SGK'DAN E-BILDIRGE SIFRESI KOLAYLIGI

21.03.2016 Dr. Resul KURT- 3077 görüntülenme YAZDIR

SGK'dan e-bildirge sifresi kolayligi

Resul KURT 

DÜNYA GAZETESI / 18.3.2016

[email protected]

Sigortali çalistiran isverenlerin yükümlülüklerini internet üzerinden yerine getirilebilmesi için tescil edilen/ edilecek isyerlerine e-bildirge sifresi verilmektedir. 

Isveren veya yetkilendirmis oldugu kisilere e-bildirge kullanici kodu ve sifresi kapali zarf içerisinde elden teslim edilmekte iken, isyeri tescili için SGK’ya müracaat islemi tamamlanmis isverenlere veya yetkilendirdigi kisilerce e-Devlet üzerinden e-bildirge kullanici kodu ve sifresine ulasim saglanmistir. 

Daha önce isveren veya yetkilendirmis oldugu kisilere e-bildirge kullanici kodu ve sifresi kapali zarf içerisinde isyerinin tescilli oldugu teslim edilmekte iken, yeni uygulama ile isveren ve yetkilendirdigi kisi nerede bulunursa bulunsun, e-Devlet sisteminden Türkiye’de tescilli bütün isyerleri için e-bildirge kullanici kodu ve sifrelerine ulasabilme imkani getirilmistir. 

Bu sekilde örnegin sirket merkezi Istanbul veya Ankara’da olan bir isveren Anadolu’nun herhangi bir ilinde isyeri açtiginda veya ihale ile bir is aldiginda sadece e-bildirge kullanici kodu ve sifresini içeren kapali zarfi almak için ilgili il müdürlügüne gitmek zorunda kalirken yeni uygulamayla bu zorunluluk ortadan kaldirilmis ve bürokrasi kaldirilarak isverenlerimize büyük bir kolaylik getirilmistir.

***

Evli ve mezun ögrenciler GSS disi!

10.02.2016 tarihinden itibaren yürürlüge giren 6663 sayili Kanunla birlikte lise/dengi ögrenim veya yüksekögrenimden mezun olan ögrencilerin genel saglik sigortasindan yararlanma sartlari düzenlenmistir.

Bu düzenlemeyle “Bakmakla yükümlü olunan kisi sayilmayanlardan; lise ve dengi ögrenimden mezun olanlar 20 yasini, yüksekögrenimden mezun olanlar ise 25 yasini geçmemek ve bakmakla yükümlü olunan kisi ya da genel saglik sigortalisi olmamak sartiyla mezun olduklari tarihi izleyen günden itibaren iki yil süreyle gelir tespiti yapilmaksizin genel saglik sigortalisi sayilacagi” hüküm altina alinmistir.

SGK tarafindan yayinlanan 2016/06 sayili Genelgede önemli iki hususa açiklik getirilmistir. Bunlardan bir tanesi yurtdisinda ögrenim gören ögrenciler ve evli olan ögrencilerin durumudur

Buna göre; 

1. Yurtdisinda ögrenim gören Türk vatandaslarindan; YÖK tarafindan denklik verilen ögrenim kurumlarindan mezun olan ve yerlesim yeri Türkiye’de olanlar da 6663 sayili Kanun düzenlemeden yararlanabileceklerdir. Ancak yabanci uyruklu ögrencilerin bu kapsamda yararlanmasi mümkün degildir. 

2. 6663 sayili Kanun kapsamina giren kisilerden evlenmeleri halinde durum degisikligi nedeniyle, evlilik tarihinden bir gün öncesinden itibaren bu düzenlemeden yararlanmalari mümkün degildir.

Dolayisiyla 6663 sayili Kanun kapsaminda yas sartini doldurmayan ögrencilerin mezun olduklari tarih itibariyle 2 yil süreyle genel saglik sigortalisi sayilabilmeleri için -(60/c-1) kapsaminda alinabilmeleri için- yurtdisinda egitim görmüslerse diploma denkliginin saglanmasi gerekmektedir. Diger yandan yas sartini doldurmayan ögrencilerin mezun olduklari tarih itibariyle 2 yil süreyle genel saglik sigortalisi sayilacaklari düzenlemeden evli olan mezun ögrencilerin faydalanmasi mümkün olmayacaktir.