SENDIKANIN TIS YETKISINE ITIRAZ MÜMKÜN MÜ?

24.07.2017 Dr. Resul KURT- 2376 görüntülenme YAZDIR

Sendikanin TIS yetkisine itiraz mümkün mü?

Resul KURT

Dünya Gazetesi / 21 Temmuz 2017

Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu’na göre, kurulu bulundugu is kolunda çalisan isçilerin en az yüzde birinin üyesi bulunmasi sartiyla isçi sendikasi, toplu is sözlesmesinin (TIS) kapsamina girecek is yerinde basvuru tarihinde çalisan isçilerin yaridan fazlasinin, isletmede ise yüzde kirkinin kendi üyesi bulunmasi hâlinde bu is yeri veya isletme için toplu is sözlesmesi yapmaya yetkilidir.

Isletme toplu is sözlesmeleri için is yerleri bir bütün olarak dikkate alinir ve yüzde kirk çogunluk buna göre hesaplanir. Isletmede birden çok sendikanin yüzde kirk veya fazla üyesinin olmasi durumunda basvuru tarihinde en çok üyeye sahip sendika toplu is sözlesmesi yapmaya yetkilidir.

Bir is kolunda çalisan isçilerin yüzde birinin tespitinde Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nca her yil ocak ve temmuz aylarinda yayimlanan istatistikler esas alinir. Bu istatistiklerde her bir is kolundaki toplam isçi sayisi ile is kollarindaki sendikalarin üye sayilari yer alir. Yayimlanan istatistik, toplu is sözlesmesi ve diger islemler için yeni istatistik yayimlanincaya kadar geçerlidir. Yetki belgesi almak üzere basvuran veya yetki belgesi alan isçi sendikasinin yetkisini daha sonra yayimlanacak istatistikler etkilemez.

Yayimindan itibaren on bes gün içinde itiraz edilmeyen istatistik kesinlesir. Istatistigin gerçege uymadigi gerekçesiyle bu süre içinde Ankara Is Mahkemesi’ne basvurulabilir. Mahkeme bu itirazi on bes gün içinde sonuçlandirir. Mahkemece verilen karar, ilgililerce veya Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nca temyiz edilebilir. Yargitay temyiz talebini on bes gün içinde kesin olarak karara baglar.

Bakanlik, yetkili sendikanin belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde kendisine gönderilen üyelik ve üyelikten çekilme bildirimleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapilan isçi bildirimlerini esas alir. Toplu is sözlesmesi yapmak isteyen isçi sendikasi bakanliga basvurarak yetkili oldugunun tespitini ister. Isveren sendikasi veya sendika üyesi olmayan isveren de bakanliga basvurarak yetkili isçi sendikasinin tespitini isteyebilir.Isletme toplu is sözlesmeleri için is yerleri bir bütün olarak dikkate alinir ve yüzde kirk çogunluk buna göre hesaplanir. Isletmede birden çok sendikanin yüzde kirk veya fazla üyesinin olmasi durumunda basvuru tarihinde en çok üyeye sahip sendika toplu is sözlesmesi yapmaya yetkilidir.

Kendilerine tespit yazisi gönderilen isçi veya isveren sendikalari veya sendika üyesi olmayan isveren; taraflardan birinin veya her ikisinin yetki sartlarina sahip olmadigi veya kendisinin bu sartlari tasidigina dair itirazda bulunabilir. Kurulu bulundugu is kolunda çalisan isçilerin yüzde birinden daha az üyesi bulunan isçi sendikasi yetki itirazinda bulunamaz. Yetki tespitine itiraz, nedenleri belirtilmek suretiyle yazinin kendilerine teblig edildigi tarihten itibaren alti is günü içinde mahkemeye yapilir. Itiraz dilekçesinin mahkemeye verilmeden önce görevli makama kayit ettirilmesi gerekir. Isçi ve üye sayilarinin tespitinde maddi hata ve süreye iliskin itirazlar mahkeme tarafindan alti is günü içinde durusma yapilmaksizin kesin olarak karara baglanir.

Yetki sartlarina sahip olmadigi bildirilen isçi sendikasi, alti is günü içerisinde yetkili olup olmadiginin tespiti için dava açabilir. Mahkeme açilan davayi o is kolunda çalisan isçilerin en az yüzde birini üye kaydeden isçi sendikalari ile isveren sendikasi veya sendika üyesi olmayan isverene de bildirir. Mahkeme davayi iki ay içinde sonuçlandirir. Itiraz, karar kesinlesinceye kadar yetki islemlerini durdurur. Yetki tespit yazisina süresi içinde itiraz edilmemisse, sürenin bitimini takip eden alti is günü içinde ilgili sendikaya Bakanlikça yetki belgesi verilir.

Tespit yazisina yapilan itiraz mahkemece reddedilmisse, kesinlesme serhli mahkeme kararinin teblig edildigi tarihten itibaren alti is günü içinde ilgili sendikaya bakanlikça yetki belgesi verilir.

Tespit yazisi ile kendisine yetki sartlarina sahip olmadigi bildirilen sendikanin yaptigi itiraz sonucunda, yetki sartlarina sahip oldugunun yargi karari ile tespit edilmesi halinde kesinlesme serhli mahkeme kararinin teblig edildigi tarihten itibaren alti is günü içinde ilgili sendikaya Bakanlikça yetki belgesi verilir.