MESLEKI YETERLILIK BELGESI ALDIRMAYANA CEZA GELIYOR

01.04.2016 Dr. Resul KURT- 3164 görüntülenme YAZDIR

Mesleki Yeterlilik Belgesi aldirmayana ceza geliyor

Resul KURT

[email protected]

Dünya Gazetesi 1.4.2016

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), hukuken faaliyete basladigi 2006 yilindan beri mesleklerin belirli bir standarda kavusmasi ve nitelikli isgücünün olusturulabilmesi için çalismalarina devam etmektedir. Bu anlamda ulusal meslek standartlarini hazirlanmasi, mesleklerin sinav ve belgelendirme faaliyetleri yürütülerek bir meslegin tehlike sinifi ile birlikte o meslegi icra edilebilmesi için gerekli bilgi ve beceriler standart haline getirilmektedir. 

MYK tarafindan kabul edilen bir meslege ait ulusal meslek standardi Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girmektedir. 

MYK tarafindan bugün yürürlükte olan toplamda 624 adet ulusal meslek standardi bulunmaktadir. Ancak bu standartlar arasindan bugüne kadar toplam 48 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu getirilmis olup bu meslekler Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan yayinlanan tebliglerde belirtilmistir kapsama girecek diger meslekler için de standart çalismalari devam etmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu

MYK tarafindan ulusal meslek standardi yayinlanan, tehlikeli ve çok tehlikeli sinifta yer almakla birlikte ÇSGB tarafindan yayinlanan tebligde belirtilen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan personeller çalistirilamamaktadir. Diger bir ifadeyle bir mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu için;

a. Ilgili meslegin ulusal meslek standardinin Resmi Gazete'de yayimlanmasi,

b. Meslegin tehlikeli ve çok tehlikeli sinifta yer almasi,

c. Meslegin Bakanlik tarafindan çikarilan tebligde yer almasi gerekmektedir. 

Belirtilen sartlarin birlikte gerçeklesmesi esastir. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu getirilen mesleklere iliskin teblig yayinlandiktan sonra teblig yayim tarihini takip eden 12 ay sonra (25 Mayis 2016 tarihi) itibariyle belge olmaksizin personel istihdam edilemeyecektir. Bugüne kadar ÇGSB tarafindan 2015/1 sayili ve 2016/1 sayili olmak üzere iki teblig yayinlanmis olup toplamda 48 meslekte belge zorunlulugu bulunmaktadir. 

Sinav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmus ve MYK tarafindan yetkilendirilmis kurum/kuruluslarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm islemler MYK’nin gözetim ve denetimi altinda, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmis belgelendirme kurulusu tarafindan yürütülmektedir. Yetkilendirilmis kurulusun yapacagi ölçme ve degerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kisilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayi ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken sartlar ise her meslek için gelistirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenmektedir.

Muafiyet

3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu'na göre ustalik belgesi almis olanlar ile Millî Egitim Bakanligi'na bagli meslekî ve teknik egitim okullarindan ve üniversitelerin meslekî ve teknik egitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarinda veya ustalik belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalistirilanlar için mesleki yeterlilik belge sarti aranmamaktadir.

Yaptirim 

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluguna iliskin denetimler is müfettisleri tarafindan yapilmaktadir. Aykiri davranan isveren veya isveren vekillerine Çalisma ve Is Kurumu il müdürü tarafindan her bir çalisan için 500 TL idari para cezasi veriliyor. Uygulanacak idari para cezalari tebligattan itibaren bir ay içinde ödenmek zorunda.