GELENEKSEL MESLEKLERE IS-KUR DESTEGI

26.08.2016 Dr. Resul KURT- 3076 görüntülenme YAZDIR

Geleneksel mesleklere IS-KUR destegi

Resul KURT

Dünya Gazetesi / 26.08.2016

Son yillarda iyice unutulmaya yüz tutan ve gelenekten gelecege köprümüz olan geleneksel mesleklere Türkiye Is Kurumu (IS-KUR) tarafindan önemli bir proje hazirlandi.

IS-KUR, istihdamin artirilmasi ve gelistirilmesi amaciyla uygulamaya konulmak üzere politikalar gelistirmektedir. Ayrica istihdamda özel politika gerektiren gruplarin istihdamini kolaylastirici mesleki egitim ve mesleki iyilestirme hizmetleri vermek veya verdirmek, diger isgücü yetistirme ve uyum programlarini uygulamakla yetkili kilinmis.

Bu anlamda el isçiligi olarak degerlendirilen ve usta-çirak iliskiyle yürütülen geleneksel mesleklerin desteklenmesi amaciyla “Ustalardan Çiraklara Geleneksel Meslek Mirasi Programi” düzenlenmistir. Geleneksel mesleklerde, aktif isgücü hizmetleri kapsaminda programlarin uygulanmasi saglanarak, bu mesleklerin desteklenmesi hedeflenmis. 

***

Kapsamdaki geleneksel meslekler

Geleneksel meslekler, gelisen teknoloji ve üretim süreçleri disinda kalan çogunlukla el emeginin yogun sekilde kullanilarak üretim yapilan, üretildigi yörenin kültür miraslari arasinda yer alan ve günümüzde yeteri kadar usta bulunamadigi için gelecek kusaklara aktarilmasinda sorun yasanan mesleklerdir. Bu mesleklerden bazilari sunlardir; Halicilik, kilimcilik, kumas dokumaciligi, çinicilik, seramik -çömlek yapimciligi, islemecilik, oya yapimciligi, deri isçiligi, müzik aletleri yapimciligi, tas isçiligi, bakircilik, sepetçilik, örmecilik, ahsap ve agaç isçiligi, mücevher islemeciligi, cam islemeciligi, metal islemeciligi.

ISKUR tarafindan geleneksel mesleklerde mesleki egitim kurslari, isbasi egitim programlari ve girisimcilik egitim programlari uygulanacak. 

***

Ustalarin tespiti

Çalisma ve Is Kurumu il müdürlükleri sektör, meslek ve hedef kitle çerçevesinde halen uygulanan veya uygulamasi sona ermis geleneksel mesleklerin ve bu meslekleri icra eden ustalarin tespit edilmesi için isbirligi yapacaktir. Bu isbirligi meslek birlik ve odalari, üniversiteler, bu alanda çalisma yapmis kisi ve kurumlar ve diger kamu ve özel kurum ve kuruluslarla yapilacak.

Her il veya ilçeye özgü mesleklerin ve ustalarin tespit edilmesinden sonra bu meslekleri halen icra eden kisiler basta olmak üzere ilgili meslek birlik ve odalari ve kurum ve kuruluslarla toplantilar ve/veya görüsmeler yaparak bu mesleklerin isgücü piyasasinda tekrar etkin olmasi ve var olmasi için yapilabilecekler üzerinde çalisilacak. 

Bir meslegin geleneksel mesleklerden olup olmadigi konusunda tereddüt yasamasi durumunda; il veya ilçede bulunan esnaf odasi basta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluslardan yazili görüs alarak o meslekle ilgili karar verecek.

***

Kimler kursiyer olabilecek?

Kurslara katilmak isteyenlerin tercihinde öncelik 16-55 yas arasindaki kisilere verilecektir. Bu kisilerin mesleki egitim kurslari kursiyerleri için belirlenen sartlari tasimalari zorunludur. Bununla birlikte belirtilen yas araliginda yeteri kadar kursiyer temin edilememesi halinde kursiyer olma sartlarina haiz olmalari sarti ile 15 yasini tamamlamis kisiler de kurslara katilabilecek. 

Kurslarda kullanilacak egitim programlarinin MEB veya üniversiteler tarafindan onaylanmasi esastir. Ancak kurs konusu meslekte mevcut bir egitim programinin bulunmamasi durumunda konu ile ilgili olarak MEB veya üniversitelerden yeni bir egitim programi hazirlanmasi talep edilebilecek.

Kurslarda egitim gören kursiyerlerin egitim gördügü meslegin devami veya tamamlayicisi baska bir meslekte egitim almasinin gerekmesi durumunda iki kurs arasinda 6 ay bekleme kurali uygulanmayacak. 

Hangi mesleklerin devam veya tamamlayici meslek olup olmadiginda mesleklerin birbiri ile olan iliskisi ve içeriklerine bakilarak Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü tarafindan karar verilecek.

Kurslarda görev yapacak egiticilerde öncelik kurs düzenlenen meslegi halen icra eden veya etmis ve egitici olabilecek vasiflara haiz zanaatkârlara aittir. Bu durumdaki kisilerin egitici olabilmesi için gerekli asgari sart olan ustalik belgesinin bulunmamasi halinde, Milli Egitim Bakanligi’nin il ve/veya ilçedeki birimlerinden veya üniversitelerden bu kisilerin egitici olabileceklerine dair resmi yazi alinmasi yeterli olacaktir. Egiticilere yürürlükteki mevzuat geregince ek ders ücretinin iki kati kadar egitici gideri ödenebilecektir. 

Düzenlenecek kurslarda kursiyerlere katilim sagladiklari her gün için kurum yönetim kurulu karari ile belirlenen kursiyer zaruri gideri ile is kazasi ve meslek hastaligi ile genel saglik sigortasi primleri ödenecektir. 

Ayrica kursun düzenlenmesi için gerekli olan temrin gideri (kurs, program ve projelerin yürütülmesi esnasinda kullanilarak tüketilen ve demirbas niteligi tasimayan malzemelere iliskin gider) kesinlesen kursiyer zaruri gideri toplaminin en fazla yüzde %20’si oraninda verilebilecektir.