EVLAT EDINEN MEMURA DA IZIN VAR.

15.04.2016 Dr. Resul KURT- 3111 görüntülenme YAZDIR

Evlat edinen memura da izin var!

Resul KURT

Dünya Gazetesi /15.04.2016

 

Subat ayinda yayinlanan torba yasa ile hem devlet memuru ve hem de isçiler için dogum nedeniyle bazi yeni haklar getirildi. Dogum ve evlat edinme sonrasi için verilerin haklarin nasil kullanilacagi kesinlesti. Sadece dogum yapan kadin degil evlat edinen memurlarin da analik izni, yarim çalisma ve ücretsiz hakki var. Kadin memurun dogumdan önce sekiz ve dogumdan sonra sekiz hafta analik izni kullanma hakki vardir. Çogul gebelik durumunda bu sürelere iki hafta daha eklenir. 

Dogumun beklenen tarihten sonra gerçeklesmesi halinde, fazladan geçen süreler dogum sonrasi analik izni süresinden düsülmez. Artik dogum sonrasi analik izni süresiden evlat edinen memurlar da yararlanabilir. Üç yasini doldurmamis bir çocugu esiyle birlikte veya tek basina evlat edinen memur da 8 hafta analik izni kullanabilir. 

Peki, hangi esler analik izni kullanabilir?

• Memur olan esler birlikte evlat edinmisse eslerin her ikisi, 

• Tek basina evlat edinen memurun kendisi, 

• Memur olmayan esin tek basina evlat edinmesi halinde memur olan es bu haktan yararlanabilir. Hem dogum hem de evlat edineni memurlarin yari çalisma haklari var. 

Memurun yarim gün izin süresi, dogum sonrasi analik izninin bitiminden itibaren birinci dogumda iki ay, ikinci dogumda dört ay, sonraki dogumlarda ise alti aydir. Yarim çalisma hakkini kullanan kadin memurun süt izni hakki olmayacak. Yani, yarim çalisma hakkini tercih kadin süt izni hakkindan vazgeçecektir. Yarim gün izin süresi, evlat edinilen çocugun evlat edinen kisinin kaçinci çocugu oldugu dikkate alinarak belirlenir. Çocuk sayisinin tespitinde öz veya evlatlik ayrimi gözetilmez. Buraya kadar söylenilen tüm haklar ücretli izin seklindedir. Memur yarim gün çalisacak olsa dahi, fiilen çalismaya bagli olan ödemeler hariç, ücretini tam olarak alacaktir. Yarim gün izin süresi bittikten sonra hem dogum yapan kadin hem de evlat edinen memur aylik izin talep edebilir. Evlat edinmelerde de memura istegi üzerine yirmi dört aya kadar ayliksiz izin verilecektir. Her iki esin de memur olmasi ve üç yasini doldurmamis bir çocugun birlikte evlat edinilmesi halinde ayliksiz izin süresi, eslerin talebi üzerine 24 aylik süreyi geçmeyecek sekilde, birbirini izleyen iki bölüm halinde eslere kullandirilabilir.

Dogum yapan kadin memurun süt izni

Memura, dogum sonrasi analik izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk alti ayda günde üç saat, ikinci alti ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Çogul dogumlarda da süt izni süresi aynidir. Süt izin hakki sadece kadin memura verilir. Süt izni birlestirilerek kullanilamaz.