina düsmesi sonucu, 1.404,06 TL ile bunun altina düsen tutar arasindaki farkin ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisine yönelik olarak 7061 sayili Torba Kanunla 193 sayili Kanuna geçici 87. madde eklenmistir.

Geçici 87. maddede konumuza iliskin olarak; “2017 yili Eylül, Ekim, Kasim ve Aralik aylarina iliskin net ücretleri bu Kanunun 103 üncü maddesinde yazili tarife nedeniyle 32 nci maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere 2017 yili Ocak ayina iliskin ödenen net ücretin altinda kalanlara, bu tutar ile 2017 yili Eylül, Ekim, Kasim ve Aralik aylarina iliskin olarak aylik hesaplanan net ücreti arasindaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrica ilave edilir. Bu fikrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrasi ücret tutarina asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu olusan ücreti ifade eder.” hükmü yer almistir.

Bilindigi gibi, 2017 yilinin Ocak ayindan itibaren bekâr ve çocuksuz olan asgari ücretlilere 1.404,06 TL net ücret ödenmeye baslanmistir. 2017 yilinda 1.777,50 TL brüt asgari ücret geliri elde edenler ile 1.889,84 TL’ye kadar brüt ücret geliri olan hizmet erbabinin elde ettigi ücret gelirleri, Eylül ayindan itibaren gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimi de dikkate alinarak vergilendirilmeye baslanilmis, bu nedenle, söz konusu ücretlilerden bir kisminin eline geçen net ücret tutari Eylül ayindan itibaren 1.404,06 TL’nin altina düsmüstür. Bu düsmeyi telafi etmek amaciyla Kanuna eklenen geçici 87. maddeden vergi tarifesi nedeniyle net ücreti 1.404,06 TL’nin altina düsen hizmet erbabi yararlanacaktir. Gelir vergisi tarifesi nedeniyle ücretlerinde düsüs olsa dahi net ücretleri 1.404,06 TL’nin altina düsmeyen hizmet erbabi, geçici 87. maddenin sagladigi olanagin kapsami disindadir. Burada net ücret, yasal kesintiler sonrasi ücret tutarina asgari geçim indiriminin ilavesi sonucu olusan ücreti ifade etmektedir.

Ihdas olunan düzenleme sonucunda Eylül, Ekim, Kasim ve Aralik aylarina iliskin net ücretleri 1.404,06 TL’nin altina düsen hizmet erbabinin ücretleri ilave asgari geçim indirimi ile 1.404,06 TL’ye tamamlanacaktir. Burada uygulama, Ocak ayina iliskin ödenen net ücret 1.404,06 TL ile Eylül, Ekim, Kasim ve Aralik aylarina iliskin olarak aylik hesaplanan net ücret arasindaki farkin, “Asgari Geçim Indirimi Bordrosu”nda hesaplanan asgari geçim indirimine ayrica ilave edilmesi suretiyle yapilacaktir.  Asgari geçim indirimi bordrosunda yer alan ilave tutar dahil toplam asgari geçim indirimi tutari, ücret ödemesinin yapildigi döneme iliskin ücret bordrosunun “Asgari Geçim Indirimi” satirina aktarilacaktir. Ancak asgari geçim indiriminin toplami, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktir. Burada mahsup isleminin yapilabilmesi için söz konusu tutarlarin ücretlilere ödenmis olmasi gerekmektedir.

Bu uygulama Kasim ve Aralik için yapilabilecek olmakla birlikte Eylül ve Ekim aylari için muhtasar beyannamelerde bir düzeltme yapilmayacak, hesaplanan ve ilave asgari geçim indiriminden faydalanilmamis olan fark tutarlar, ücretlinin Kasim ayina ait Asgari Geçim Indirimi Bordrosunda yer alan asgari geçim indirimine eklenmek suretiyle mahsup edilecektir. Bu suretle mahsup edilemeyen bir tutarin kalmasi halinde kalan bu tutar, daha sonraki aylarda verilecek muhtasar beyannameler üzerinde mahsup edilecektir.  

Bu konudaki uygulama özünde 6753 sayili Kanunla 2016 yili için Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 86. maddenin uygulamasi gibidir. Zaten geçen yil Aralik ayinda yazdigimiz bu konudaki yazida, ilke bazinda düzenleme yapilmayip, yillik düzenleme yapilmasini elestirmistik. Yine de uygulama yapmadan önce ayrintili ve örnekli açiklamalar içeren ve Maliye Bakanliginca 6 Aralik 2017 tarih ve 30262 sayili Resmi Gazete’de yer alan 299 sayili Gelir Vergisi Genel Genel Tebligine göz atmak yararli olacaktir.