TICARET KANUNU DEGISIYOR

12.04.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 5126 görüntülenme YAZDIR

Ticaret Kanunu degisiyor

Dr. Bumin DOGRUSÖZ

 Dünya Gazetesi / 12.04.2016

 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüge giren 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu'nun bu güne kadar 7 kez, 6273, 6335, 6353, 6455, 6462, 6495 ve 6552 sayili kanunlarla çesitli degisiklikler geçirmistir. Bu degisiklikler ile toplam –geçici maddeler ile- 1545 maddelik kanunun –ibare degisikligi yapilanlar hariç- 116 maddesi, bir baska deyisle %7.5 oranindaki düzenlemesi degisiklige ugramistir. 

6102 sayili Kanun simdi yeniden degisiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanligi bu konuda “Türk Ticaret Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi Taslagi”ni hazirlamis ve kamuoyunun görüsüne açmistir. 

Ben de bu yazimda taslak ile degistirilmesi düsünülen konulari aktarmaya çalisacagim.

Taslakta yapilmasi düsünülen ilk degisiklik pay defteri ve genel kurul karar defteri ile ilgilidir. Uygulamada, pay defterlerinin kaybolmasi, bu deftere ulasilamamasi, bazen mükerrer defter tutulmasi, defterlerde çesitli oynamalar yapilabilmesi gibi sebeplerle açilmis davalarda pay sahipligi sifatinin ispati konusunda çesitli sikintilar yasanmaktadir. Pay defteri, pay sahipligi sifatinin ispati disinda bagli ortakliklarin saptanmasi, sirketler toplulugunda hâkim ortagin belirlenmesi gibi pek çok noktada daha önem tasimaktadir. Genel Kurul defteri de toplanti tartismalarinin, azlik oylarinin ve alinan kararlarin saptanmasi ve ispati açisindan önemli bir defterdir. Taslak ile Gümrük ve Ticaret Bakanligi'na pay defteri ile genel kurul toplanti ve müzakere defterini elektronik ortamda tutturma zorunlulugu getirme yetkisi verilmektedir. Taslak maddesi, gerekçesi ile birlikte degerlendirildiginde olumludur. 

Bilindigi gibi anonim sirketler ve limited sirketlere, hesap döneminin kapanmasindan itibaren üç ay içerisinde genel kurul toplantisi yapma zorunlulugu getirilmistir. Ancak uygulamada gözlemim, Sermaye Piyasasi Kanunu'na tâbi sirketler hariç, anonim sirketlerin bu sürelere pek riayet etmedigi, toplantilari genellikle kurumlar vergisi beyannamesinin verildigi nisan ayindan sonra yaptiklari yönündedir. Limited sirketler ise bu yükümlülüge pek uymamaktadirlar. Bu ihlalin sebebi ise, genel kurulun süresinde yapilmamis olmasinin kanunda yaptiriminin belirlenmemis olmasidir. 

Taslak bu konuda önce anonim ve limited sirketler için genel kurul toplantisini yapma süresini, hesap dönemi kapandiktan sonraki besinci ayin sonuna, bir baska deyisle mayis sonuna kadar uzatmaktadir. Bu degisiklik ile uyumlu olarak bagimsiz denetçiyi seçme süresi de besinci ayin sonuna kadar uzatilmaktadir. Taslaktaki önemli düzenleme ise bu konuda bir yaptirim ihdas etmesidir. Taslak yasalastigi takdirde mayis ayi sonuna kadar genel kurul toplantisi yapilmamasi halinde anonim sirketin yönetim kurulu üyeleri ile limited sirketlerin müdürlerinin her biri için (5 bin 209 TL) idari para cezasi uygulanacaktir. Bu iki degisiklik de son derece yerinde ve olumludur. 

Yine bilindigi üzere tasinmazlarin, anonim sirketlere kurulusta veya sermaye artirimi yolu ile ayni sermaye olarak konulmasi mümkündür. Ancak mevcut Kanunun 342. maddesi, tasinmazlarin ayni sermaye olarak konulmasini, üzerinde sinirli ayni hak tesis edilmis olunmamasi, haciz veya tedbirin olmamasi kosulunu içermektedir. Taslak ile bu kosul hafifletilmektedir. 

Taslak ile sirket ortagi veya üçüncü kisilere ait olmakla birlikte daha önce sirket tarafindan kullanilan kredi nedeniyle teminat olarak gösterilen ve üzerinde ipotek tesis edilen tasinmazlarin ipotek alacaklisinin yazili muvafakati ile sirkete sermaye olarak konulabilmesi olanagi öngörülmektedir. Yine ayni sekilde özel kanunlar uyarinca üzerinde irtifak hakki tesis edilmis tasinmazlarin da ayni sermaye olarak konulmasinin yolu açilmaktadir. Üzerinde irtifak hakki bulunan tasinmazin ayni sermaye konulmak istenilmesi halinde, söz konusu irtifak hakkinin tasinmazin degerine etkisinin, aynî sermayeye deger biçme için atanacak bilirkisi raporunda ayrica gösterilmesi gerekecektir. 

Taslak ile yapilmasi öngörülen diger degisiklikler ise kösemizin sinirlari dolayisiyla gelecek yazimizda olacak. 

NOT : Yazimda aktarmaya çalistigim Tasari Taslagi’na “www.bumindogrusoz.com” adresinden ulasabilirsiniz.