ISTIHDAMA KATKISI OLAN ISVERENE STOPAJ TESVIGI

21.03.2017 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 4045 görüntülenme YAZDIR

ISTIHDAMA KATKISI OLAN ISVERENE STOPAJ TESVIGI

 

Dünya Gazetesi / 21.3.2017

 

Istihdamin arttirilmasi ve issizligin azaltilmasi amaciyla, “Olaganüstü Hal Kapsaminda Bazi Düzenlemeler Yapilmasi Hakkinda” 687 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile Issizlik Kanununa iki madde eklenmek suretiyle kisaca “isveren destek ödemesi” ve “gelir vergisi stopaj tesviki” adlandirabilecegimiz iki önemli tesvik getirildigini belirterek bu tesviklerden sosyal güvenlikle ilgili olanini aktarmistim. Bu yazimda da vergi (stopaj) tesvikini aktaracagim.   

Bu düzenlemelerin olaganüstü hal ile bagdasirligi (yetki sorunu) ve olaganüstü halin kaldirilmasi halinde akibeti (geçerlilik sorunu) sorunlarini yine bir kenara birakiyorum. Ancak geçtigimiz cumartesi, Anayasa Komisyonu Baskani Prof.Dr. Mustafa SENTOP ile bir toplantida beraberdik. Kendisine, olaganüstü halin kalkmasi halinde, olaganüstü hal KHK’larinin akibetinin tartismali olacagini ve bu nedenle söz konusu tesviklerin de tehlikeye girebilecegini söyledigimde, bu sorunun farkinda olduklarini ve bu nedenle tesvik düzenlemelerinin süratle kanunlastirilacagini vurguladi. Bunun saglanmasinin sorunu çözecegi ve is dünyasini rahatlatacagi açik.   

Issizlik kanununa eklenen geçici 18. maddeye göre; 31/12/2017 tarihine kadar ise alinan her bir sigortali için geçerli olmak üzere, 1/2/2017 tarihinden itibaren özel sektör isverenlerince Is ve Isçi Bulma Kurumuna kayitli issizler arasindan ise alinanlar için; asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandiktan sonra kalan kisminin verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle özel sektör isverenlerinin desteklenmesi saglanacaktir. .

Bu tesvikten yararlanmak için birlikte gerçeklesmesi gereken zorunlu kosullari söyle sayabiliriz.

? Isverenin özel sektöre dahil bir isveren olmasi (ev hizmetlerinde 10 günden az bildirimi yapilan kisi çalistiranlar dahil)

? Sigortalinin 1.2.2017 ilâ 31.12.2017 arasinda ise alinmis olmasi

? Ise alinan Is ve Isçi Bulma Kurumuna kayitli issiz olmasi

? Ise giris tarihinden itibaren geriye dogru üç ay içerisinde ise alinanin Sosyal Güvenlik Kurumuna – her hangi bir isveren tarafindan - verilen aylik prim ve hizmet belgelerinde yer almamis olmasi

? Ise alinanin ise alindigi is yerinin 2016 Aralik ayina ait prim ve hizmet belgesindeki sigortali sayisina ilave olmasi (Sigortali çalistirmama nedeniyle 2016/Aralik ayi belgesinin verilmemis olmasi halinde, 2016 yilinda verilmis belgelerdeki sigortali sayilarinin ortalamasina ilave olmasi kosulu aranacaktir) (Yeni ise alinanin Aralik ayina göre ilave çalistirilan durumunda olmamasina karsilik, 2017 yilinin her hangi bir ayinda Aralik ayindaki sigortali sayisinin asilmasi durumunda o aydan itibaren tesvikten yararlanmak mümkün olacaktir)   

Sosyal Güvenlik Destek Ödemesine iliskin tesvik’de aranan,  aylik prim ve hizmet belgesinin (burada muhtasar beyannamenin) kuruma süresinde verilmesi, aylik prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan sigorta primlerinin (burada stopajin) süresinde ödenmesi, vadesi geçmis borcun bulunmamasi gibi sartlar, stopaj destegi için aranmamistir. Geçici 17. maddede sosyal güvenlik prim destegine iliskin bu kosullarin, stopaj tesvikine geçici 18. maddede aranmamis olmasi dolayisiyla pismanlikla verilecek muhtasar beyannameler üzerinden de bu tesvikten yararlanmak mümkündür.

Geçici 18. maddeyle düzenlenen stopaj destek unsurundan yararlanmakta olan isverenlerin; ayni dönemde diger kanunlarda yer alan benzeri nitelikteki stopaj tesviklerinden yararlanmalari mümkün degildir..

Öte yandan sosyal güvenlik desteginde oldugu gibi, Sosyal güvenlik destek primine tabi çalisanlar ile yurt disinda çalisan sigortalilar için stopaj desteginden yararlanmak mümkün degildir.

 

Birden fazla isyerinde faaliyette bulunan ve her bir isyeri için ayri ayri aylik prim ve hizmet belgesi veren isverenlerin, ilave istihdamdan dolayi gelir vergisi stopaji tesvikine iliskin sartlari her isyeri için ayri ayri dikkate almalari gerekmektedir. Bu konuda, isverenin birden fazla isyerindeki çalisanlarina yaptigi ücret ödemeleri ile ilgili tek muhtasar beyanname vermesinin bir önemi bulunmamaktadir.

Gelir vergisi stopaji tesvikinden yararlanmak isteyen isverenlerin Tebligin ekinde yer alan “Istihdamin Tesvikine Iliskin Bildirim”ini de doldurmalari ve muhtasar beyanname ekinde vermeleri zorunludur. Bu bildirimin nasil doldurulacagina iliskin bilgiler ise 16 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanan 297 sayili Gelir Vergisi Genel Tebliginde açiklanmistir.