Sanayi Isletmelerince imalatta kullanilmak üzere makine teçhizat finansmani için kullanilan kredilern BSMV karsisindaki durumuna iliskin Genel Teblig

14.03.2016 2851 görüntülenme

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

GIDER VERGILERI GENEL TEBLIGI

(SERI NO: 90)

 

BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Tebligin amaci, 1/1/2016 tarihli ve 29580 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 25/12/2015 tarihli ve 6655 sayili Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 1 inci maddesi ile 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayili Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fikrasina eklenen (z) bendinin uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Teblig, 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayili Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi isletmelerince münhasiran imalat sanayinde kullanilmak üzere alinan makine ve teçhizatin finansmani için bu isletmeler tarafindan kullanilan krediler dolayisiyla lehe alinan paralarin banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna tutulmasini kapsamaktadir.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Teblig, 6802 sayili Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fikrasinin (z) bendine dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 4- (1) Bu Tebligde geçen;

a) Finans Kurulusu: 5411 sayili Bankacilik Kanunu uyarinca veya kendi özel

kanunlarina göre faaliyet gösteren bankalar ile 6361 sayili Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Sirketleri Kanunu uyarinca faaliyet gösteren finansman sirketlerini,

b) Sanayi Isletmesi: 6948 sayili Kanunun 1 inci maddesinde tanimlanan isletmeyi,

c) Sanayi Sicil Belgesi: 6948 sayili Kanunun 2 nci maddesi uyarinca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan sanayi isletmelerine verilen belgeyi,

ç) Makine ve Teçhizat: Sanayi sicil belgesini haiz sanayi isletmelerince, sanayi sicil belgelerinde yer alan üretim konularinda kullanilmak üzere alinacak amortismana tabi iktisadi kiymet niteligi tasiyan sabit kiymetleri

ifade eder.

IKINCI BÖLÜM

Istisna Uygulamasina Iliskin Usul ve Esaslar

 

Istisnadan Yararlanabilecek Sanayi Isletmeleri

MADDE 5- (1) Sanayi sicil belgesini haiz olmak kosuluyla gerçek veya tüzel kisilik bünyesinde faaliyette bulunan tüm sanayi isletmeleri, münhasiran imalat ve üretim faaliyetlerine iliskin alacaklari yeni makine ve teçhizatin finansmani için kullandiklari krediler dolayisiyla istisnadan faydalanabilecektir.

Istisna Kapsaminda Kredi Kullanilarak Alinabilecek Makine ve Teçhizat

MADDE 6- (1) Istisnadan yararlanabilmek için, makine ve teçhizatin münhasiran imalat ve üretim islerinde kullanilabilecek mahiyette olmasi gerekmektedir. Bu kapsamda imalat ve üretimle dogrudan ilgisi olmayan büro malzemeleri, demirbaslar, trafik tescil kuruluslarinca tescil edilen tasit araçlari vb. makine ve teçhizat kapsamina girmez. Örnegin, tekstil ürünleri imalati alaninda faaliyet gösteren bir sanayi isletmesinin imalat konusu ile dogrudan ilgisi bulunan ve isletmenin imalat bölümünde kullanilmak üzere alinan örgü makinasinin finansmani için kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilabilecek; ancak, ayni isletmede kullanilmak üzere isinma sistemine iliskin alinan kalorifer tesisatinin finansmani için kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilamayacaktir.

(2) Sanayi isletmesinin faaliyet konusu bakimindan imalat ve üretim islerinin icrasi için ayrilmaz nitelikte bulunan, imalatla ve üretimle dogrudan ilgisi olan ve 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayili Mükerrer Resmi Gazete’de yayimlanan Karayollari Trafik Yönetmeliginde belirtilen esaslara göre ilgili odalar tarafindan tescil edilen is makineleri dolayisiyla kullanilan krediler istisna kapsaminda yer almaktadir. Örnegin, madencilik alaninda faaliyette bulunan bir isletmenin madencilik faaliyetiyle dogrudan ilgisi bulunan ve ilgili oda tarafindan tescil edilen is makinesi mahiyetindeki tasit alimi için kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilabilecek; ancak, ayni isletme tarafindan çikarilan madenin tasinmasinda kullanilan trafik tescilli ve plakali kamyonun alimina iliskin kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilamayacaktir.

(3) Bir bütün halinde teslimi teknik olarak mümkün olmadigi için parçalar halinde alinan ve isletmede kurulumu ve montaji gerçeklestirilen makine ve teçhizat dolayisiyla kullanilan krediler istisna kapsamindadir.

(4) Makineyle birlikte alinan ve makinenin ayrilmaz parçasi niteliginde olanlar hariç olmak üzere, makineden ayri olarak alinan eklentiler ve makineyle birlikte alinsa dahi yedek parçalar istisna kapsaminda degildir. Örnegin, metal sanayi alaninda faaliyette bulunan bir sanayi isletmesince alinan torna makinasinin finansmani için kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilabilecek; ancak, söz konusu makinenin belli periyotlarla degisimi gereken yedek parçalarinin ve aksesuarlarinin alimi için kullanilan kredi dolayisiyla istisnadan faydalanilamayacaktir.

Istisna Uygulamasi

MADDE 7- (1) Istisna kapsaminda kredi kullanmak isteyen sanayi isletmelerinin, sanayi sicil belgesi ile makine ve teçhizat alimina iliskin proforma fatura veya kredi basvuru tarihinden önceki yedi gün içinde düzenlenmis satis faturasinin birer örnegini kredi kullanilacak finans kurulusuna ibraz etmesi gerekmektedir.

(2) Yeni kurulan ve henüz sanayi sicil belgesi almamis olan sanayi isletmeleri ile sanayi sicil belgesinde yer almayan bir imalat ve üretim alaninda faaliyette bulunacak sanayi isletmelerince imalat ve üretim faaliyetlerinde kullanilmak üzere alinan yeni makine ve teçhizatin finansmani için kullanilan krediler dolayisiyla da kredinin kullanildigi tarihten itibaren istisnadan yararlanilabilmesi mümkündür. Bu sekilde istisna kapsaminda kredi kullanmak isteyen isletmelerin, makine ve teçhizat alimina iliskin proforma fatura veya kredi basvuru tarihinden önceki yedi gün içinde düzenlenmis satis faturasi ile isletmenin kurulusuna ya da üretim degisikligine dair Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesinin birer örnegini kredi kullanilacak finans kurulusuna ibraz etmesi gerekmektedir. Ancak, bu sekilde kullanilan kredilerde, istisnanin bastan itibaren geçerli sayilabilmesi için ilk defa alinacak sanayi sicil belgesinin veya üretim konusu degisikligini içeren yeni sanayi sicil belgesinin bir örneginin, her halükarda kredinin kapandigi tarihi asmamak kaydiyla, kredi kullanim tarihinden itibaren dört ay içinde kredi kullanilan finans kurulusuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

(3) Makine ve teçhizatin alimina iliskin satis faturasi (kredi basvurusunda proforma fatura kullanilmasi halinde aranacaktir) ile söz konusu makine ve teçhizatin isletme aktifine kaydedildigini gösteren yasal defter kaydinin birer örneginin kredi kullanim tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili finans kurulusuna ibraz edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan çikarilan ve 25/10/2014 tarihli ve 29156 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan SGM 2014/11 sayili Sanayi Sicil Tebliginin 4 üncü maddesinin üçüncü fikrasi uyarinca sanayi sicil kaydi için kapasite raporu istenen isletmelerce (halen sanayi sicil belgesini haiz olarak faaliyette bulunduklarina veya sanayi sicil belgesi için ilk defa basvurduklarina bakilmaksizin) ayrica, istisna kapsaminda kullanilan kredi ile alinan makine ve teçhizatin bulundugu kapasite raporunun bir örneginin, her halükarda kredinin kapandigi tarihi asmamak kaydiyla, dört ay içinde ilgili finans kurulusuna ibraz edilmesi gerekmektedir. Anilan Tebligin 4 üncü maddesinin dördüncü fikrasi uyarinca sanayi sicil kaydi için kapasite raporu istenmeyen isletmelerden ise ayrica kapasite raporu aranmaz.

(4) Istisna, sadece yeni (kullanilmamis) makine ve teçhizat alimini kapsadigindan, sanayi isletmesinin istisna kapsaminda kullandigi krediye konu makine ve teçhizatin ilk kullanicisi konumunda olmasi gerekmektedir. Bu çerçevede, kullanilmis makine ve teçhizatin finansmani dolayisiyla kullanilacak kredilere istisna uygulanmayacaktir. Buna göre, makine ve teçhizatin üreticisi veya ticaretini yapanlardan alinmasi esastir.

(5) Istisna uygulanacak kredi tutari, yurt içi alimlarda satis faturasinda yer alan vergiler dahil tutari; ithalatta ise ithalat islemine iliskin ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar ile ihracatçinin düzenledigi fatura ve benzeri belgede yer alan bedel toplamini asamaz.

(6) Ilgili finans kurulusu, isletme tarafindan sunulan belgelerin dogrulugunu kontrol ettikten sonra istisna kapsaminda kredi kullandirabilecek olup, kredi kullanim tarihinden itibaren lehe alinan paralara (faiz, komisyon, masraf vs.) banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnasi uygulanacaktir.

Istisna Sartlarinin Ihlali

MADDE 8- (1) 6802 sayili Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fikrasinin (z) bendi ve bu Teblig hükümlerine riayet edilmeden istisna kapsaminda kredi kullandirilmasi veya bu Tebligde belirlenen belgelerin öngörülen sürelerde eksiksiz olarak finans kurulusuna ibraz edilmemesi halinde kredinin kullandirildigi tarihten itibaren zamaninda alinmayan vergi, vergi ziyai cezasi ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 9- (1) Bu Teblig, yayimi tarihinde yürürlüge girer.