NCTS SISTEMI SÜREÇLERINDEKI RISKLERE DIKKAT

04.03.2016 HASAN AKDOGAN- 3244 görüntülenme YAZDIR

NCTS sistemi süreçlerindeki risklere dikkat

DÜNYA GAZETESI / 03.03.2016

Hasan AKDOGAN / GÜMRÜK VE DIS TICARET

[email protected]

Dis ticaret yapan sirketler aman dikkat, NCTS Sistemi sadece nakliyatçilari yada diger bazi sektörleri ilgilendirmiyor. Bu sistemin kullanilis islemlerinde yapilacak hatalar/yaniltici islemler Dis Ticaret sirketlerine büyük sorunlar açabilir. 

NCTS; transit beyaninin sunulmasindan rejimin ibra edilmesine kadar olan her asamanin tamamen elektronik ortamda gerçeklestirildigi, gerek gümrük idareleri arasindaki gerekse gümrük idareleri ile ticaret erbabi arasindaki iletisimin elektronik mesajlar ile saglandigi ve bu sekilde güvenilir ticaret erbabi için önemli basitlestirmelerin uygulandigi bir programdir

NCTS sürecinde yapilan bu tür islemlerden ithalatçi veya ihracatçi sirketin haberi olmadan islem yapilabilir mi? Sorusu akla geliyor. Sistemin açiklari varsa yada art niyetlilerin çabalari olursa masum sirketler bunun için nasil tedbirler alabilir konusu oldukça kirisik görünüyor. Ancak bunu ispat için oldukça mücadele etmek gerekebilir. 

Aman dikkat, süreç çok önemlidir. Magduriyetlerin ucu kaçakçilikla suçlanmaya kadar açik bir süreçtir. Sirketler dikkatli bir tarama süreci ile islemlerini bir nebze risklerden arindirabilirler.

Bu süreçlerle ilgili bazi sorunlar merkeze intikal etmis görünüyor. Nitekim; Gümrükler Genel Müdürlügü ve Risk Analizleri Kontrol Genel Müdürlügü, bölge müdürlüklerine NTCS sistemi ile ilgili talimatlar göndermis bulunuyor.

15.02.2016 tarihli talimatta; sadece serbest bölgeden yapilacak transit islemleri ile sinirli olmak üzere (hareket gümrük müdürlügü serbest bölge gümrük müdürlügü seçilmis olan beyannameler) NCTS sisteminde TIN numarasindan otomatik olarak gelen firma adresinin yükümlüsünce düzeltilmesine imkan saglayacak düzenlemelerin uygulamaya alindigi belirtiliyor. Bu talimatin bazi sorunlari çözdügü anlasiliyor.

Keza; 01/02/2016 tarihli talimatta da; Ticari olmayan tasitlar için açilan NCTS beyannamelerinde U-NET kayit ve kontrol islemlerinin iç gümrüklere aktarilmasi projesi kapsaminda NCTS ile Kara Kapilari Tasit Takip Programi'nin entegrasyonunun gerçeklestirilmis oldugu belirtiliyor. Ayrica; verilen her transit beyannamesi için harekette "transit serbest birakildi" (REL-TRA) statüye getirilmesi U-NET kayit islemlerinin tamamlanmasi kosuluna baglandigi belirtiliyor.

Yurtdisinda tamir gören ve ithal edilecek parçasinin serbest dolasima giris islemlerinin tamamlanmasi veya diger mevzuat hükümleri uyarinca islemlerinin gerçeklestirilmesi için bir iç gümrüge teminat altinda sevk edilen ve ticari olmayan bazi araçlar da NCTS kapsaminda transit beyannamesine konu edilebilecegi belirtilerek yapilacak islemler siralaniyor.