MALI TATILDE KIMLERE CEZA YOK?

27.06.2016 Dr. Resul KURT- 3131 görüntülenme YAZDIR

Mali tatilde kimlere ceza yok?

Resul KURT

Dünya Gazetesi / 24.06.2016

 

5604 sayili Mali Tatil Ihdas Edilmesi Hakkinda Kanun ile mali tatil her yil 1 ila 20 Temmuz tarihleri arasinda gerçeklestirilmektedir. Mali tatili düzenleyen yasaya göre, tatil kapsamina bazi vergi ve sosyal güvenlik islemleri ile ilgili yasal ve idari düzenlemeler girmektedir. Son bildirim süreleri bu tarihlerde olan bazi mali ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin bildirim süreleri uzatilarak 1-20 Temmuz araliginda ceza da uygulanmamaktadir.

Mali tatilin sona erdigi günü izleyen 7 gün içinde biten kanuni ve idari sürelerdeki ilave 7 günlük süre, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren bes gün olarak degistirilmistir.

21 Temmuz-27 Temmuz arasina tekabül eden yükümlülükler yeni düzenlemeye göre, yükümlülüklerin yerine getirilmesi gereken son tarih 25 Temmuz olarak düzenlenmistir. Ancak, 1 Temmuz-20 Temmuz tarihleri arasinda yerine getirilmesi gereken kanuni ve idari yükümlülükler mali tatili izleyen yedinci gün sonuna kadar yerine getirilirse, yasal süresi içinde yerine getirilmis oldugu kabul edilecektir.

SGK Isyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatil dönemine rastlamasi halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktir.

Sigortali ise giris bildirgesi süresi açisindan sadece 01.07.2016 ila 20.07.2016 tarihleri arasinda ise girenler için bildirge 27.07.2016 tarihinde verilebilecektir.

Ancak sigortali isten çikis bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün Mali Tatil dönemine rastlamasi halinde belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktir.

Istirahat raporlu sigortalilar için, çalisilmadigina dair bildirim girisi mali tatil kapsamina girmediginden Aylik Prim ve Hizmet Belgesinde (APHB’de) eksik gün nedeninin 01 istirahat isaretlenmesi halinde mali tatil kapsaminda bildirim süresi uzamadigi için, bu bakimdan 23 Temmuz tarihi APHB’nin verilmesi gereken son tarih olacaktir.

SGK Idarî para cezalarinda itiraz ve ödeme için taninan 15 günlük sürenin son gününün Mali Tatil dönemine rastlamasi halinde, itiraz süresi ve ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzayacaktir.

Mali tatil uygulandigi 1 Temmuz - 20 Temmuz 2016 tarihleri arasinda Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlari olan SGK Müfettisleri ile SGK Denetmenleri isyerlerinde denetim, kontrol, tespit ya da tarama yapabilecek, ayrica isverenlerden isyerlerine ait yasal kayit ve belgeleri isteyebilecektir. Ancak kayit ve belgelerin ibraz edilmesi için verilen sürenin son gününün mali tatil dönemine rastlamasi durumunda, kayit ve belgelerin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.

Benzer sekilde is müfettislerinin incelemek üzere istedigi yasal kayit ve belgelerin teslim edilmesi gereken sürenin son günü mali tatile rastlarsa, ibraz edilecek yasal kayit ve belgeler mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün içinde yerine getirilebilir. Daha önce baslayan denetim nedeniyle incelemenin tamamlanmasini müteakip, isverenlerin inceleme tutanagini imzalamaya davet edilebilmesi için de mali tatilin bitmesi gerekmektedir.

Is Kur’un uyguladigi idari para cezalarinin yasal dayanagi 4447 sayili Kanun’un 54. maddesidir. Is Kur tarafindan uygulanan idari para cezalarina karsi isveren tarafindan 15 gün içinde itiraz edilmesi veya ayni sürede ödenmesi gerekmektedir. Bu süre mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamis sayilir ve süre 27.7.2016 tarihine uzatilir.

Isverenlerin isyerlerinde meydana gelen is kazasi ve meslek hastaliklarini SGK’ya bildirme yükümlülügü için Mali Tatil kapsaminda süre uzatimi uygulanmayacagindan gelen is kazasi ve meslek hastaliklarinin 3 is günü içinde bildirilmesi gerekmektedir.

Isverenlerin;

- Isyerlerinde meydana gelen is kazasini ve meslek hastaligini Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü’ne bildirme yükümlülügü,

- Toplu isten çikarmak istediginde bunun en az otuz gün önceden bir yazi ile Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü ve Türkiye Is Kurumu’na bildirme yükümlügü,

Hakkinda mali tatil hükümleri uygulanmayacagindan, bunlara iliskin yükümlülüklerin yasal süresi içerisinde yerine getirilmesi gerekmektedir.