TORBA TASARIDA KOMISYON DEGISIKLIKLERI

19.10.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3229 görüntülenme YAZDIR

TORBA TASARIDA KOMISYON DEGISIKLIKLERI

Dünya Gazetesi / 19.10.2017

Bir süredir öngördügü düzenlemeleri aktardigimiz Torba Kanun Tasarisi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüsülüyor. Daha önce aktardigimiz bir kisim Tasari düzenlemelerinde, özellikle kamuoyunda yapilan elestiriler de dikkate alinarak bazi degisiklikler yapildi. Bunlari asagida ana hatlari aktarmak istiyorum.  

Tasarida kisaca finansman kurumlari diyecegimiz bankalar, finansal kiralama sirketleri, faktöring sirketleri, finansman sirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluslari, yetkili döviz müesseseleri, varlik yönetim sirketleri sigorta ve reasürans sirketleri, emeklilik sirketleri ile sermaye piyasasi kurumlarinin tabi olduklari vergi oranini % 20’den % 22’ye çikartan düzenlemeden, Komisyonda vaz geçildi.

Hatirlanacagi üzere bir yazimda bu düzenlemeye iliskin olarak, hazinenin geliri varsa, niçin yükün sadece bu kurumlara yüklendigini sormustuk. Nitekim bir Komisyonda verilen bir önerge ile kurumlar vergisindeki 2 puanlik artis bütün kurumlara yayildi. Ancak bu artisin, 2018 ilâ 2020 yillari için uygulanmasi hükme baglandi. 2018’de verilecek 2017 son dönem geçici vergi beyannameleri ile Nisan’da verilecek yillik beyanlarda geçerli olup olmayacagi ancak yürürlük maddesinin Komisyondan geçmesi ile belli olacaksa da görünen hava, bu beyannameleri de kapsayacagi yönünde. Öte yandan hazinenin gelir durumunu düzelmesi halinde orani düsürmek amaciyla da Bakanlar Kuruluna bu konuda yetki verildi. Tahminim, 2019 seçim yilinda bu oran düsüklügünün gerçeklesecegi yönünde.

Tam mükellef kurumlarin elde ettikleri vergi sonrasi kazançlarindan dagitilmayan kazançlar üzerinden yapilmasi öngörülen stopaja iliskin düzenlemeden de vaz geçildi ve Tasaridan çikartildi. Zaten daha önce bu düzenlemenin sorunlu oldugunu yazmistik. Fikri düzeyde savunulabilecek bu stopaja iliskin düzenlemenin yol açacagi hukuki sorunlar dolayisiyla Tasaridan çikartilmasi, bence olumlu.

Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki ücretler için yapilacak vergi kesintisi oraninin yüzde 27 yerine % 30 olarak uygulanmasina iliskin Tasari hükmü de bir önerge ile metinden çikartildi. Brüt ücret üzerinden anlasmis ücretliler açisindan ve net ücret üzerinden anlasmis ücretlilerde ise isverenler bakimindan olumlu bir degisiklik.

Gayrimenkul sermaye iradi sahiplerinden götürü gider yöntemine vergilendirmeyi tercih edenler için uygulanmakta olan % 25 götürü gider orani, simdilik % 15’e düsmüs görünüyor. Bu düzenleme, söz konusu yöntemi tercih edenler için ilave vergi yükü doguracak.

Bu arada daha önce yazdigimiz Vergi Usul Kanununda yapilan degisiklikler de Komisyondan geçti.

Büyük bir mükellef kitlesini ilgilendiren Emlâk Vergisi Kanunun degisiklikleri de komisyondan geçti. Böylece arsa ve arazi takdir komisyonlarinda belirlenen deger artislarina çizilen % 50 siniri Komisyonda da kabul edildi.

Motorlu Tasitlar Vergisine iliskin önemli degisiklikler de yapildi. Ancak basli basina bir yazi konusu olabilecek bu düzenlemeleri, Genel Kurulda da degisebilir düsüncesi ile sonraya biraktim.