SERMAYE ÜZERINDEN FAIZ INDIRIMINDE YENI ORANLAR

02.07.2015 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3481 görüntülenme YAZDIR

SERMAYE ÜZERINDEN FAIZ INDIRIMINDE YENI ORANLAR

(2.7.2015 tarihli DÜNYA Gazetesinde yayimlanmistir)

6637 sayili Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununun “diger indirimler” baslikli 10. maddesine eklenen (i) bendi ile sirketlerin nakit yoluyla sermaye artirimlarini tesvik etmek, bu yolla yabanci kaynak yerine özkaynaga yönlenmelerini temin etmek amaciyla yeni bir düzenlemeye gidilmistir. Bu düzenlemeye göre “sermaye sirketleri, ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermaye tutarlarindaki nakdi sermaye artislari veya yeni kurulan sermaye sirketlerinde ödenmis sermayenin nakit olarak karsilanan kismi üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi tarafindan indirimden yararlanilan yil için en son açiklanan "Bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani" dikkate alinarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarin % 50’si” kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancindan indirileceklerdir. Kanuna eklenen ve 1.7.2015 tarihinde yürürlüge giren bu yeni bendi daha önce 21 Mayis’da yayimlanan yazimizda irdelemistik.

Ancak anilan bentte yer alan “% 50’si” seklindeki oranla ilgili olarak, ayni bentte yer alan yetki uyarinca Bakanlar Kurulunca bazi degisiklikler yapilmis ve bu degisiklikler 30.6.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayimlanmistir. Biz de sicagi sicagina duyuralim istedik.

(1) Kararnameye göre, birinci fikrada belirlenen oran; Paylan borsada islem gören halka açik sermaye sirketlerinden, indirimden yararlanilan yilin son günü itibariyla, Merkezi Kayit Kurulusu A.S. nezdinde borsada islem görebilir nitelikte pay olarak izlenen paylarin nominal tutarinin ticaret siciline tescil edilmis olan ödenmis veya çikarilmis sermayeye orani; %50 ve daha az olanlar için 25 puan, %50’nin üzerinde olanlar için 50 puan fazlasi ile uygulanacaktir.

Bu düzenlemeye göre, örnegin borsada islem görebilir nitelikteki paylarin nominal tutarinin ödenmis sermayesinin %50’sinden fazla olan bir anonim Sirket, 1.7.2015 tarihinden sonra yapacagi nakdi sermaye artisi tutarinin, Merkez Bankasi tarafindan indirimden yararlanilacak yil için açikladigi en son Bankalarca açilan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan agirlikli yillik ortalama faiz orani ile çarpilmasi sonucu bulunacak tutarin % 50’sinin 50 puan fazlasini, kurumlar vergisi beyannamesinde kurum kazancindan indirebilecektir. (Yil içerisinde yapilan sermaye artirimlarinda kist hesaplama yapilacagini önceki yazimda yazmistim)

(2) Nakdi olarak sermaye artiran sirketin artirdigi tutari, yatirim tesvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine ve teçhizat yatirimlarinda ve/veya bu tesislerin insasina tahsis edilen arsa ve arazi yatirimlarinda kullanmasi durumunda, yatirim tesvik belgesinde yer alan sabit yatirim tutan ile sinirli olmak üzere % 50 seklindeki indirim orani 25 puan fazlasiyla uygulanacaktir.

                (3) Öte yandan gelirlerinin %25 veya fazlasi sirket faaliyeti ile orantili sermaye, organizasyon ve personel istihdami suretiyle yürütülen ticarî, ziraî veya serbest meslek faaliyeti disindaki faiz, kâr payi, kira, lisans ücreti, menkul kiymet satis geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden olusan sermaye sirketleri ise nakdi sermaye artirimlari için bu bent ile öngörülen indirimden yararlanamayacaklardir. Çünkü onlar için indirim orani sifira indirilmistir.

                (4) Aktif toplaminin %50 veya daha fazlasi bagli menkul kiymetler, bagli ortakliklar ve istirak paylarindan olusan sermaye sirketleri de nakdi sermaye artirimlari için bu bent ile öngörülen indirimden yararlanamayacaklardir. Çünkü onlar için de indirim orani sifira indirilmistir.

               (5) 1.7.2015 tarihinden sonra nakdi sermaye artirimi yapan sirketlerin, artirilan nakdi sermayenin kismen veya tamamen baska sirketlere sermaye olarak konulmasi veya kredi olarak kullandirilmasi halinde, diger sirkete sermaye olarak konulan veya kredi olarak verilen kismina tekabül eden tutarla sinirli olmak üzere indirim uygulamasi yapilmayacaktir.

(6) 1.7.2015 tarihinden sonra nakdi sermaye artirimi yapan sirketlerin, arsa ve arazi yatirimi ile istigal edenlerin arsa ve arazi yatiriminda kullandiklari kisim için indirim uygulamasi yapilmayacaktir.  Çünkü anilan yatirimlara tahsis edilen nakdi sermaye tutari için indirim orani sifira indirilmistir.

               (7) 9.3.2015 tarihinden, 1.7.2015 tarihine kadar olan dönemde, sermaye azaltimina gidilmis olmasi halinde, azaltilan sermaye tutarina tekabül eden tutarla sinirli olmak üzere indirim orani sifir olarak belirlenmistir. (Bu düzenleme, söz konusu bendin yürürlüge girmesinden sonra nakdi sermaye artirimi yapmak üzere sermaye azaltimina gidilmesi yoluyla bendin sagladigi avantajdan yararlanmak üzere kanunun amaci disinda islem yapan kötü niyetli davranislari önleme amacini tasimaktadir.) Örnegin 12.4.2015 tarihinde 1.000.000 Lira sermaye azaltimi yapmis bir sirket, 15.8.2015 tarihinde 3.000.000 Liralik nakdi sermaye artirimi yapmis olmasi halinde, sadece azaltim tutarini asan 2.000.000 Lira için inceledigimiz bendin getirdigi olanaklardan yararlanabilecektir.

Sermaye sirketlerine nakit disindaki varlik devirlerinden kaynaklananlar dâhil olmak üzere, sermaye sirketlerinin birlesme, devir ve bölünme islemlerine taraf olmalarindan veya bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden kaynaklanan sermaye artirimlari ile ortaklar veya Kurumlar Vergisi Kanununun örtülü sermayeye iliskin düzenlemesi kapsaminda ortaklarla iliskili kisi kabul edilenlerce kredi kullanilmak veya borç alinmak suretiyle gerçeklestirilen sermaye artirimlarinin indirim hesaplamasinda dikkate alinmayacagi da unutulmamalidir.