TICARI REKLAM VE HAKSIZ TICARI UYGULAMALAR YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIKLER

09.01.2017 AYSEGÜL AKBAL- 1395 görüntülenme YAZDIR

 TICARI REKLAM VE HAKSIZ TICARI UYGULAMALAR YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIKLER

Aysegül Akbal     

[email protected]

10 Ocak 2015 tarihli Ticari Reklam ve Haksiz Ticari Uygulamalar Yönetmeligi (“Yönetmelik”) ile reklam veren, reklam ajanslari, mecra kuruluslari, ve reklamcilik ile ilgili tüm kisi, kuruluslar ile ticari uygulamada bulunanlarin uymasi gereken ilkeleri ve bu ilkeler çerçevesinde yapilacak inceleme esaslarini belirlemek ve haksiz ticari uygulamalara karsi tüketicileri korumak amaçlanmistir.  Isbu Yönetmeligin bazi maddeleri 4 Ocak 2017 tarihinde Ticari Reklam ve Haksiz Ticari Uygulamalar Yönetmeligi’nde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (“Yeni Yönetmelik”)  ile degismistir. Yeni Yönetmelik yayimi tarihinde ( 4 Ocak 2017) yürürlüge girmistir.

10 Ocak 2015 tarihli Yönetmeligin 8.maddesinin konusunu olusturan “Karsilastirmali Reklamlar” ile ilgili düzenlemeler bakimindan: “(…)karsilastirmalari reklamlarda rakiplere ait isim, marka, logo ve diger ayirt edici sekil ve ifadeler ile ticaret ünvani veya isletme adlarina , bu maddenin birinci fikrasinda belirtilen hükümlere uygun olmasi kosulu ile yer verilir.(…)”  hükmünün yürürlügü Yeni Yönetmelik ile 31 Aralik 2016 degil, 1 Ocak 2018 olarak yeniden belirlenmistir.

Yeni Yönetmelik ile ayrica 8 inci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi ve üçüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis, birinci fikraya asagidaki (h) bendi ile ikinci fikrasinin sonuna "Bu sekilde yapilan dogrudan karsilastirmali reklamlarda herhangi bir kisi veya kurumun tanikligina yer verilemez." cümlesi eklenmis ve ayni maddenin sonuna asagidaki dördüncü fikra eklenmistir.  

     "c) Karsilastirilan mal veya hizmetlerin ayni ihtiyaçlari karsilamasi ya da ayni amaca yönelik olmasi,"

     "h) Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere aykiri olmamasi"

     "(3) Gida reklamlarinda, ilgili mevzuata göre saglik beyani kapsamina giren hususlar karsilastirmaya konu edilemez. Beslenme beyani kapsamindaki hususlarin reklamlarda karsilastirma unsuru olarak kullanilmasi ilgili mevzuat hükümlerine göre yapilir. Takviye edici gidalarin karsilastirmali reklami ise hiçbir sekilde yapilamaz."

     "(4) Fiyat düzenlemeleri ile etkin piyasa gücü yükümlülükleri ilgili idari otoriteler tarafindan belirlenen sektörlere iliskin reklamlarda fiyat karsilastirmasi yapilamaz."

    Ayni Yönetmeligin 9 uncu maddesi “ISPAT KÜLFETI” maddesini düzenlemekte olup, Yeni Yönetmelik ile asagidaki sekilde degistirilmistir.

     " (1) Reklam verenler ticari reklamlarinda yer alan iddialarin dogrulugunu ispatla yükümlüdür.

     (2) Reklamlarda yer alan dogrulanabilir olgularla ilgili tanimlamalar, iddialar ya da örnekli anlatimlar; bilimsel geçerliligi olan bilgi ve belgelerle kanitlanmak zorundadir. Gerek görülen hallerde üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite ya da bagimsiz arastirma, test ve degerlendirme kuruluslarindan alinmis bilgi ve belgeler istenir.

     (3) Karsilastirmali reklamlarda yer alan ve karsilastirmaya konu edilen iddialar, her hâlükârda üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya akredite ya da bagimsiz arastirma, test ve degerlendirme kuruluslarindan alinmis bilgi ve belgeler ile kanitlanmak zorundadir.

     (4) Ikinci ve üçüncü fikralar kapsaminda sunulan raporlarin, reklamda yer alan iddialari reklamin yayinlandigi dönemde kanitlar nitelikte olmasi esastir.

     (5) Reklam verenler, bu Yönetmelikte belirlenen ilkelerin uygulanmasini denetlemekle yetkili ve görevli olanlara reklamlarda yer alan iddialari kanitlar nitelikteki belgeleri sunmakla yükümlüdür."

Böylece, karsilastirmali reklamlar için Yeni Yönetmelik ile ispat külfeti açisindan yeni düzenlemelere gidildigi görülmektedir.

    Ayni Yönetmeligin 15 inci maddesi ise çekilis, yarisma, promosyon içerikli reklamlara dair düzenlemeler içermekte olup, Yeni Yönetmelik ile maddenin  birinci fikrasinin (c) bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

     "c) Reklami yapilan mal veya hizmetlerin satin alinmasi veya belli sayida kupon, etiket, kapak ve benzeri unsurlarin biriktirilmesi suretiyle piyango, ikramiye çekilisi ya da bir yarismaya katilma hakki veren pazarlama tekniklerinin duyurulmasi halinde; promosyon süresinin baslangiç ve bitis tarihi ile malin teslimi veya hizmetin yerine getirilmesine iliskin kosullar ya da bu kosullarin duyurulus sekli açiklanir."

Yeni Yönetmelikte promosyon çekilis içerikli reklamlarda promosyon kosullarinin duyurulus seklinin açiklanmasi geregine de yer verilmistir.

Yeni Yönetmelik ile, reklam verenlerin, tüketicilere gerçek ve dogru beyanda bulunmasinin gerekliliginin alti çizilerek 10 Ocak 2015 tarihli Yönetmelige  tüketici haklarini korumaya yönelik önlemler ilave edildigi görülmektedir. Bu itibarla yeni düzenleme ile reklam verenler ticari reklamlarinda yer alan iddialarin dogrulugunu ispatla yükümlü olacaklardir.