MUHTAÇ ÇALISTIRANA DESTEK GELIYOR !

08.04.2016 Dr. Resul KURT- 2972 görüntülenme YAZDIR

Muhtaç çalistirana destek geliyor!

 

Dr. Resul KURT

Dünya Gazetesi / 8.4.2016

Esasen yoksul ve ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi ve ihtiyaçlarinin karsilanmasi için projeler gelistirilmesi son derece önemli.

Ancak sosyal yardim ve desteklerle bu tür ihtiyaçlarin karsilanmasi yaninda, is ve istihdam saglanarak kendi geçimlerini saglayabilmeleri de son derece önemli. 

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani sayin Süleyman Soylu’nun muhtaçlara istihdam saglamaya dönük projesi ile bu konuda önemli bir yasal düzenleme yapiliyor.

Çalisma gücüne sahip olan muhtaç kisilere istihdam yolu torba yasayla açilacak. Hem isverene prim destegi saglanacak hem de sosyal yardima muhtaç kisiler düzenli gelir elde edecek. 

Sosyal Yardimlasma ve Dayanismayi Tesvik Fonu’ndan (SYDTF) sosyal yardim alanlari istihdam eden özel sektör isverenlerine 1 yil boyunca sigorta prim tesviki verilecek. Bu sürede asgari ücret üzerinden hesaplanan isveren sigorta prim hissesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan karsilanacak. 

Sosyal yardim alan kisilerin ISKUR’da kayitli issiz olmasi ve ikamet ettigi hanede kisi basina düsen gelirin 549.- TL ve altinda olmasi gerekecek. Ayni zamanda ise basladigi tarihten önceki bir yil içerisinde SYDTF’den nakdi düzenli sosyal yardimlardan en az bir defa yararlanmis olmasi sarti aranacak.

Emekli olup sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalisan sigortalilar ve yurtdisinda çalisan sigortalilardan dolayi bu tesvikten yararlanilamayacak.

***

Sosyal yardim alan kisiler belirlenecek?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, sosyal yardim alan ve çalisabilecek kisileri ISKUR sistemine kaydedecek. Sisteme kaydedilen kisilere ISKUR tarafindan dogrudan is teklifi yapilacak. Çalisma hayatina uyum saglanmasina gerek olanlara ise ISKUR tarafindan aktif isgücü programlari kapsaminda egitim verilebilecek. 

ISKUR tarafindan teklif edilen isi üçüncü kez kabul etmeyenler veya aktif isgücü programini reddedenlerin SYDTF den aldiklari sosyal yardimlari 1 yil süreyle kesilecek. 

Tesvikten yararlanan özel sektör isverenlerinin kaçak sigortali çalistirdigi tespit edilirse 1 yil tesvik yasagi uygulanacak.

***

Torba yasada neler var?

TBMM’de görüsülen ve yakin bir zamanda yasalasmasini bekledigimiz torba yasada yer alan en önemli düzenlemelerden biri çalisma hayatina rahatlik saglayacak. Düzenlemeye göre yillik izin sürelerinin en fazla 3 parça olmasina iliskin madde degisiyor. Daha önce bir bölümü on günden az olmamak üzere kullanilmasi gereken yillik izinlerde yapilan degisiklik tüm çalisanlara kolaylik saglayacak.

Yine bir diger madde ile de 65 yas ayligina zam gelecek. 2016 yilinda 143 TL civarinda olan aylik tutari 207 TL civarina yükseltilecek.

Torba yasada gençlere de müjdeli haber var. GSS prim borcu nedeniyle magdur olan gençlerimizin borçlari silinecek. Hiçbir sekilde genel saglik sigortalisi sayilmayanlarin 25 yasini doldurduklari güne kadar olan GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilecek. Ancak bu sürede ödenmis borç varsa geri iadesi yapilmayacak.