VEHUP’UN “VERGIYE HAK VE ÖZGÜRLÜKLER SINIRI” TOPLANTISI

26.09.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 2819 görüntülenme YAZDIR

VEHUP’UN “VERGIYE HAK VE ÖZGÜRLÜKLER SINIRI” TOPLANTISI

Dr. A. Bumin DOGRUSÖZ

Dünya Gazetesi /28.9.2017

 

            Devlet vergilendirme yetkisini özünde mali egemenlik hakkindan alir ve devletler bu yetkilerini genellikle anayasalarinda ilkeleri ile birlikte ilan ederler. Nitekim bizim Anayasamizin da 73. maddesinde devletin vergilendirme yetkisi; “herkes mali gücüne göre kamu giderlerini karsilamak üzere vergi ödemekle yükümlüdür” demek suretiyle ifade edilmistir.

            Devletlerin vergilendirme yetkisi, hiç süphesiz sinirsiz degildir. Vergilendirmenin kamu maliyesi ilke veya teorilerinden yahut siyaset biliminden kaynaklanan sinirlari vardir. Kisilerin “cebindeki gizli el” seklindeki ortagi durumunda olan devletlerin, ne de olsa “kazi bagirtmadan yolmasi” gerekmektedir.

Bunlarin disinda vergilendirme yetkisinin hukuki sinirlari da mevcuttur. Bunlarin bir kismi yine anayasalarda yazilidir bir kismi ise hukukun genel ilkelerinden hareketle olusmaktadir.

Vergilendirme konusu, hukuk, malîye, isletme, finans ve pek çok bilim dalini ilgilendirmekle birlikte ayni zamanda siyasi bir konudur. Nitekim zaman zaman, siyasi iktidarlarin vergi yolu ile pek çok hak ve özgürlüge müdahale ettigi, bir sinirlandirma araci olarak vergiyi kullandiklari görülmüstür. Zaten bu yüzden 1215’de Kral John tarafindan imzalanarak kabul edilen Magna Carta’dan bu yana, vergilendirme yetkisinin tarihçesi ile parlamento tarihi örtüsür.

Devletin vergilendirme yetkisi açisindan bütün hak ve özgürlüklerin dokunulamaz çekirdek kismi, vergilendirmeye sinir çizer. Hak ve özgürlügü yok edecek veya kullanilamaz hale getirecek bir mali yükümlülügün ihdasi, hem Anayasa hem de hukukun genel ilkeleri ile çelisir.

Iste bu konuyu gündemine alan Vergi Hukuku Platformu (VEHUP), düzenleyecegi 4. Ulusal Kongresinin basligini “Temel Hak Ve Özgürlüklere Vergilendirme Yolu Ile Müdahalede Sinir”  seklinde belirledi.  

VEHUP ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafindan müstereken düzenlenen toplantida sunulacak Teblig konularini asagiya aktariyorum.

> Vergilendirme Islemleri Karsisinda Mükelleflerin Yargiya Basvuru Ve Savunma Haklari (Bu tebligi ben sunuyorum)

> Susma Hakkinin Vergisel Alandaki Görünümü ve karsilikli Sinirlar (Prof. Dr. Gülsen Günes)

> Dava ve Makul Sürede Yargilanma Hakki (Av. Bekir Baykara)

> Mülkiyet Hakkina Vergilendirme Yoluyla Müdahalede Sinir (Doç. Dr. Burak Gemalmaz)

> Çalisma Hakki ve Özgürlügüne Vergilendirme Yoluyla Müdahalede Sinir (Prof. Dr. Yusuf Ziya TASKAN)

> Özel Hayatin Gizliligi ve Bu Baglamda Kisisel Verilerin Korunmasi Hakkina Vergilendirme Yoluyla Müdahalede Sinir (Prof. Dr. Funda Basaran Yavaslar)

> Haberlesme / Iletisim Özgürlügüne Vergilendirme Yoluyla Müdahalede Sinir (Doç. Dr. Günes YILMAZ)

20 Ekim Cuma günü tam gün olarak yapilmasi planlanan Kongre Alanya’da Sun Star Resort Hotel’de yapilacak. Toplantiya günübirlik katilmak da konaklamali olarak katilmak da mümkün.  Otelin olanaklarindan yararlanip, toplantiyi hafta sonu tatili ile birlestirmek de olanaklar içerisinde.

Toplanti hakkinda genis bilgi VEHUP’un web sayfasinda (www.vehup.org) yer almaktadir.

Benden duyurmasi.