KDV’DE YENI HAKLAR VE YENI TARTISMALAR

28.12.2018 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2833 görüntülenme YAZDIR

KDV’DE YENI HAKLAR VE YENI TARTISMALAR

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi 27.12.2018

Katma Deger Vergisi Kanununda 7104 sayili Kanunla bazi degisiklikler yapilmakla birlikte bunlardan bazilarinin 1.1.2019 tarihinde yürürlüge girmesi öngörülmüstü. Kimine göre tartismali konulari açikliga kavusturan kimilerine göre yeni hak saglayan üç önemli konudaki düzenlemeyi, pek çok mükellefi ilgilendirmesi dolayisiyla bu yazimda aktarmak istiyorum

Bilindigi gibi Katma Deger Vergisi Kanununun 29/3 maddesinde indirim hakkinin, “vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yili asilmamak sartiyla, ilgili vesikalarin kanuni defterlere kaydedildigi vergilendirme döneminde” kullanilabilecegi hükme baglanmistir. Bu düzenlemeye göre halen, 2018 yilina iliskin bir harcama faturasinin KDV’si, bu faturanin 2018 yilinda defterlere yazilmasi kaydiyla indirim konusu yapilabilmektedir.

7104 sayili Kanunla söz konusu düzenlemeye, “buldugu” kelimesinden sonra “takvim yilini takip eden” ibaresi eklenerek, harcama belgelerinde yazili KDV’nin, vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yili veya izleyen yil kanuni defterlerine kaydedilmesi durumunda da indirilmesi olanagi saglanmistir. Bu düzenleme 1.1.2019 tarihinde yürürlüge girecektir. Bu düzenlemeye göre, vergiyi doguran olayin vuku buldugu takvim yilini takip eden takvim yili içinde kaydedilen belgeler, gelir veya kurumlar vergisi açisindan söz konusu belgelerin defterlere kaydedildigi vergilendirme dönemleri için dönemsellik ilkesi geregi kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alinsa dahi bu belgelerde gösterilen KDV indirim konusu yapilabilecektir. Örnegin, 2019 takvim yilina iliskin mal ve hizmet alimlarina (vergiyi doguran olayi 2019 yilinda gerçeklesen) ait belgelerin 2020 yilinda ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarlari indirim konusu yapilabilecektir.

Peki 2018 belgeleri, bu düzenlemenin yürürlüge girmesinden sonra, 2019 yilinda mükellefe ulasip 2019 yilinda deftere kaydedilirse KDV indirim konusu yapilabilecek midir? Bence yapilabilecektir. Çünkü indirimin yapildigi tarihte artik bu yeni düzenleme yürürlükte olacaktir.  Çünkü yürürlük maddesinde (md.29/b) sadece, bu hükmün “1.1.2019 tarihinde yürürlüge” girecegi yazilidir. Mükelleflerin vergiyi doguran olayi 2018 yilinda olup da belgesini 2019 yilinda defterlerine kaydederek KDV’sini indirim konusu yapmak istediklerinde, artik KDV Kanununun 29 maddesinin bu yeni sekli yürürlükte olacak ve Kanuna uygun davranmis olacaklardir.

Ancak Hazine Ve Maliye Bakanligi, bu konuda aksini düsünmektedir. 22 seri no’lu KDV Genel Teblig Taslaginda, bu düzenlemenin 1.1.2019’da yürürlüge girecek olmasi dolayisiyla, vergiyi doguran olayi 2018’de gerçeklesen belgeler için bu olanaktan yararlanilamayacagini açiklamistir. Oysa bu görüs, bana göre yasal dayanaga sahip olmadigi gibi yasaya da aykiridir. Indirim yapilacaksa, indirim tarihinde yürürlükte olan hükme bakilir. Eger Kanun Koyucu bu sonucu istese idi, “1.1.2019 tarihinden sonra gerçeklesen vergiyi doguran olaylarla ilgili olarak düzenlenecek belgeler için 1.1.2019 tarihinden sonra yürürlüge girecegini” yazardi. Oysa ne 7104 sayili Kanunun 8. maddesinin ne de yürürlük maddesinin gerekçesinde de bu yönde bir açiklama yoktur.  Tasariyi hazirlayanlarin ne düsündügü ise bir öneme haiz degildir.

Bakanligin ihtilaflara yol açmamak adina bu görüsünü degistirmesinde yarar vardir. Aksi halde mükelleflere önerim, ihtirazi kayitla beyanda bulunarak dava yoluna gitmeleri olacaktir. Gerçi Genel Teblig yayinlandiginda dogrudan Danistay’da iptal davasi açilabilirse de, bu yol Danistay’in bu tip davalarda karar olusturma süresi pek bir uzun oldugundan, pratik olmayacaktir.

7104 sayili Kanunla getirilip de 1.1.2019 tarihinde yürürlüge girecek diger haklar ise, kösemizin sinirlari dolayisiyla, gelecek yazimizda olacak.

Bu arada tüm okurlara, saglikli, mutlu, huzurlu, varlikli ve hukukun hâkim oldugu güzel yillar diliyorum.