MESLEK MENSUBU GÖZ ALTINA ALINIRSA

25.08.2016 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4806 görüntülenme YAZDIR

Meslek mensubu gözaltina alinirsa

Dr. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi / 25.08.2016

15 Temmuz’da yasanan hain darbe kalkismasi sonucu yurt çapinda FETÖ/PYD terör örgütüne yönelik baslatilan idari veya adli sorusturmalar neticesinde gözaltina alinan veya tutuklananlar arasinda 3568 sayili Kanun’a göre yetki almis ve çalisanlar listesine kayitli olarak mesleki faaliyetini sürdüren meslek mensuplari da ne yazik ki vardir. Zaten SMMM ve YMM odalarinin toplam üye sayisi 100 bini asmis bir meslek yapisi içerisinde olmamasi da mümkün degildir. Ancak meslek mensuplarinin gözaltina alinmasi veya tutuklanmasi neticesinde, bundan dolayli olarak zarar gören günahsiz mükelleftir. Çünkü bu durumdaki meslek mensuplarinin büyük çogunlugu mükelleflerin beyannamelerini imzalayan ve vergi dairesine iletilmesinde aracilik görevi üstlenenlerdir. Meslek mensubunun gözaltina alinmasi, mükelleflerin vergi beyannamelerini ve/veya SGK bildirgelerini verememeleri, vergilerini / primlerini ödeyememeleri, suçlu duruma düsmeleri ve gecikme faizi / zammi ile karsilasmalari sonucunu dogurmaktadir.

Bu gibi durumlarda nasil bir uygulama yapilacagi konusunda ne Vergi Usul Kanunu’nda ne Sosyal Güvenlik Kanunu’nda ve ne de 3568 sayili Kanun’da bir düzenleme yoktur. Kanunlara bu gibi durumlar için bir çözüm seklinin eklenmemis olmasi, aslinda bir ihmaldir. Çünkü meslek mensubunun gözaltina alinmasi veya tutuklamasi, sadece günümüzün olaganüstü kosullari için degil, her zaman söz konusu olabilecek bir durumdur. Bir meslek mensubu bir adi suçtan, örnegin yaralamadan yahut evrakta sahtecilikten dolayi da gözaltina alinip tutuklanabilir. Bu günün kosullarini da nazara alarak Gelir Idaresi Baskanligi 16.8.2016 tarih ve 60801812-205.05.99-E86792 sayili yazisi ile ileride yasaya aktarilmasi gerektigine inandigimiz, bazi çözümler üretmistir. Bu yaziya göre;

- Meslek mensubunun gözaltina alinmasi halinde, Gelir Idaresi bu meslek mensubunun internet vergi dairesi sifresini geçici olarak iptal edecektir. Gönderilen beyannameler veya tasdik raporlari kabul edilmeyecektir. 

- Gözaltina alinan meslek mensubunun bagli oldugu Oda Yönetim Kurulu, bu meslek mensubu ile sözlesmesi olan mükelleflerin islerini yapmak üzere bir veya birden fazla meslek mensubu görevlendirecektir. (Bu görevlendirilenlerin ücretlerini kimin karsilayacagi yazida belli degildir.) 

- Durumdan ve yerine görevlendirilen meslek mensuplarindan gözaltina alinan meslek mensubunun müsterileri bilgilendirilecektir.  

- Gözaltina alinan meslek mensubunun müsterileri, oda tarafindan atanan meslek mensubu ile çalismak zorunda degildir. Dilerlerse kendileri baska bir meslek mensubu ile de anlasabilirler. 

- Bu sekilde belirlenen yeni meslek mensubu, “elektronik beyanname aracilik sözlesmesi” düzenleyerek asil meslek mensubunun gözalti süresince mükellefin beyannamelerini verecek veya tasdik raporlarini hazirlayacaktir. Bu meslek mensubunun imzalayarak verdigi beyannameler / tasdik raporlari için sorumlulugu da yine söz konusu olacaktir.

- Gözaltina alinan meslek mensubunun serbest birakilmasi halinde internet vergi dairesi sifresi de serbest birakilacak ve müsteri hizmetleri yine bu meslek mensubu tarafindan sürdürülecektir. 

- Meslek mensubunun tutuklanmasi halinde sifresi tamamen iptal edilecek ve müsterileri artik oda tarafindan atanan veya kendi belirleyecekleri meslek mensubu ile çalismaya devam edeceklerdir. 

Ancak bu islemler zaman alan, yazismalari gerektiren bir sürece isaret etmektedir. Bu arada birlik veya odalarin durumdan haberdar olmasi da belli bir zamani alabilecektir. Bu süreç içerisinde mükelleflerin zarar görmesi veya magdur olmasi da olasidir. 

Bu magduriyetlerin önlenmesinin yasalarimizdaki tek yolu, bu süreç boyunca mükelleflerin (vergi sorumlularini da kapsar anlamda) mücbir sebep içerisinde bulunduklarinin kabulüdür. Maliye Bakanligi’nin bu yönde bir açiklama yapmasi, aslinda konuyu bir genel yazi ile degil de, günümüzün olaganüstü kosullari disinda olusabilecek halleri de kapsayacak sekilde bir genel teblig ile düzenlemesi daha yerinde olacaktir.