TEK PENCERE SISTEMI YAYGINLASIYOR

21.04.2016 HASAN AKDOGAN- 3853 görüntülenme YAZDIR

Tek Pencere Sistemi yayginlastiriliyor

Hasan AKDOGAN

http://www.dunya.com/s/i/1x1.gifhttp://www.dunya.com/s/i/1x1.gif

[email protected],

Dünya Gazetesi / 21.04.2016

 

Gümrüklerde hizli ve verimli isleyisi saglamak amaciyla uzun zamandan beri çalismalari sürdürülen Tek Pencere Sistemi yeni bir asamaya gelmis bulunuyor. Sistemin “e-Belge” uygulamasi üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanligi ile Ekonomi Bakanligi arasinda elektronik veri degisimi yapilabilmesine yönelik teknik çalismalarin tamamlandigi bir genelge ile duyuruldu. Kuskusuz, gümrük islemlerinin her safh asinda dis ticaret kararlari alan Ekonomi Bakanligi ile yakin bir ilgisi bulunuyor.

Gümrük Kanunu’nun 60’inci maddesinin 2/b fikrasi “Gümrük beyani bilgisayar veri isleme teknigi yoluyla yapildiginda gümrük idaresi beyannameye eklenmesi gereken belgelerin beyanname ile birlikte ibrazini istemeyebilir. Bu durumda söz konusu belgeler gümrük idaresi istediginde ibraz edilmek üzere beyan sahibince muhafaza edilir” hükmünü tasidigi için gümrük BILGE Sistemi detayli beyan modülünde 44 no’lu alaninda beyan edilen, “Kisisel Koruyucu Donanimlarin Ithalat Denetimi Tebligi (Ürün Güvenligi ve Denetimi 2016/11)” geregince Ekonomi Bakanligi tarafindan düzenlenen TPS-Kisisel Koruyucu Donanim Ithalat Izni’nin 06.04.2016 tarihinden itibaren Tek Pencere Sistemi e-Belge uygulamasi kapsamina alinmasi uygun bulunmustur.

Bundan sonra islemlerin nasil yapilacagi da açiklanmis bulunuyor.

1- Ekonomi Bakanligi tarafindan, yükümlüsünce yapilan belge basvurularinin degerlendirilmesi neticesinde düzenlenen 0873 (TPS-Kisisel Koruyucu Donanim Ithalat Izni) belge kodlu izin belgeleri Tek Pencere Sistemi araciligiyla Gümrük ve Ticaret Bakanligi’na gönderilecektir.

2- Bu sekilde gönderilen belgeler için Tek Pencere Sistemi tarafindan verilecek 23 haneli belge numarasi/belge satir numarasi (Örnek: Referans No: 16545419880849000000392/1) ile belge tarihi yükümlü tarafindan beyannamenin 44 nolu kutusunda “Belge Referans No” ve “Belge Tarihi” alanlarinda beyan edilecektir.

3- Söz konusu belgeye iliskin bilgiler Ekonomi Bakanligi tarafindan dogrudan elektronik ortamda iletileceginden, beyanname ekinde ayrica kâgit ortaminda islak imzali belge aranmayacaktir.

4- Gümrük islemleri sirasinda ihtiyaç duyulmasi durumunda belge içeriginin ilgili memurlarca Tek Pencere Sistemi üzerinden sorgulanmasi mümkün bulunmaktadir.

Buna paralel olarak, supalan, dahilde isleme, geçici ithalat izinleri elektronik ortamda verilecek tek pencere uygulamasi kapsamina alinmasi, izin numaralari beyannamenin 44 nolu hanesine yazilmasi, teminat mektuplariyla ilgili elektronik ortamda bankalarla entegrasyonun saglanmasi, ek tahakkuk/ ceza karari takip programinda degisiklik yapilarak detayli beyana baglanmasi ve ilgili beyanname üzerine otomatik olarak islenmesi düzenlemeleri de gümrük islemlerine hiz katacaktir. Bu düzenlemelerden sonra, özellikle ithalatçi sirketlerin ve gümrük müsavirlerinin islerini kolaylastiracaktir. Ihracatçilar için zaten kolaylastirilmis olan sistemler mevcuttur. Alanda ortaya çikacak sorunlarin düzeltilmesinin elektronik yazilimlarla mümkün olacagini düsünüyorum.