SIRKET ORTAKLARININ SGK BILDIRIMI

16.12.2016 Dr. Resul KURT- 3213 görüntülenme YAZDIR

Sirket ortaklarinin SGK bildirimi!

DÜNYA GAZETESI / 16.12.2016

Okurumuz Atilla Tozan, “Agustos/2007 tarihinden beri limited sirketimizde kesintisiz olarak çalismakta olan bir çalisanimiza, Aralik/2016 tarihinde hisse vererek ortak etmek istiyoruz. Çalisanimiz bu ortaklik sonrasinda da ayni statüde çalismaya devam edecektir. Bu durumda ilgili çalisanimizin sosyal güvenligi Aralik/2016 da 4a kapsaminda mi 4b kapsaminda mi olacaktir tereddüt etmekteyiz” diyor.

• Anonim sirketlerde ortak ve yönetim kurulu üyesi ya da limited sirketlerde ortak olanlarin Bag- Kur’lu olmasi gerekir.

• Sosyal güvenlik uygulamasinda, 4/ (b) kapsaminda (Bag-Kur’lu) sayilanlar, kendilerine ait veya ortak olduklari isyerlerinden dolayi, 4/a kapsaminda sigortali bildirilemezler.

• 1.10.2008’den önce SSK’li olarak çalistigi sirkete yine 1.10.2008’den önce ortak olanlarin bu haklari devam etmektedir. Ancak 1.10.2008’den sonraki bir tarihte SSK’li çalisanlarin sigortali olduklari limited sirkette veya ortak ve yönetim kurulu üyesi oldugu anonim sirkette SSK (4/a) sigortalisi olarak bildirilmesi mümkün olmayacaktir.

• Bu durumda çalistigi limited sirkete ortak olan bir kisinin artik ortaklik itibariyle sosyal güvenligi 4/a yerine 4/b sigortaliligina geçecektir.

Ancak, limited sirket ortagi yada AS ortagi ve yönetim kurulu üyesi olan bir kisi, sahibi olmadigi bir sirkette (AS ortagi ve yönetim kurulu üyesi veya Ltd. Sti. ortagi olmadigi) SSK sigortalisi olabilir.

? ? ?

Eski günlere Bag-Kur borçlanmasi var mi?

Okurumuz G. Demir; “Annem 1950 dogumlu. 1990 yilinda küçük bir sirketimiz vardi ve vergi mükellefiydi. 1995’de isyerimiz kapandi. Bag-Kur kaydi olmadigini ögrendik. Geçmis dönemdeki vergi mükellefiyeti ile ilgili ne yapabiliriz? Bag-Kur günlerini geriye dönük toplu ödememiz mümkün müdür?” diyor.

Aslinda bir çok okurumuzun sorunu olan, geçmis yillardaki gün bosluklarinin doldurulmasi yasal borçlanmalar haricinde kabul edilmiyor.

SGK uygulamasinda askerlik, dogum, yurtdisi veya avukatlik staji sürelerini borçlanmak imkani var.

Ancak, Bag-Kur sigortalilari denilen 4/b sigortalilari için geriye dönük vergi kaydi veya sirket ortakligi bile olsa, eger Bag-Kur’a kayit ve tescil edilmemis ise 1.10.2008 öncesinin primlerinin ödenerek hizmet kazanilmasi ve bu sürelerin sosyal güvenlikte emeklilik hesabina dahil edilmesi yasal olarak mümkün degil.

Bag-Kur sigortalilarina daha önce 4 Ekim 2000 tarihi itibariyla 6 ay süre verilmis, bu sürede kayit ve tescil yaptirmayanlar için sigortalilik hak ve yükümlüklerinin 4 Ekim 2000 tarihinden baslatilacagi, yine 5510 sayili Kanun’la da, 1 Ekim 2008 tarihinde ikinci bir milad belirlenerek 4 Ekim 2000-1 Ekim 2008 tarihleri arasinda kayit ve tescil yaptirmamis olmalari halinde 6 ay içinde kayit ve tescil yaptirmalari, aksi halde sigortalilik hak ve yükümllüklerinin 1.10.2008’den itibaren baslatilacagi yönünde düzenleme yapilmistir.

Diger bir deyisle artik SGK 1 Ekim 2008’den önceki sigortali sayilmayi gerektiren vergi, sirket ortakligi, Esnaf oda ve sicil kayitlari olsa bile, bu kayitlara göre tarafindan geriye dönük hizmet borçlandirmasi yapmiyor.

Birkaç kez bu konuda yasal düzenleme yapilmasi gündeme geldiyse de, herhangi bir yasa çikmadigi için bu günleri borçlanmak mümkün olmamaktadir.