ÇIN'LE GÜMRÜK ANLASMASI YAYINLANDI

18.08.2016 HASAN AKDOGAN- 3104 görüntülenme YAZDIR

Çin’le gümrük anlasmasi yayinlandi

Hasan AKDOGAN

Dünya Gazetesi / 18.08.2016

[email protected]

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasinda Gümrük Konularinda Isbirligi ve Karsilikli Yardim Anlasmasi uzun bir aradan sonra nihayet yayinlandi. Önemli bazi noktalari okuyucularla paylasmakta yarar görüyorum.

Anlasmanin kapsami

1. Anlasma, Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesi ile Çin Halk Cumhuriyeti gümrük bölgesinde uygulanabiliyor.

2. Isbu Anlasma uyarinca taraflarin saglayacagi tüm yardimlar, Gümrük Idarelerinin konuyla ilgili mevzuatina uygun sekilde ve yetki ve mevcut kaynaklari dahilinde gerçeklestirilmesi öngörülüyor.

3. Taraflarin Gümrük Idareleri, gümrük suçlarinin önlenmesi, sorusturulmasi ve bu suçlarla mücadele edilmesi hususlarinda isbu Anlasma’nin hükümlerine uygun olarak birbirleriyle isbirligi ve yardim taahhüt ediliyor.

4. Yardim, kisilerin tutuklanmasi ya da alikonulmasi ya da mülkiyete el konulmasi ya da diger Taraf adina gümrük vergi, resim, ceza ya da diger meblaglarin tahsil edilmesine yönelik talepleri kapsamiyor.

Yardimin kapsami

1. Taraflardan birinin Gümrük Idaresi’nin talebi üzerine, diger Tarafin Gümrük Idaresi, Gümrük vergi ve resimlerinin muntazaman tahakkuk etmesini saglamak; Esya kiymetinin Gümrük amaçli olarak dogru tahakkuku; Esyanin tarife siniflandirmasi ve menseinin belirlenmesi de dahil olmak üzere gümrük mevzuatinin uygulanmasini saglamada yardimci olabilecek mevcut tüm bilgilerin iletilmesi taahhüt diliyor.

2. Suçlarin önlenmesinde yararli olabilecek kolluk faaliyetleri; özellikle de suçla mücadelede kullanilan özel yöntemler; Suç islemede kullanilan yeni yöntemler; kollukla ilgili yeni yardim ve tekniklerin basariyla uygulanmasindan kaynaklanan gözlem ve bulgular;  yolcu ve yük islemlerinin yerine getirilmesinde kullanilan teknikler ve ileri yöntemler, konularinda isbirligi yapilmasi öngörülüyor.

Gümrük sorusturmalari

1. Taraflardan birinin Gümrük Idaresi’nin talebi üzerine, diger tarafin gümrük idaresi, talepte bulunan tarafin ülkesinde yürürlükte bulunan gümrük mevzuatina karsi suç teskil eden veya edebilecek olan faaliyetlerle ilgili sorusturma baslatmasi ve sorusturmayi baslatan tarafin, sorusturmanin sonuçlarini, talepte bulunan tarafin dikkatine sunmasi gerekiyor.

2. Bu sorusturmalar, talepte bulunulan tarafin devletinin ülkesinde yürürlükte bulunan gümrük mevzuati geregi yürütülmesi ve karsilikli fayda bazinda, talepte bulunulan Gümrük Idaresi, sorusturmalari kendi hesabina hareket ediyormus gibi yürütmesi öngörülüyor.

Özellikle Çin’den ithalat yapan sirketlerimizin bu anlasma hükümlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Keza ihracatçilarimiz da.