LARA SISTEMINDE SÜREÇ BASLIYOR

10.03.2016 HASAN AKDOGAN- 3400 görüntülenme YAZDIR

LARA sisteminde süreç basliyor

Dünya Gazetesi / 10.03.2016

 

Hasan AKDOGAN / GÜMRÜK VE DIS TICARET

[email protected]

Özellikle ithalat islemlerinde esyanin tarifesinin belirlenmesi için gümrük idarelerince istenen tahlil neticeleri oldukça zaman alabiliyor. Süreci hizlandirmak için Gümrükler Genel Müdürlügü yeni bir program baslatildigini tasra idarelerine duyurmus bulunuyor. Bu programin adi Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programi (LARA). Program 15 Mart itibariyla kullanilmaya baslanacak. Bu programin, gümrük laboratuvarlarindaki tahlil islemlerinin kagitsiz ortamda hizli, kolay, eksiksiz yürütülmesine, arsivlenmesine, merkez ve tasradan takibine ve verilerin izlenmesine imkan vermesi amaçlaniyor. Keza; programin BILGE sistemine entegre bir sekilde çalismasi planmis bulunuyor. 

LARA vasitasiyla, tescil edilmis gümrük beyannamesi muhteviyati esyanin muayene memurunca tahlil edilmek üzere laboratuvara sevkinden itibaren tüm islemlerin elektronik ortamda yürütülmesi amaçlaniyor. Bu programla Gümrük ve Ticaret Bakanligi’nin alti gümrük laboratuvari arasinda baglanti saglaniyor. Daha önce yapilan analizler ve elde edilen sonuçlarin görülebilmesine olanak saglaniyor. Bu sekilde verilerin derlenmesi ve ulasilabilir kilinmasiyla da islem sürelerinin kisalmasi ve degerlendirmelerde yeknesaklik saglanmasi amaçlaniyor. 

Programin isletilmesi için, gümrük beyannamelerine iliskin laboratuvar analizine ihtiyaç hasil olmasi durumunda, muayene memuru muayene ekrani altinda yer alan laboratuvar islemleri sekmesindeki bilgileri doldurarak tahlil talebini olusturmasi gerekiyor. Keza; bu alanda bulunan belge ekleme sekmesi kullanilarak taranan evraklarin (fatura, beyanname, dekont, numune alma tutanagi gibi) BILGEV2 sistemine eklenmesi gerekiyor. 

LARA programina iliskin “Lara Kullanin Kilavuzu” Gümrük ve Ticaret Bakanligi portal sayfasinin “Bilge Islemleri” sekmesinde “Dokümantasyon” basligi altinda yayinlanmis bulunuyor. Mükellefl erin klavuzu incelemeleri kendi yararlarina olacaktir. Ithalatçilar, ihracatçilar ve dolayli temsilcilerinin laboratuvar analizine tabi tutulan esyalarina iliskin bilgileri web üzerinden takip edebilmeleri için, “LARA Beyanname Tahlil Sorgulama” adresi de olusturulmus bulunuyor. Bu bilgileri, Gümrük Beyannamesinin 14 üncü ve 54 üncü hanelerinde kayitli bulunan kisiler görüntüleyebiliyor. 

Sirketlerin, tahlil islemleri konusundaki sikayetlerinin büyük bölümünün bu yolla önüne geçilmesi yolunda atilan bu adim olumlu sonuçlar doguracaga benziyor.