VEHUP Ve Toplantisi

26.10.2015 Dr. Bumin DOGRUSÖZ - 3831 görüntülenme YAZDIR

 

VEHUP Ve Toplantisi

Vergilerin her türlü hak ve özgürlüklerin sinirlandirma alani olarak kullanilabilecegi ve siyasi iktidarlarin elinde önemli bir araç oldugu düsünülürse ve bu düsüncelere verginin yasalligi ilkesinin Magna Carta’dan bu yana geçirdigi tarihsel yolda eklenirse, vergi hukukunun, demokratik hukuk devletlerinin gelisiminde rol oynayan son derece önemli bir hukuk alani oldugu rahatlikla görülmektedir. Öte yandan vergi geliri yüksek bir devletin, Anayasa ile kendisine verilmis olan görevleri çok daha iyi bir sekilde yerine getirebilecegi ve toplumun refah seviyesini de oldukça ileriye götürebilecegi de açiktir.

            Vergi gelirinin devletler için arz ettigi önem ve bu gelirin olabildigince arttirmanin da her devletin amaci oldugu gerçegi karsisindaki bir diger gerçek de devletlerin egemenlik hakkindan kaynaklanan vergilendirmeye iliskin üstün yetkileri karsisinda bireylerin gerekli hukuki hak ve yetkilerle donatilmasi geregidir. Vergilerin bireylerin pek çok temel hak ve özgürlügüne dogrudan ya da dolayli sekilde müdahale ediyor olmasi, vergi hukukunu vergi ödevlileri bakimindan da hassas bir hukuk alani haline getirmektedir. Özel kesimin ekonomik degerlerini olabildigince hazinesine aktarmaya çalisan Devlet gücü ile bu degerleri olabildigince kendisinde tutmaya, vermemeye çalisan özel kesim arasindaki adalet dengesini saglama islevi de vergi hukukunun en önemli görevidir.

Vergi hukukunun bu konumunu dikkate alarak; küresellesme ve teknolojik gelismeler çerçevesinde verginin uluslararasi baglanti noktalari ile vergi hukukuna iliskin dünyadaki çalismalar ve gelismeleri de göz ardi etmeden; interdisipliner bir yere sahip olan vergi olgusunun hukuk bilimi içinde ele alinmasini ve vergi hukukunun gelisimini saglamak amaciyla, vergi hukuku alaninda arastirmaci, uygulamaci veya egitici olarak çalisanlar tarafindan isbirligi içinde, bir sivil insiyatif olarak üç akademisyen arkadasimla (Prof. Dr. Hakan ÜZELTÜRK, Prof. Dr. Funda YAVASLAR, Prof. Dr. Gülsen GÜNES) birlikte VEHUP kisaltmali VERGI HUKUKU PLATFORMU’nu kurduk. Platformumuzun web sitesine www.verhup.org adresinden ulasabilirsiniz. Platform, adlarini sitede görebileceginiz 25 kisilik bilim ve danisma kurulunun isiginda yol aliyor.

VEHUP’a vergi alaninda çalisan herkes, düzenlenecek kongre, toplanti vb. etkinliklerle bizim disimizdaki diger etkinliklerin duyurularina ulasabilmek, aylik vergi tartismalarini izleyebilmek, gelismelere iliskin yorumlardan haberdar olmak, yeni yayinlari izleyebilmek için web sitesi üzerinden ücretsiz olarak üye olabilirler.  

VEHUP olarak ilk uluslararasi vergi kongremizi de 3 Kasim’da yapiyoruz. Toplantinin konusu “Uluslararasi Vergi Hukukunda Güncel Gelismeler Ve Türkiye’ye Etkileri” seklinde belirlendi.

Bu belirlemede “matrah asindirmasi ve kazanç transferi” seklinde Türkçeye çevrilebilecek kelimelerin bas harflerinin bilesiminden olusan OECD nezdindeki BEPS çalisma gruplarinin çalisma alanlari baslica rolü oynadi. Bu çalisma gruplarinin raporlarinin kesinlesmesiyle pek çok ülkenin ve ülkemizin vergi hukukunda önemli degisimlerin olacagi simdiden belli. 

Toplantinin konusmacilari ve konulari ise söyle : “Çokuluslu Isletmelerde Yapilanma Sekilleri” (Prof. Dr. Jurgen Lüdicke), “Transfer Fiyatlandirmasinda Emsal Tespiti” (Prof. Dr. Funda Basaran Yavaslar), “Çokuluslu Isletmelerde Yabanci Finansman Araçlari” (Dr. Torsten Engers) ”Uluslararasi Bilgi Degisimi Karsisinda Mükellefin Korunmasi” (Yrd. Doç. Dr. Cihat Öner),Avupa Birligi Çerçevesinde Mükellefin Korunmasi” (Prof. Dr. Vilenas Vadapalas), Anayasa Mahkemesine Bireysel Basvuruda Uluslararasi Vergi Antlasmalarinin Yeri ve Mükellefin Korunmasi” (Turgut Candan). Ayrica toplantinin sonunda OECD nezdinde BEPS kapsamindaki konulardaki gelismelerin Türkiye’ye etkilerini konu alan ve Maliye Bakanligindan Idris Senyurt, vergi Hukukunun duayen isimlerinden Dr. Veysi Sevig, Gazetemiz yazarlarindan Adnan Nas ve E. Maliye Bas Müfettisi Dr. Namik Kemal Uyanik’in katilacagi bir  panel düzenlenecek.

            3 Kasim saat 9.30 da baslayacak olan ve simultane tercümenin de yapilacagi toplantinin resmi adresi, “Esentepe Mah. Harman Sok. TOBB Plaza, No:10, K.7-8, Sisli” seklinde olmakla birlikte burasi Leventte Kanyon AVM’nin hemen yan sokaginda. Katilimin ücretsiz oldugu ve katilim için özel bir kosul aranmayan toplanti, herkese açik. Ancak VEHUP’un sitesinden katilim bildiriminde bulunmak, yer açisindan yararli olabilir.